DECRET 117/2012, de 9 d'octubre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Institució de les Lletres Catalanes.

Fecha de Entrada en Vigor 1 de Enero de 2013
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L’article 127.1 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, el foment de la cultura i que inclou tant el foment, la difusió de la creació i la producció literàries que es duen a terme a Catalunya com la projecció internacional de la cultura catalana. Així mateix, la Generalitat té competència exclusiva en matèria d’organització de la seva Administració, que inclou les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l’actuació administrativa d’acord amb l’article 150 de l’Estatut d’autonomia.

Mitjançant la Llei 20/1987, de 12 de novembre, es va crear l’Entitat Autònoma Institució de les Lletres Catalanes. Vist el temps transcorregut des de l’aprovació d’aquesta Llei i tenint en compte el desenvolupament del sector institucional de la Generalitat, ha estat necessària la seva modificació, que s’ha dut a terme per mitjà de la Llei 11/2011, de 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per a agilitar l’activitat administrativa. A més d’actualitzar la regulació, aquesta Llei ha evitat la coincidència de funcions amb l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que es va crear per la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, i que té per objecte concentrar les iniciatives de suport i foment del departament competent en matèria de cultura i de les entitats adscrites.

La Llei 20/1987, de 12 de novembre, arran de la modificació per la Llei 11/2011, de 29 de desembre, fa una remissió al Reglament per desplegar la composició de la Junta de Govern i el Consell Assessor de la Institució, així com l’atribució d’altres funcions a la Junta de Govern. L’objecte d’aquest Decret és més ampli que el desenvolupament d’aquests aspectes, ja que realitza un desenvolupament integral de la Llei 20/1987, de 12 de novembre, d’acord amb la disposició final segona , i aprova els Estatuts de la Institució.

Aquest Decret té un article únic que aprova els Estatuts, estructurats en vint articles i dues disposicions finals. La disposició final primera permet que la composició del Consell Assessor es pugui modificar, mitjançant una ordre del conseller o consellera competent en cultura, per tal d’adaptar-la a l’evolució de les associacions i les entitats representatives dels sectors afectats.

El capítol 1 dels Estatuts regula la naturalesa d’aquesta entitat, l’adscripció al departament competent en cultura i la seu. Pel que fa a l’objecte i les funcions de la Institució, es remet a la seva Llei de creació, sens perjudici de la concreció de les facultats de què disposa per a la realització de les funcions.

El capítol 2 preveu els òrgans de govern de la Institució, que són la Junta de Govern, el degà o degana, el director o directora i el Consell Assessor.

La Junta de Govern és l’òrgan superior col·legiat de govern de la Institució, i els Estatuts desenvolupen les previsions legals sobre les vocalies en representació de la Generalitat i del Consell Assessor. Aquest capítol també desenvolupa la composició del Consell Assessor en relació amb les vocalies en representació de les associacions d’escriptors, d’altres entitats culturals del sector de les lletres, del sector editorial i del llibre, dels mitjans de comunicació i d’altres sectors professionals rellevants per a la difusió de les lletres.

El capítol 3 regula el règim econòmic, patrimonial, de contractació i de personal, que és el propi d’una entitat autònoma de caràcter administratiu. El personal és, amb caràcter general, funcionari, tret d’aquells supòsits en què la normativa de funció pública permet contractar personal laboral a l’Administració de la Generalitat.

Finalment, el capítol 4 regula el règim d’impugnació dels actes administratius de la Institució així com el contracte programa, el qual ha d’articular les relacions entre la Institució i el departament competent en cultura i que s’ha de sotmetre a l’aprovació del Govern.

Per tot això, de conformitat amb l’article 26.e) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i la disposició final segona de la Llei 20/1987, de 12 de novembre, de creació de l’Entitat Autònoma Institució de les Lletres Catalanes;

A proposta del conseller de Cultura, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S’aproven els Estatuts de la Institució de les Lletres Catalanes, que s’insereixen a continuació.

Disposicions finals

Primera

Habilitació al conseller o consellera

S’habilita la persona titular del departament competent en matèria de cultura per, mitjançant una ordre, a proposta de la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes i escoltat el Consell Assessor, modificar o ampliar les vocalies del Consell Assessor previstes a l’article 11.1 dels Estatuts, per adaptar-les a l’evolució de les entitats representatives dels àmbits que s’hi esmenten, d’acord amb l’article 9 de la Llei 20/1987, de 12 de novembre, de creació de l’Entitat Autònoma Institució de les Lletres Catalanes.

Segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l’1 de gener de 2013.

Barcelona, 9 d’octubre de 2012

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Ferran Mascarell i Canalda

Conseller de Cultura

ESTATUTS

de la Institució de les Lletres Catalanes

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa

  1. La Institució de les Lletres Catalanes és una entitat autònoma de caràcter administratiu amb personalitat jurídica i patrimoni propi i plena capacitat d’obrar per al compliment de les seves finalitats.

  2. La Institució es regeix per la Llei 20/1987, de 12 de novembre, de creació de l’Entitat Autònoma Institució de les Lletres Catalanes, per aquests Estatuts i per la legislació general sobre entitats autònomes que li és aplicable.

Article 2

Adscripció

La Institució de les Lletres Catalanes s’adscriu al departament competent en matèria de cultura.

Article 3

Seu

La Institució de les Lletres Catalanes té la seu a la ciutat de Barcelona, sens perjudici de l’establiment de dependències en els àmbits territorials que determini la Junta de Govern per tal d’assolir els objectius de la Institució d’acord amb el que estableix el contracte programa previst a l’article 20.

Article 4

Objecte i funcions

  1. L’objecte i les funcions de la Institució de les Lletres Catalanes són els establerts als articles 2 i 3 de la Llei 20/1987, de 12 de novembre, de creació de l’Entitat Autònoma Institució de les Lletres Catalanes.

  2. Per al compliment de les seves funcions la Institució pot:

  1. Adquirir, posseir, reivindicar, gravar o alienar tota classe de béns i drets, concertar crèdits, establir contractes, executar i explotar obres i serveis, interposar recursos i accions judicials i extrajudicials i, en general, realitzar tots els actes jurídics que siguin necessaris per a la consecució dels objectius de la Institució, d’acord amb aquests Estatuts i el contracte programa.

  2. Establir convenis amb entitats públiques i privades.

  3. Desenvolupar programes d’actuació exercint d’agent col·lectiu de les lletres catalanes.

  4. Organitzar activitats o esdeveniments i promoure iniciatives que contribueixin a l’assoliment dels seus objectius.

Capítol 2

Òrgans de govern

Article 5

Òrgans de govern

La Institució de les Lletres Catalanes es regeix pels òrgans següents:

  1. La Junta de Govern.

  2. El degà o degana.

  3. El director o directora.

  4. El Consell Assessor.

Article 6

Junta de Govern

  1. La Junta de Govern és l’òrgan superior de la Institució de les Lletres Catalanes. Li corresponen les màximes facultats de direcció de la Institució.

  2. La Junta de Govern és integrada per setze membres, d’acord amb la composició següent:

    1. Presidència, que correspon al degà o la degana de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR