Decret 19/2008, de 22 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Educacio i Cultura
Rango de LeyDecret

Decret 19/2008, de 22 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix en l'article 36.4 que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajudes.

La Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, estableix en els articles 55 i 69, respecte del personal docent i investigador contractat i funcionari, que les comunitats autònomes podran establir retribucions addicionals lligades a mèrits individuals docents, investigadors, de desenvolupament tecnològic, de transferència de coneixements i de gestió. Dins els límits que per a aquesta finalitat fixin les comunitats autònomes, el Consell Social de cada universitat, a proposta del corresponent Consell de Govern, podrà acordar la assignació singular i individual d'aquests complements retributius. Tot això, amb valoració prèvia dels mèrits per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació o per l'òrgan d'avaluació externa que la llei de la comunitat autònoma determini.

La Llei 2/2003, de 20 de març, d'organització institucional del sistema universitari de les Illes Balears, estableix en l'article 2 que correspon al Consell Social de la Universitat de les Illes Balears la funció d'assignar al personal docent i investigador funcionari i contractat, a proposta del Consell de Govern de la Universitat i d'acord amb la política de professorat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb caràcter individual, els conceptes retributius addicionals, d'acord amb els articles 55.2 i 69.3 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, sobre la base d'exigències docents i investigadores o de mèrits rellevants. I l'article 21 d'aquesta Llei 2/2003 preveu també que correspon a l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears la valoració dels mèrits del personal docent i investigador funcionari i contractat de la Universitat de les Illes Balears, per poder percebre complements retributius d'acord amb la legislació vigent.

En aquest marc, els complements addicionals s'han regulat fins ara exclusivament per al personal docent i investigador funcionari, per l'Acord de 23 de febrer de 2000, entre la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, els sindicats amb representació a la Junta de Personal Docent i Investigador de la UIB i la Universitat de les Illes Balears, substituït posteriorment pel Conveni de col·laboració de 14 de maig de 2003, entre la Conselleria d'Educació i Cultura, el Consell Social de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears.

No obstant això, i amb la finalitat de dotar d'una major seguretat jurídica la regulació dels complements retributius addicionals, esdevé necessari aprovar una disposició de caràcter general. Amb aquest Decret es pretén fomentar i reconèixer l'activitat i el desenvolupament professional del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears, tant funcionari com contractat, aplicant els conceptes d'eficàcia, eficiència i qualitat.

Així, els complements retributius addicionals regulats en aquest Decret s'estableixen com un instrument destinat a incentivar i estimular l'increment qualitatiu de l'activitat docent, investigadora, de desenvolupament tecnològic i de transferència de coneixements del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears. Però, encara que puguin suposar un mecanisme selectiu i individualitzat per al reconeixement i la millora de les condicions salarials, en cap cas no constitueixen una retribució complementària inserida en el règim general de retribucions del personal docent i investigador universitari previst en els articles 55.1 i 69.1 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, motiu pel qual no els és d'aplicació aquest règim general, sinó que, al contrari, únicament pretenen recompensar el desenvolupament d'activitats docents, investigadores i de transferència de coneixement per sobre d'uns determinats estàndards mínims de qualitat i del compliment de les obligacions bàsiques. La naturalesa específica d'aquests complements, per tant, es manifesta no només pel caràcter no consolidable, sinó, principalment, per estar lligats a l'avaluació periòdica dels mèrits en què es fonamenten.

Amb tot això, es pretén aprofundir en l'aposta estratègica que per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears suposa la Universitat de les Illes Balears, sobretot en un context d'obligada incorporació a l'espai europeu d'educació superior previst per al 2010, com a data màxima, i que suposa una profunda transformació de l'oferta i l'organització docents, així com de la cultura i metodologia pedagògiques. En aquest sentit, la incorporació del crèdit europeu i el suplement al títol, de l'estructuració dels estudis en tres nivells (grau, màster i doctorat) i de la mobilitat tant de docents com d'alumnes implica per a tothom un canvi cultural en la manera de produir, transmetre i adquirir el coneixement, la qual cosa exigeix un esforç important al professorat en la seva actuació professional. Des d'aquesta perspectiva és clau l'establiment d'una adequada política d'incentivació que orienti els esforços referits cap a l'objectiu europeu proposat.

D'altra banda, la ineludible relació entre universitat i investigació planteja, també, la necessitat d'establir polítiques incentivadores destinades a la incorporació plena del nostre teixit investigador en l'espai europeu d'investigació, dins de les estratègies pròpies de la internacionalització i la competitivitat de l'activitat investigadora a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D'aquesta manera, docència, investigació, transferència de coneixement i desenvolupament tecnològic es converteixen en els punts clau d'impuls en els quals es concreta l'aposta estratègica per la universitat en el camp de la incentivació dels recursos humans. Així, és factible esperar l'existència d'accions concretes de caràcter atomitzat i individualitzat que, en trobar-se totes alineades en una estratègia comuna, podran suposar un increment de la productivitat global de la institució universitària, que es traduirà en millores quantitatives i qualitatives al servei de la societat.

Per tot això, un cop consultades la Junta de Coordinació Universitària i les organitzacions sindicals més representatives en l'àmbit de la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 22 de febrer de 2008, dict el següent DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte 1. Aquest Decret té per objecte l'establiment i la regulació del règim dels complements retributius addicionals del personal docent i investigador funcionari i contractat de la Universitat de les Illes Balears.

  1. El Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, a proposta del Consell de Govern de la Universitat, podrà acordar l'assignació singular i individual dels complements retributius addicionals al personal docent i investigador dins les modalitats i amb les limitacions previstes en aquest Decret.

  2. L'assignació dels complements exigirà la prèvia valoració i avaluació positiva dels mèrits en què se sustenten per part de l'Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears.

Article 2

Tipus de complements S'estableixen tres tipus de complements retributius addicionals lligats a mèrits individuals, dirigits a estimular i reconèixer l'excel·lència, la qualitat i la millora contínua en les activitats docents, investigadores i de transferència de coneixement de la Universitat:

  1. Complement retributiu d'estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent.

  2. Complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'activitat investigadora.

  3. Complement retributiu d'estímul i reconeixement de l'excel·lència investigadora i la transferència de coneixement.

Article 3

Règim i característiques dels complements 1. El règim jurídic dels complements retributius addicionals establerts en aquest Decret s'ajustarà al que es preveu en l'articulat i en les seves disposicions de desplegament. Aquests complements retributius addicionals s'estableixen a l'empara dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR