DECRET 364/2002, de 24 de desembre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Maria Castellet i Díaz de Cossío.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET 364/2002, de 24 de desembre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Maria Castellet i Díaz de Cossío.

El crític literari, assagista i editor Josep Maria Castellet és una de les personalitats de referència dels estudis literaris i del món de l'edició al nostre país. Nascut a Barcelona l'any 1926, és llicenciat en Dret i inicià la seva tasca com a crític col-laborant en revistes de la importància de Laye, Ínsula, Índice, Papeles de Son Armadans i més tard, en català, a Serra d'Or. Els seus primers llibres, emmarcats dins l'etapa objectivista, són Notas sobre literatura española contemporánea (1955), La hora del lector (1957) i La evolución espiritual de Ernest Hemingway (1958).

Va ser el principal teòric i defensor a Catalunya del realisme històric. El seu primer treball important en català, l'antologia Poesia catalana del segle XX (1963) -feta en col-laboració amb Joaquim Molas-, fou considerat entre nosaltres el manifest d'aquesta tendència. També hi pertanyen Poesia, realisme, història (1965) i l'antologia Veinte años de poesía española (1960), ampliada a Un cuarto de siglo de poesía española (1965).

A partir del 1968, la seva intenció crítica va evolucionar vers l'estructuralisme. És des d'aquesta perspectiva eclèctica i oberta que se situen els estudis dedicats a dues figures cabdals de les lletres catalanes: Iniciació a la poesia de Salvador Espriu (1971) i Josep Pla o la raó narrativa (1978). Altres obres destacades són Lectura de Marcuse (1969), Qüestions de literatura, política i societat (1975) i les antologies Ocho siglos de poesía catalana (1969) -també en col-laboració amb Joaquim Molas- i Nueve novísimos poetas españoles (1970).

Primer president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i autor de nombroses col-laboracions en les principals revistes literàries catalanes, espanyoles i americanes, el seu llibre autobiogràfic Els escenaris de la memòria (1988) -on presenta la seva relació i amistat amb importants...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR