ORDRE ARP/168/2006, de 7 d'abril, per la qual s'aproven els criteris per a la presentació i l'aprovació dels plans de reconversió de plantacions de fruita dolça de Catalunya per al període 2006-2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/168/2006, de 7 d'abril, per la qual s'aproven els criteris per a la presentació i l'aprovació dels plans de reconversió de plantacions de fruita dolça de Catalunya per al període 2006-2011.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària (DOGC núm. 3549, de 9.1.2002), conté una sèrie d'objectius en l'àmbit de la modernització de l'empresa agrària com l'actualització de les estructures empresarials de les explotacions agràries, l'adaptació dels sectors agrari i agroindustrial a les condicions i a la realitat del mercat i l'assegurament de la continuïtat de les explotacions agràries com a eina bàsica del desenvolupament econòmic en el món rural i de l'equilibri territorial.

Perseguint els objectius anteriorment esmentats, s'ha constatat que en el sector de la fruita dolça la dinàmica actual dels mercats es caracteritza per una forta i ràpida oscil·lació que provoca un cert desequilibri entre l'oferta actual i la demanda dels consumidors, la qual cosa aboca el sector productor a adaptar-se a aquesta circumstància i a oferir constantment nous productes.

Alhora, l'existència de varietats considerades obsoletes o inadaptades a determinades zones de producció, així com la poca adaptació que demostren tenir algunes varietats de nova implantació a la demanda, fa que algunes varietats es trobin progressivament desplaçades del mercat, tal com es va descriure al Pla d'actuació de la fruita dolça de Catalunya (PAF) elaborat l'any 2001.

En aquest sentit, es justifica l'adopció de mesures de reconversió de la producció de determinades espècies i varietats fructícoles, motiu pel qual s'ha previst, en el marc estatal, habilitar un ajut als agricultors interessats en arrencar la totalitat o part de les seves plantacions fructícoles i realitzar una nova plantació amb una espècie o varietat més adequada, així com aquells que efectuïn inversions complementàries per a estructures d'asprada i instal·lacions de reg en aquestes parcel·les arrencades.

De conformitat amb l'anterior, s'ha publicat el Reial decret 358/2006, de 24 de març, pel qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajuts destinats a la reconversió de plantacions de determinades espècies fructícoles (BOE núm. 75, de 29.3.2006), que en concret són les de pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer i pruner, amb excepció de les pomeres per a sidra.

L'article 5 del Reial decret esmentat estableix l'obligació d'adjuntar, a les sol·licituds d'ajut, un pla de reconversió de les plantacions que seran objecte de l'ajut que es convocarà posteriorment.

Per tal de donar compliment al contingut del Reial decret 358/2006, de 24 de març, és procedent regular el procés de presentació i aprovació d'aquest pla de reconversió de les plantacions.

D'acord amb tot això, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d'actuació

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és el d'aplicar les mesures que preveu el Reial decret 358/2006, de 24 de març, pel qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajuts destinats a la reconversió de plantacions de determinades espècies fructícoles pel que fa a la presentació i l'aprovació dels plans de reconversió de les plantacions fructícoles en l'àmbit territorial de Catalunya.

1.2 Les disposicions que estableix aquesta Ordre relatives a la presentació dels plans de reconversió de les plantacions de fruita dolça s'aplicaran a les plantacions de pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer i prunera, amb excepció de les de pomera per a sidra.

Article 2

Els plans de reconversió de les plantacions de fruita dolça de Catalunya

2.1 La reconversió de plantacions de fruita dolça es durà a terme en el marc d'un pla de reconversió que contindrà les mesures corresponents a realitzar i que hauran de presentar els interessats al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la seva aprovació.

L'aprovació del pla de reconversió és un requisit indispensable per tal de poder sol·licitar els ajuts destinats a la reconversió de plantacions esmentades a l'article 1.2 d'aquesta Ordre.

2.2 No es podran incloure en un pla de reconversió les actuacions següents:

  1. Les inversions d'arrencada, nova plantació, asprada o reg de plantacions de pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer o prunera, que hagin estat objecte d'ajut a la primera instal·lació de joves agricultors, d'inversions en plans de millora de les explotacions o incloses en algun pla operatiu de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR