Llei 3/2009 de 27 d'abril, de modificació de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears, sobre causes d'indignitat successòria i desheretament.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 3/2009 de 27 d'abril, de modificació de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears, sobre causes d'indignitat successòria i desheretament.

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent:

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS La societat ha d'adoptar totes les mesures al seu abast per prevenir i reaccionar davant la tara de la violència domèstica a fi d'aconseguir-ne l'eradicació.

En exercici de les competències en matèria de dret civil (articles 30.27 i 84.1 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears en relació amb l'article 149.1.8a de la Constitució Espanyola), aquesta llei té per objecte impedir que les persones condemnades per delictes relacionats amb violència domèstica heretin el patrimoni de la seva víctima.

Amb aquest objectiu, s'introdueixen sengles articles a les disposicions generals i se'n modifica un altre (article 4.3) de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears (text refós aprovat pel Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre). En concret, s'introdueix un nou article 7 bis al capítol I del títol II del Llibre I (Disposicions aplicables a l'illa de Mallorca); i un altre article, el 69 bis, al capítol I del títol II del Llibre III (Disposicions aplicables a les illes d'Eivissa i Formentera), tenint en compte que l'article 65 de la Compilació estableix per a Menorca, amb les excepcions que s'hi recullen, les mateixes disposicions que per a Mallorca. En concret els esmentats articles (7 bis i 69 bis) incorporen al Dret Civil de les Illes Balears les causes d'indignitat successòria, així com les de desheretament. En coherència amb l'anterior es modifiquen els articles 8.2 i 74.1 a fi d'establir la possibilitat de revocar la donació universal i els pactes successoris. Igualment, es modifiquen els articles 4.3 i 67.1 per tal d'adaptar-los a la nova regulació i establir la possibilitat de revocació de donacions entre cònjuges per les raons abans esmentades.

Finalment, s'introdueix una disposició addicional que modifica la Llei de parelles estables per tal d'equiparar, a aquests efectes, el règim d'aquestes parelles estables al règim conjugal.

Article únic

1. S'afegeix un nou article 7 bis al text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat per Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, amb el text següent:

'Article 7 bis 1. Són indignes per succeir:

  1. Els condemnats en judici penal per sentència ferma per haver atemptat contra la vida o per lesions greus contra el causant, el seu cònjuge, la seva parella estable o de fet o algun dels seus descendents o ascendents.

  2. Els condemnats en judici penal per sentència ferma per delictes contra la llibertat, la integritat moral i la llibertat sexual, si l'ofès és el causant, el seu cònjuge, la seva parella estable o de fet o algun dels seus descendents o ascendents.

  3. Els privats per sentència ferma de la pàtria potestat, tutela, guarda o acolliment familiar per causa que els sigui imputable, respecte del menor o discapacitat causant de la successió.

  4. Els condemnats per sentència ferma a pena greu contra els deures familiars en la successió de la persona agreujada.

  5. Els que hagin acusat el causant de delicte per al qual la llei assenyali pena greu, si és condemnat per denúncia falsa.

  6. Els que hagin induït o obligat el causant a atorgar, revocar o modificar les disposicions successòries, o li hagin impedit atorgar-les, modificar-les o revocar-les.

  7. Els que destrueixin, alterin o ocultin qualsevol disposició mortis causa atorgada pel causant.

    1. L'acció declarativa d'indignitat successòria caduca als cinc anys comptats des que la persona legitimada per exercitar-la la conegui o l'hagi pogut conèixer; en tot cas caduca un cop transcorreguts cinc anys des que l'indigne per succeir hagi pres possessió dels béns hereditaris.

      En els supòsits en què s'exigeixi sentència condemnatòria s'esperarà que aquesta sigui ferma.

    2. Les causes d'indignitat del punt 1 són també justes causes de desheretament.

    3. En tota la resta s'aplica, supletòriament, el Codi Civil.' 2. S'afegeix un nou article 69 bis al text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat por Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, amb el text següent:

      'Article 69 bis 1. Són indignes per succeir:

  8. Els condemnats en judici penal per sentència ferma per haver atemptat contra la vida o per lesions greus contra el causant, el seu cònjuge, la seva parella estable o de fet o algun dels seus descendents o ascendents.

  9. Els condemnats en judici penal per sentència ferma per delictes contra la llibertat, la integritat moral i la llibertat sexual, si l'ofès és el causant, el seu cònjuge, la seva parella estable o de fet o algun dels seus descendents o ascendents.

  10. Els privats per sentència ferma de la pàtria potestat, tutela, guarda o acolliment familiar per causa que els sigui imputable, respecte del menor o discapacitat causant de la successió.

  11. Els condemnats per sentència ferma a pena greu contra els deures familiars en la successió de la persona agreujada.

  12. Els que hagin acusat el causant de delicte per al qual la llei assenyali pena greu, si és condemnat per denúncia falsa.

  13. Els que hagin induït o obligat el causant a atorgar, revocar o modificar les disposicions successòries, o li hagin impedit atorgar-les, modificar-les o revocar-les.

  14. Els que destrueixin, alterin o ocultin qualsevol disposició mortis causa atorgada pel causant.

    1. L'acció declarativa d'indignitat successòria caduca als cinc anys comptats des que la persona legitimada per exercitar-la la conegui o l'hagi pogut conèixer; en tot cas caduca un cop transcorreguts cinc anys des que l'indigne per succeir hagi pres possessió dels béns hereditaris.

      En els supòsits en què s'exigeixi sentència condemnatòria s'esperarà que aquesta sigui ferma.

    2. Les causes d'indignitat del punt 1 són també justes causes de desheretament.

    3. En tota la resta s'aplica, supletòriament, el Codi Civil.' 3. Es modifica l'article 8.2 del text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat per Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, que queda redactat de la manera següent:

      'Article 8.2

      La donació universal és valedora de present i irrevocable. No obstant això, pot ser revocada tan sols pel donant en els supòsits prevists als apartats a) i b) de l'article 7 bis, en el cas d'incompliment de càrregues o d'ingratitud. Es consideren causes d'ingratitud les del tercer paràgraf de l'article 4.3 d'aquesta compilació.

      També poden deixar-se sense efecte o modificar-se per acord del donant i del donatari o dels hereus d'aquest, consignat en escriptura pública. Si n'és el cas hi serà d'aplicació l'article 1.342 del Codi Civil.' 4. Es modifica l'article 74.1 del text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat per Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, que queda redactat de la manera següent:

      'Article 74.1

      Els pactes successoris són irrevocables. Tan sols podran ser modificats o deixats sense efecte per mutu dissentiment que consti en escriptura pública i per les causes enumerades en els supòsits prevists en els apartats a) i b) de l'article 69 bis.' 5. Es modifica l'article 4.3 (tercer paràgraf) del text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat per Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, que queda redactat de la manera següent:

      'Article 4.3 (tercer paràgraf)

      Les donacions entre cònjuges seran revocables tan sols en els supòsits prevists als apartats a) i b) de l'article 7 bis, quan el donant sigui el cònjuge agreujat, per incompliment de càrregues i per ingratitud. Es consideren causes d'ingratitud, a més de les establertes en el Codi Civil, l'incompliment greu o reiterat dels deures conjugals, l'anul·lació del matrimoni si el donatari hagués obrat de mala fe, i la separació o el divorci.' 6. S'afegeix un tercer paràgraf a l'article 67.1 del text refós de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears aprovat per Decret Legislatiu 79/1990, de 6 de setembre, amb el següent text:

      'Les donacions entre els cònjuges seran revocables per les causes determinades en el tercer paràgraf de l'article 4.3.' Disposició addicional Es modifica la Llei 18/2001, de 19 de desembre, de parelles estables, i s'hi afegeix un punt 5 a l'article 5, relatiu al règim econòmic de la parella:

      '5. En totes les relacions patrimonials, si hi consta convivència, serà d'aplicació supletòria l'article 4 de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears.' Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

      Palma, vint-i-set d'abril de dos mil nou.

      EL PRESIDENT,

      Francesc Antich i Oliver

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR