Decret 10/2020 de 14 de febrer, pel qual s’aprova el reglament de funcionament i organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil per al compliment de les mesures privatives de llibertat a les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L'article 30.39 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix com a competència exclusiva de la Comunitat Autònoma la protecció de menors, que inclou, en tot cas, la regulació del règim de protecció de les persones menors d'edat i, específicament, de les persones menors d'edat infractores, sens perjudici del que disposa la legislació civil i penal.

L'article 45.1 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, modificada per la Llei orgànica 8/2006, de 4 de desembre, estableix que l'execució de les mesures adoptades pels jutges de menors en les seves sentències fermes és competència de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla. Per a això, segons el mateix article, han de portar a terme, d'acord amb les normes d'organització respectives, la creació, la direcció, l'organització i la gestió dels serveis, les institucions i els programes adequats per garantir l'execució correcta de les mesures que preveu aquesta Llei.

L'article 72 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, atribueix al Govern de la Comunitat Autònoma, a través de la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat, les potestats en l'aplicació de les mesures judicials sobre persones menors d'edat infractores. L'article 197 de la mateixa Llei estableix que a l'efecte de designar les persones a qui s'aplica el títol V («Actuacions en matèria de persones menors d'edat infractores»), en l'articulat s'utilitza el terme persona menor d'edat infractora per a totes les persones a qui sigui aplicable la legislació vigent en matèria de responsabilitat penal de les persones menors d'edat. Finalment, l'article 198 de la Llei 9/2019 estableix que correspon al Govern de les Illes Balears, a través de la conselleria competent en matèria de persones menors d'edat, l'execució de les mesures adoptades pels jutjats de menors en aplicació de la legislació reguladora de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat. A aquest efecte, li corresponen la creació, la direcció, l'organització, la gestió, la inspecció i el control dels serveis, institucions i programes necessaris per a l'execució adequada de les mesures adoptades pels jutjats de menors.

El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, rectificat pel Decret 22/2019, de 19 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, atribueix a la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies, entre altres competències, l'aplicació de mesures de justícia juvenil i la prevenció del delicte.

La Llei orgànica 5/2000, en l'article 7, enumera les mesures judicials susceptibles de ser imposades a les persones menors d'edat i preveu una regulació més extensa d'alguns dels aspectes per via reglamentària.

El Reglament de la Llei orgànica 5/2000, aprovat pel Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, diferencia, segons la restricció de drets que suposen, entre mesures no judicials privatives de llibertat i mesures judicials privatives de llibertat. Les mesures privatives de llibertat, així com la detenció i les mesures cautelars d'internament que s'imposin de conformitat amb aquesta legislació, s'han d'executar en centres específics, diferents dels que preveu la legislació penitenciària per a l'execució de les condemnes penals i les mesures cautelars privatives de llibertat imposades a les persones majors d'edat penal.

D'acord amb l'article 216 de la Llei 9/2019, el Govern de les Illes Balears ha de disposar de centres propis per a l'execució de les mesures privatives de llibertat imposades a persones menors d'edat, els quals han d'estar orientats a afavorir la integració social i familiar de la persona menor d'edat infractora i potenciar les activitats que permetin la seva participació social activa. Respecte d'aquests centres, l'article 217 estableix el mandat legal de regular-ne per via reglamentària l'organització i el funcionament, tenint en compte els principis proclamats per la Llei orgànica 5/2000.

Actualment, la gestió dels centres propis de l'Administració de la Comunitat Autònoma que són objecte d'aquesta regulació està encomanada a la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, que és un ens instrumental que forma part del sector públic instrumental de l'Administració autonòmica i al qual es refereix la disposició addicional primera d'aquest Decret.

Amb aquest Decret es pretén millorar la gestió ordinària, el funcionament i l'organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil que depenen del Govern de les Illes Balears, amb l'objecte de garantir els drets de les persones menors d'edat infractores que hi compleixen mesures privatives de llibertat, mitjançant l'establiment de criteris comuns d'organització, de funcionament o d'interpretació del marc legal aplicable a tots aquests centres. Així, entre els objectius que es pretenen aconseguir hi ha el de determinar un règim de funcionament comú a tots els centres socioeducatius mitjançant l'establiment de normes de convivència comunes a tots els centres i normes de funcionament específic de cada règim d'internament, l'establiment de regles i actuacions comunes quant als ingressos, els trasllats i les baixes de les persones menors d'edat infractores, i de normes i regles comunes relatives a la vida quotidiana de les persones menors d'edat infractores que romanen als centres, l'aclariment de l'exercici de determinats drets d'aquestes persones i les seves famílies, les prestacions dels centres, etc. També és objecte d'aquest Decret fixar el marc comú a tots els centres quant a l'actuació educativa que s'hi ha de desenvolupar així com establir l'organització bàsica dels centres i el marc comú regulador de les relacions interorgàniques entre els centres i l'entitat pública de justícia juvenil.

Finalment, d'acord amb l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, cal constatar que queden suficientment justificats els principis següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma desplega el mandat legal de l'article 45 de la Llei orgànica 5/2000 i l'article 217 de la Llei 9/2019, que preveuen la regulació de l'organització i el funcionament dels centres d'internament per a les mesures judicials privatives de llibertat imposades a les persones menors d'edat; de proporcionalitat, atès que l'objecte que es regula s'ha d'incloure en una disposició administrativa de caràcter general, per complir el principi de jerarquia normativa i d'acord amb l'article 48 de la Llei 1/2019; de seguretat jurídica, perquè es completa l'ordenament jurídic donant contingut a la previsió legal esmentada; de transparència, principi pel qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma, així com la fixació de requisits objectius en una disposició de caràcter general i la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears; i, finalment, d'eficiència, atès que amb aquesta regulació se cerca millorar la gestió ordinària, el funcionament i l'organització dels centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil que depenen del Govern de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 14 de febrer de 2020,

DECRET

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

  1. Aquest Decret té per objecte establir els criteris i les normes de funcionament i organització dels centres específics per al compliment de mesures privatives de llibertat en el marc del sistema de justícia juvenil en l'àmbit de les competències del Govern de les Illes Balears, per aconseguir una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR