DECRET 188/1995, de 27 de juny, de convocatòria per a la formulació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya del quadrienni 1996-1999.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

La Llei 23/1987, de 23 de desembre, determina el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya com l'instrument de la cooperació econòmica per a la realització de les obres i els serveis de competència municipal que enumeren els articles 63 i 64 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, preferentment els mínims i obligatoris.

A l'empara d'aquest cos legal, el Govern de la Generalitat ha convocat i formulat fins ara el Pla del trienni 1989-1991 i el del quadrienni 1992-1995. Essent proper l'acabament d'aquest darrer, és procedent formular un nou Pla també quadriennal, que coincidirà, seguint el precedent establert per l'anterior, amb el període natural del mandat dels consistoris sorgits de les eleccions municipals de 28 de maig d'enguany.

La present convocatòria, que té per àmbit temporal el proper quadrienni 1996-1999, és alhora tributària de la experiència acumulada al llarg dels plans precedents i innovadora en diversos aspectes, el principal dels quals és la materialització del compromís d'alleugerir tant com sigui possible els ens locals, que són beneficiaris de la cooperació econòmica que s'instrumenta mitjançant el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya, de les obligacions financeres que els comporta la realització de les obres i els serveis declarats mínims i obligatoris per la llei.

En aquest sentit, el Decret estableix mesures concretes, adreçades totes elles en el sentit indicat, com són l'increment de la subvenció mínima garantida i dels percentatges màxims de les subvencions que es poden atorgar, de tal manera que afavoreixen principalment els municipis amb menys població, menys recursos ordinaris i menys capacitat tributària i que, alhora, tenen dèficits més greus en el tipus d'obres i serveis abans esmentats. Al mateix temps, es concedirà el benefici obtingut en les baixes de les licitacions als municipis quan la subvenció atorgada inicialment no hagi arribat al percentatge màxim autoritzat.

Amb aquestes previsions es pretenen objectius ben clars i definits: descarregar la necessitat d'endeutament dels municipis; possibilitar aquelles actuacions que, en cas contrari, en veien compromesa o condicionada la viabilitat, i reforçar l'autonomia municipal mitjançant l'alleujament de les seves obligacions econòmiques.

A més, el Decret incideix en la línia de potenciar la capacitat d'actuació dels consells comarcals, incrementant la reserva de les disponibilitats econòmiques del Pla a ells adreçada per tal que puguin efectuar actuacions d'interès, tant supramunicipal com de titularitat municipal, que els han estat delegades o que han assumit per algun dels títols habilitadors previstos per la Llei 6/1987, d'organització comarcal, i que les tinguin incloses totes elles en els seus programes d'actuació comarcal.

A banda d'aquestes línies fonamentals, aquest Decret de convocatòria conté, a més, altres novetats pel que fa als temes anteriors, adreçades principalment a millorar la formulació i la gestió del Pla, i que actualitzen la llarga experiència recollida en les convocatòries precedents.

En conseqüència, vista la proposta de convocatòria del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya del quadrienni 1996-1999 formulada per la Comissió de Cooperació Local de Catalunya en la sessió de 12 de juny de 1995;

A proposta del conseller de Governació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Formulació de la demanda

Article 1

1.1 Es convoquen els municipis i les altres entitats locals beneficiàries de la cooperació econòmica de l'Estat, la Generalitat i les diputacions catalanes perquè presentin les propostes de les obres i els serveis de competència municipal que han de servir de base per a la formulació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya per a cada un dels exercicis de 1996, 1997, 1998 i 1999. 1.2 Són objecte d'aquesta convocatòria les obres i els serveis de competència municipal a què es refereixen els articles 63 i 64 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, i preferentment els que tenen el caràcter de mínims i obligatoris. 1.3 Poden concórrer a la convocatòria les entitats municipals descentralitzades, els municipis, les mancomunitats intermunicipals i les comarques. Pel que fa a les mancomunitats, només podran ser beneficiàries en el supòsit de les actuacions que no siguin incloses en el programa d'actuació comarcal corresponent.

Article 2

La demanda dels ens beneficiaris servirà de base per a la formulació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya en cada un dels exercicis de 1996, 1997, 1998 i 1999, segons les determinacions següents:

  1. Les sol·licituds es tramitaran d'acord amb el procediment establert al capítol 3 d'aquest Decret.

  2. Aquestes sol·licituds seran ajustades a la programació de l'ens beneficiari sobre inversions per cobrir dèficits en infraestructures i equipaments locals en els propers quatre anys, susceptibles de ser incloses en els programes de cooperació en què s'estructura el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya. En cap cas no podran ser tramitades actuacions que han estat iniciades o executades abans de la data d'aquesta convocatòria.

  3. Les sol·licituds i la documentació es presentaran en les oficines del consell comarcal corresponent en el termini màxim d'un mes a comptar de l'endemà de la publicació d'aquest Decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Capítol 2 Estructura i finançament

Article 3

El Pla únic d'obres i serveis de Catalunya objecte de convocatòria per al període 1996-1999 s'estructura en els programes següents:

  1. Programa general.

  2. Programes específics de l'Administració de la Generalitat

  3. Programes específics de les diputacions catalanes. Si més no, es formularà un programa específic per posar en marxa l'INFOCAT i un altre d'adreçat als nuclis agregats, la concurrència al qual serà compatible amb la formulació de la demanda en el programa general.

Article 4

4.1 La subvenció dels plans del quadrienni 1996-1999 es finança mitjançant les aportacions consignades amb aquesta destinació en els respectius pressupostos anuals de l'Estat, de la Generalitat i de les diputacions catalanes. 4.2 L'atribució inicial de la demanda pel que fa a l'anualitat de 1996 a cada un dels programes establerts a l'article 3.a) i b) d'aquest Decret de convocatòria es portarà a terme atenent la previsió inicial de l'apartat anterior, i un increment del 5% en cada un dels anys següents en referència a l'anterior. En qualsevol cas, les aportacions de les diputacions catalanes s'invertiran exclusivament en obres i serveis dels municipis dels àmbits territorials corresponents. 4.3 S'estableixen les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR