DECRET 281/2006, de 4 de juliol, pel qual s'estableixen els currículums i es regulen les proves d'accés específiques dels títols de tècnic/tècnica d'esport en les especialitats de futbol i futbol sala.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

281/2006, de 4 de juliol, pel qual s'estableixen els currículums i es regulen les proves d'accés específiques dels títols de tècnic/tècnica d'esport en les especialitats de futbol i futbol sala.

El Reial decret 320/2000, de 3 de març, estableix els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en les especialitats de futbol i futbol sala, els corresponents ensenyaments mínims i les proves i els requeriments d'accés a aquests ensenyaments.

De conformitat amb l'article 6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D'acord amb el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum d'aquests ensenyaments.

En conseqüència, cal desenvolupar el currículum de les especialitats de futbol i futbol sala, per aconseguir la millora de la formació de les persones tècniques de les especialitats esmentades i facilitar-los el procés de reconeixement pels estats membres de la Unió Europea.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, d'acord amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret estableix els currículums i regula les proves d'accés específiques dels ensenyaments de règim especial de grau mitjà vinculats als títols de tècnic/tècnica d'esport en futbol i tècnic/tècnica d'esport en futbol sala, regulats pel Reial decret 320/2000, de 3 de març, que estableix els títols de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport en les especialitats de futbol i futbol sala, els corresponents ensenyaments mínims i les proves i els requeriments d'accés a aquests ensenyaments. Aquestes titulacions tenen validesa acadèmica i professional.

Article 2

Denominació, estructura i organització dels ensenyaments

2.1 La denominació, el nivell i la distribució horària de la formació que condueix a aquestes titulacions s'estableixen a l'annex 1 d'aquest Decret.

2.2 Els ensenyaments corresponents al grau mitjà s'organitzen en dos nivells, i cada nivell s'estructura en els blocs següents:

  1. Un bloc comú, format per Crèdits transversals, que són coincidents i obligatoris per a totes les modalitats, disciplines i especialitats esportives. En aquests Crèdits es troba el suport científic, de caràcter tècnic i pràctic, requerit per a l'inici, l'adaptació i el perfeccionament de les activitats motores, i s'estableixen les bases genèriques per a l'especialització i l'adquisició de destreses i habilitats tècniques i específiques, així com també el desenvolupament de les bases psicopedagògiques de la persona.

  2. Un bloc específic, que agrupa els Crèdits de caràcter científic, tècnic i pràctic, que permeten adquirir i aplicar correctament els coneixements de la modalitat, disciplina o especialitat esportiva.

  3. Un bloc complementari, que amplia els dos blocs anteriors amb Crèdits relacionats amb la utilització de recursos tecnològics i variacions de la demanda social.

  4. Un bloc de formació pràctica, que es realitzarà de forma paral·lela o bé un cop superats els blocs comú, específic i complementari de cada nivell o grau.

2.3 Els ensenyaments dels blocs s'organitzen en mòduls de caràcter teoricopràctic, els quals s'estructuraran en Crèdits. La durada de cada Crèdit és variable, d'acord amb els objectius de formació establerts.

Als efectes del present Decret, s'entén per mòdul l'equivalent a la matèria teòrica o teoricopràctica vinculada a un o a diversos objectius de la formació. Així mateix, s'entén per Crèdit la proposta organitzativa d'ensenyament/aprenentatge en què s'estructura cadascun dels mòduls i agrupa continguts i objectius terminals vinculats al perfil professional o als requeriments educatius.

2.4 Els objectius terminals de cada Crèdit són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació dels Crèdits.

Article 3

Perfil professional i currículum

3.1 El perfil professional i el currículum del primer nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en futbol s'estableixen a l'annex 2 d'aquest Decret.

3.2 El perfil professional i el currículum del segon nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en futbol s'estableixen a l'annex 2 d'aquest Decret.

3.3 El perfil professional i el currículum del primer nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en futbol sala s'estableixen a l'annex 3 d'aquest Decret.

3.4 El perfil professional i el currículum del segon nivell dels ensenyaments de tècnic/tècnica d'esport en futbol sala s'estableixen a l'annex 3 d'aquest Decret.

Article 4

Crèdits de formació

La relació dels Crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals dels ensenyaments corresponents al títol de tècnic/tècnica d'esport en futbol i futbol sala s'estableix a l'annex 4 d'aquest Decret.

Article 5

Professorat

Els requisits de titulació del professorat, els seus equivalents i les especialitats exigides per impartir els Crèdits corresponents a aquestes titulacions són els que s'expressen a l'annex 5 d'aquest Decret.

Article 6

Convalidacions i correspondència amb la pràctica laboral

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral i amb la pràctica esportiva d'alt nivell són els que s'especifiquen a l'annex 6 d'aquest Decret.

Article 7

Requisits d'accés

Per accedir al grau mitjà d'aquests ensenyaments cal estar en possessió del títol de graduat/graduada en educació secundària o equivalent a efectes acadèmics, i superar la prova d'accés de caràcter específic que s'estableix a l'annex 7 d'aquest Decret. El resultat que se n'obtingui té una vigència de divuit mesos, a partir de la data d'acabament de la prova esmentada. La superació d'aquesta prova té validesa en tot l'Estat.

Per a l'accés sense els requeriments de titulació establerts a l'apartat anterior, o bé per als/a les esportistes d'alt nivell o per a persones que acreditin discapacitats, s'aplicarà la regulació prevista en els articles 10, 11 i 12 del Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial per a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport. Per cursar els ensenyaments de segon nivell de grau mitjà cal haver superat els de primer nivell de la disciplina esportiva corresponent.

Article 8

Efectes i validesa dels títols

La superació completa dels ensenyaments esportius de grau mitjà dóna dret a l'obtenció del títol de tècnic o tècnica d'esport en futbol o el de tècnic o tècnica d'esport en futbol sala.

La superació completa del primer nivell dels títols del paràgraf anterior permet obtenir el certificat de primer nivell en la disciplina corresponent de futbol o futbol sala.

L'obtenció dels títols esmentats en el primer paràgraf requereix la superació completa del segon nivell corresponent.

El títol de tècnic o tècnica d'esport en futbol i tècnic o tècnica d'esport en futbol sala permet l'accés directe a totes les modalitats de batxillerat.

Article 9

Centres

Per impartir aquests ensenyaments, els centres han de complir els requisits específics d'espais i materials que s'expressen a l'annex 8 d'aquest Decret, a més dels requisits generals establerts en el Decret 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial per a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport.

Article 10

Relació numèrica

El nombre màxim d'alumnes per aula per a les sessions teòriques és de 35. Per a les sessions pràctiques que es desenvolupin en instal·lacions, espais o equipaments esportius, la relació màxima de professorat/alumnes és d'1/24.

Disposició addicional

Els elements que defineixen els perfils professionals de les titulacions previstes en el present Decret no constitueixen la regulació de l'exercici professional.

Barcelona, 4 de juliol de 2006

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Joan Manuel del Pozo i Àlvarez

Conseller d'Educació i Universitats

Annex 1

Durada total i per nivells dels ensenyaments per obtenir els títols de grau mitjà de tècnic/tècnica d'esport en les especialitats de futbol i futbol sala

  1. Tècnic/tècnica d'esport en futbol:

    Primer nivell: 455 hores.

    Segon nivell: 565 hores.

    Total: 1.020 hores.

  2. Tècnic/tècnica d'esport en futbol sala:

    Primer nivell: 420 hores.

    Segon nivell: 555 hores.

    Total: 975 hores.

    Annex 2

    Perfil professional i currículum de tècnic/tècnica d'esport en futbol

    .1 Denominació: primer nivell de tècnic/tècnica d'esport en futbol

    .2 Durada i distribució horària dels ensenyaments

    2.1 Durada: 455 hores.

    2.2 Distribució horària dels ensenyaments:

    Tècnic/tècnica d'esport en futbol

    T= Teòriques; P= Pràctiques

    Bloc comú/Crèdits

    T

    P

    Bases anatòmiques i fisiològiques de l'esport I

    20 h

    X

    Bases psicopedagògiques de l'ensenyament

    i l'entrenament I

    25 h

    X

    Entrenament esportiu I

    20 h

    10 h

    Fonaments sociològics de l'esport

    5 h

    X

    Organització i legislació de l'esport I

    5 h

    X

    Primers auxilis i higiene en l'esport

    25 h

    10 h

    100 h

    20 h

    Càrrega horària del bloc

    120 h

    Bloc específic/Crèdits

    T

    P

    Desenvolupament professional I

    10 h

    X

    Direcció d'equips I

    5 h

    5 h

    Metodologia de l'ensenyament

    i l'entrenament del futbol I

    10 h

    5 h

    Preparació física I

    10 h

    5 h

    Regles del joc I

    15 h

    5 h

    Seguretat esportiva

    5 h

    5 h

    Tàctica i sistemes de joc I

    25 h

    25 h

    Tècnica individual i col·lectiva I

    20 h

    20 h

    100 h

    70 h

    Càrrega horària del bloc

    170 h

    Bloc complementari/Crèdits

    T

    P

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR