Decret 108/2022 de la batlessa de Ferreries pel qual s’aprova el Pla d’actuació en matèria de transport públic de viatgers en vehicle turisme per als anys que van del 2022 al 2025, pel municipi de Ferreries

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorAJUNTAMENT DE FERRERIES
Rango de LeyDecret

Aquesta Batlia, el dia 9 de febrer de 2022, ha decretat

Fets

1. El servei del taxi en l'àmbit del transport públic de viatgers té una presència molt destacada per a la mobilitat de les persones en general i, bàsicament, per als turistes que ens visiten durant la temporada estival. La contribució d'aquest sector a l'activitat turística i el component públic i de vegades assistencial d'aquest servei fa convenient una proporcionada actuació que s'ajusti a les especials necessitats de la demanda d'aquest servei i que es produeixen majoritàriament durant l'època assenyalada.

2. En les temporades d'estiu dels últims anys, s'ha constatat que existeix una gran desproporció entre l'oferta d'aquests serveis i la demanda que es produeix, provocada en gran manera pel marcat component estacional de la temporada turística, que fa que la població augmenti notablement durant els mesos estivals i que, per tant, no es pugui prestar un òptim servei amb el nombre de vehicles autoritzats per prestar el servei de transport públic de viatgers durant tot l'any. Açò ha provocat, sobretot en l'última temporada estival, un creixent augment de les queixes per serveis no prestats o pel temps excessiu de retard en l'arribada del vehicle sol·licitat, la qual cosa, a més de suposar un perjudici directe al sector del transport de viatgers en taxi, afecta seriosament la imatge turística pròpia de l'illa.

Fonaments

Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears

Per tot açò, resolc:

1. Aprovar el Pla d'actuació en matèria de transport públic de viatgers en vehicle turisme per als anys que van del 2022 al 2025, pel municipi de Ferreries, que s'adjunta com annex.

2. Ordenar la publicació del Pla en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, a la Seu electrònica de l'Ajuntament i a la web municipal.

3. Ordenar l'obertura del termini de presentació de sol·licituds durant deu (10) dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació de l'anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Contra aquest Decret es pot interposar el recurs contenciós administratiu assenyalat en l'article 46 de la Llei 29/98, de la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació, llevat que es presenti el recurs previ potestatiu de reposició de l'article 123 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la publicació; segons disposa l'article 30 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el termini per a la presentació del recurs de reposició acabarà el mateix dia en què es va produir la publicació en el mes de venciment; no obstant, es poden utilitzar altres recursos, si es considera procedent.

Ferreries, en la data de signatura electrònica (10 de febrer de 2022)

La batlessa Joana Febrer Rotger

PLA D'ACTUACIÓ EN MATÈRIA DE TRANSPORT PÚBLIC DE VIATGERS EN VEHICLE TURISME PER ALS ANYS QUE VAN DEL 2022 AL 2025, PEL MUNICIPI DE FERRERIES

El servei del taxi en l'àmbit del transport públic de viatgers té una presència molt destacada per a la mobilitat de les persones en general i, bàsicament, per als turistes que ens visiten durant la temporada estival. La contribució d'aquest sector a l'activitat turística i el component públic i de vegades assistencial d'aquest servei fa convenient una proporcionada actuació que s'ajusti a les especials necessitats de la demanda d'aquest servei i que es produeixen majoritàriament durant l'època assenyalada.

En les temporades d'estiu dels últims anys, s'ha constatat que existeix una gran desproporció entre l'oferta d'aquests serveis i la demanda que es produeix, provocada en gran manera pel marcat component estacional de la temporada turística, que fa que la població augmenti notablement durant els mesos estivals i que, per tant, no es pugui prestar un òptim servei amb el nombre de vehicles autoritzats per prestar el servei de transport públic de viatgers durant tot l'any. Açò ha provocat, sobretot en l'última temporada estival, un creixent augment de les queixes per serveis no prestats o pel temps excessiu de retard en l'arribada del vehicle sol·licitat, la qual cosa, a més de suposar un perjudici directe al sector del transport de viatgers en taxi, afecta seriosament la imatge turística pròpia de l'illa.

De conformitat amb la competència exclusiva en matèria de transports atorgada a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Parlament de les Illes Balears, en virtut de l'article 48 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, va aprovar la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, que en el seu article 48 atribueix als ajuntaments les competències administratives amb relació al servei d'autotaxi.

La llei estableix les condicions generals de prestació del servei d'autotaxi i preveu la llicència municipal com a títol per prestar el servei, distingeix entre llicències ordinàries i llicències de caràcter temporal, indicant que aquestes últimes s'atorgaran preferentment a les persones titulars de llicències de caràcter ordinari, i estableix que, per atorgar les llicències temporals, els ajuntaments, mitjançant un acte administratiu, aprovaran un pla regulador que determini l'adjudicació, les condicions de prestació del servei, el nombre mínim i màxim, les condicions a les quals hauran de subjectar-se, els drets i les obligacions, els supòsits de revocació, el termini de durada i altres condicions que es considerin adequades o necessàries.

Atès que les circumstàncies d'alta demanda provocada per l'estacionalitat perdurin, es planteja l'aprovació d'un pla d'actuació municipal per al període 2022-2025.

L'objecte d'aquest pla d'actuació és augmentar l'oferta de servei de transport públic de viatgers en vehicle turisme amb l'objecte de corregir la distorsió d'augment estacional de mobilitat i combatre l'intrusisme, per altra banda cada vegada més agressiu. El contingut d'aquest Pla, d'acord amb la Llei 4/2014, és establir les condicions a les quals s'han de subjectar aquestes autoritzacions, el nombre màxim d'autoritzacions a atorgar, les condicions de prestació del servei, els drets i les obligacions que ha d'assumir el subjecte autoritzat, el termini de durada de l'autorització, la quantia, els supòsits de revocació i la resta de condicions.

Quant al nombre de llicències atorgables, l'estudi de necessitats de llicències municipals del servei de taxi a Menorca, elaborat a instàncies del Consell Insular de Menorca, proposa duplicar el nombre de llicències existents, atorgant 4 llicències temporals durant els mesos d'estiu.

A fi d'afavorir una renovació de la flota de taxis de Ferreries per vehicles més eficients i ecològics, es permet que el turisme que s'ofereixi per a la llicència temporal quedi vinculat, si escau, a la llicència ordinària.

En definitiva, el present Pla regulador persegueix un augment dels nivells de qualitat del servei de transport públic de viatgers en vehicle turisme, que s'aconseguirà amb la coordinació prevista entre els sistemes municipals de transport urbà de viatgers i la resta de mesures d'aplicació per a l'avaluació dels resultats obtinguts, juntament amb la persecució de l'incompliment de la normativa del sector.

I. Objecte del Pla d'actuació

El present Pla d'actuació té l'objecte de concretar les condicions a les quals s'han de subjectar les llicències temporals d'àmbit municipal, sense perjudici de l'autorització per a la prestació insular recollida en els articles 53.4 i 69.4 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.

La persona titular d'una llicència temporal estarà habilitada per realitzar el servei de transport públic de viatgers en vehicles turisme, sempre que aquests serveis tenguin el seu origen en el municipi de Ferreries. Així, l'objectiu principal del Pla consisteix en l'ampliació, en temporada estival, de la capacitat que el sistema de transport públic de viatgers en vehicle turisme pot prestar a cada moment, mitjançant l'augment de llicències, en aquest cas temporals, com a títol habilitant previst legalment per a la prestació del servei. De forma paral·lela, s'incidirà en la millor ordenació del sector, bàsicament pel que fa al control de la competència deslleial i l'intrusisme.

​​​​​​​II. Característiques de les llicències temporals

Les llicències temporals d'àmbit municipal de transport públic de viatgers en vehicle turisme reuniran les característiques següents:

Estacionals: Determinada per la temporalitat de la seva vigència, que es limitarà als quatre mesos estivals, de l'1 de juny al 30 de setembre.

Mitjançant decret, i amb la prèvia consulta amb els representants del sector, cada any s'establiran les limitacions en el nombre de dies de la setmana i es determinaran els horaris de les llicències temporals.

Vigència: Les llicències seran vigents des del moment de l'atorgament i durant el període regulat pel Pla de transports (anys consecutius del 2022 al 2025).

Personal: L'autorització tindrà caràcter personal i, per tant, anirà vinculada a l'atorgament a una persona que reuneixi els requisits i a un únic vehicle, que igualment reuneixi les característiques que es demanin. Només podrà obtenir-se una llicència temporal per persona.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR