Decret 69/2008, de 20 de juny, mitjançant el qual es regula el Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) d'alta hospitalària i activitat ambulatòria a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 69/2008, de 20 de juny, mitjançant el qual es regula el Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) d'alta hospitalària i activitat ambulatòria a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Els sistemes d'informació sanitària resulten fonamentals per al correcte desenvolupament de les funcions d'avaluació del sistema i centres sanitaris. El Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) ha de recollir un conjunt de dades administratives i clíniques de manera estandarditzada per a cada episodi assistencial que permeti conèixer la morbiditat atesa en els hospitals públics i privats de la nostra comunitat de manera sistemàtica, determinat per la presa de decisions de gestió, planificació i avaluació, tal com disposa el capítol V de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.

Per la seva part, la Llei orgànica 1/2007, d'1 de març, de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears atribueix a la Comunitat Autònoma, entre altres, la competència per al desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de salut i sanitat, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat, així com de desenvolupament legislatiu i execució en matèria de coordinació hospitalària, inclosa la de la Seguretat Social.

En un primer moment, el Decret 163/1996, de 26 de juliol, va regular l'autorització per a la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres, serveis i establiments sanitaris, que s'ha vist afectat pel Reial decret 1277/2003, de 10 d'octubre, que regula les bases del procediment d'autorització de centres, serveis i establiments sanitaris, i estableix una classificació, denominació i definició comunes per a tots aquests a què fan referència part de les variables del present Decret, a més de crear un registre i un catàleg d'aquests centres, serveis i establiments sanitaris, de conformitat amb el disposat en els articles 29.1 i 2 i 40.9 de la Llei 14/1986 i en l'article 26.2 de la Llei 16/2003.

La Llei de salut de les Illes Balears, 5/2003, de 4 d'abril, recull com a actuació prioritària de l'Administració sanitària, establir els registres, els mètodes d'anàlisis, els sistemes d'informació i les estadístiques necessàries per al coneixement de les diferents situacions de salut de les quals es poden derivar accions d'intervenció. En aquest sentit, l'establiment dels sistemes d'informació sanitària apropiats, resulta fonamental pel correcte desenvolupament de les funcions de planificació i avaluació del sistema sanitari.

Així mateix, la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, estableix en el seu article 23 que les administracions sanitàries, d'acord amb les seves competències, crearan els registres i elaboraran les anàlisis d'informació necessàries per al coneixement de les distintes situacions de les quals poden derivar-se accions d'intervenció de l'autoritat sanitària. A més, la pròpia Llei de cohesió i qualitat regula, a l'article 53, l'obligació d'establir un sistema d'informació sanitària del Sistema Nacional de Salut que garanteixi la disponibilitat de la informació i la comunicació recíproca entre les administracions sanitàries.

El Conjunt Mínim Bàsic de Dades suposa un extracte impersonal d'informació administrativa i clínica, que ha de ser recollida a partir de l'informe d'alta, al qual no substitueix en cap cas, i completada, si és necessari, amb la història clínica. L'informe d'alta, regulat per Ordre del Ministeri de Sanitat i Consum, de 6 de setembre de 1984, constitueix el document bàsic d'informació per al pacient i per als professionals dels distints nivells assistencials que han de continuar el seguiment dels procés patològic, que també està recollit a la Llei 5/2003, de 24 d'abril, de salut de les Illes Balears.

En aquest sentit, la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i dels drets i de les obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, a l'article 3, defineix l'informe d'alta mèdica, com el document emès pel metge responsable en un centre sanitari en finalitzar cada procés assistencial d'un pacient que especifica les dades d'aquest, un resum del seu historial clínic, l'activitat assistencial prestada, el diagnòstic i les recomanacions terapèutiques.

L'existència d'una base de dades del CMBD de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears on es recullen les diferents variables sobre els procediments d'hospitalització, urgències, consultes i els atesos en règim ambulatori en els centres sanitaris públics i privats, constitueix, doncs, un requisit bàsic per garantir adequadament la informació sobre la morbiditat atesa i la producció dels serveis assistencials, i contribueix a garantir un sistema sanitari de qualitat per als ciutadans de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Efectivament, la disponibilitat de la base de dades ha de permetre el desenvolupament dels instruments de millora de l'efectivitat clínica, de l'eficiència i la qualitat dels serveis, així com aportar als professionals sanitaris el coneixement epidemiològic necessari per a la presa de decisions, i dota l'Administració sanitària d'elements per a la planificació i la gestió dels serveis sanitaris.

L'obligació de registre del CMBD i l'obligatorietat d'enviar-lo a l'administració sanitària competent per part dels centres públics i privats ha estat objecte de regulació per Resolució de la Secretaria General del Sistema Nacional de Salut, de 24 de gener de 2002, i per diverses disposicions de les comunitats autònomes competents en aquesta matèria. La pròpia Llei 16/2003, a l'article 6, atribueix al Ministeri de Sanitat i Consum i als òrgans competents de les comunitats autònomes, d'acord amb l'article 43.2 de la Constitució, les funcions de control de les entitats sanitàries no integrades en el Sistema Nacional de Salut, en relació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR