DECRET 30/2010, de 2 de març, pel qual s'aprova el reglament de desplegament de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyDecret

DECRET

30/2010, de 2 de març, pel qual s'aprova el reglament de desplegament de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial.

La Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial, regula, dins l'àmbit de les competències de la Generalitat, en un únic text tota la matèria de seguretat industrial establerta fins ara en diverses normes, incloent-hi el règim jurídic dels operadors que actuen en matèria de seguretat industrial (els organismes de control i els titulars de les estacions d'inspecció tècnica de vehicles).

La llei defineix un model de gestió de la seguretat industrial que es basa en l'externalització dels serveis d'inspecció sotmesos ara a un règim d'autorització administrativa prèvia i sota el control de l'Administració, que correspon a l'Agència Catalana de Seguretat Industrial i persegueix, pel que fa a la prestació dels serveis d'inspecció, tres objectius essencials: garantir una cobertura territorial adequada, assegurar-ne la qualitat i establir una competència efectiva i lleial entre els operadors.

La llei estableix les característiques essencials d'aquest model de gestió, els requisits i obligacions aplicables als operadors de la inspecció, així com les funcions de control de l'Administració que inclouen la potestat inspectora i sancionadora, ara bé, deixa per a un futur reglament el desplegament i la concreció d'aquestes condicions generals per permetre la completa operativitat del model.

Així, doncs, aquest reglament desplega el règim jurídic aplicable als operadors de la inspecció, però també regula el règim jurídic aplicable a tots els agents que formen part del sistema de gestió de la seguretat industrial i que estan sotmesos a un règim jurídic d'autorització o de comunicació prèvia: les entitats d'avaluació de conformitat de productes industrials, les entitats d'avaluació de riscos industrials, els professionals i les empreses d'instal·lació, manteniment, reparació i operació d'instal·lacions i productes industrials i els tallers de reparació de vehicles automòbils.

El reglament s'estructura en vuit títols, nou disposicions addicionals, set disposicions transitòries, una disposició derogatòria i quatre disposicions finals.

El títol primer determina l'objecte i la finalitat d'aquest reglament; defineix els reglaments tècnics de seguretat industrial, les instruccions tècniques complementaries, així com, les instruccions, protocols i guies tècniques de l'Agència Catalana de Seguretat Industrial i estableix les condicions generals que han de complir els agents del sistema de gestió de la seguretat industrial.

El títol segon estableix les disposicions comunes als operadors de la inspecció, desplega les seves funcions i el règim jurídic aplicable a les autoritzacions administratives. També desplega els requisits comuns que han de complir els operadors de la inspecció per ser autoritzats per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial: requisits de competència tècnica, assegurament de la qualitat i sistema de gestió ambiental; requisits d'imatge corporativa i dels seus serveis i sistemes d'informació; requisits de competència professional del personal inspector i règim d'incompatibilitats aplicable. El reglament regula també les obligacions comunes exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial als operadors de la inspecció autoritzats.

El títol tercer regula els organismes de control, desplega les seves funcions i els requisits específics que han de complir per ser autoritzats per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial: desplegament territorial mínim, àmbits corresponents als reglaments tècnics de seguretat industrial, nombre mínim de personal, així com els requisits de caràcter econòmic. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial als organismes de control autoritzats. Finalment, el reglament estableix el nombre màxim d'organismes de control que poden ser autoritzats i el procediment administratiu d'autorització aplicable.

El títol quart regula els titulars de les estacions d'inspecció tècnica de vehicles, desplega les seves funcions i els requisits específics que han de complir per ser autoritzats per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial: adequació al Pla Territorial, quota màxima de mercat i distàncies mínimes de compatibilitat entre estacions del mateix operador, mitjans tècnics necessaris, nombre mínim de personal, així com els requisits de caràcter econòmic per a cada línia d'inspecció. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial als titulars de les estacions d'inspecció tècnica de vehicles autoritzats. Finalment, el reglament estableix el procediment administratiu d'autorització aplicable .

El títol cinquè regula les entitats d'avaluació de conformitat de productes industrials, defineix la seva naturalesa i les seves funcions, estableix els requisits que han de complir per ser autoritzades per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial: requisits de competència tècnica, assegurament de la qualitat i règim d'incompatibilitats aplicable. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial a aquestes entitats autoritzades. Finalment, el reglament estableix el procediment administratiu d'autorització aplicable, necessari tenint en compte les raons imperioses d'interès general relacionades amb la protecció de la integritat de les persones i/o els béns que concorren, i regula el control de l'Administració en l'àmbit de la vigilància del mercat corresponent als productes industrials.

El títol sisè regula les entitats d'avaluació de riscos industrials que intervenen en les activitats industrials afectades per la normativa aplicable sobre prevenció d'accidents greus en els quals intervinguin substancies perilloses, defineix la seva naturalesa i les seves funcions, estableix els requisits que han de complir per ser autoritzades per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial: requisits de competència tècnica i règim d'incompatibilitats aplicable. El règim d'autorització és necessari tenint en compte les raons imperioses d'interès general relacionades amb la protecció de la integritat de les persones i/o els béns que concorren. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial a aquestes entitats autoritzades. Finalment, el reglament estableix el procediment administratiu d'autorització aplicable.

El títol setè regula els professionals i les empreses que intervenen en la instal·lació, manteniment, reparació i operació d'instal·lacions i productes industrials, defineix la seva naturalesa i les seves funcions, estableix els requisits de competència professional i tècnica que han de complir per actuar a Catalunya. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial a aquests professionals i empreses, així com el procediment de comunicació prèvia i inscripció d'ofici.

El títol vuitè regula els tallers de reparació de vehicles automòbils, defineix la seva naturalesa i les seves funcions, estableix els requisits de competència tècnica que han de complir per actuar a Catalunya. També regula les obligacions específiques exigibles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial a aquestes entitats i el procediment de comunicació prèvia i inscripció d'ofici.

En la regulació dels títols setè i vuitè, s'ha establert un règim de comunicació prèvia i inscripció d'ofici, atès que s'ha considerat que és el procediment que permet compatibilitzar millor, d'una banda, l'establiment d'un mecanisme àgil, per al professional, empresa o taller, que no li obstaculitza, més enllà de la presentació d'una comunicació, l'inici de la seva activitat amb, d'altra banda, la necessitat de conèixer per part de l'Administració quin són els agents de la seguretat industrial que estan operant a Catalunya, per tal de poder exercir les funcions de control sobre la seva activitat que li atribueix la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial.

Les disposicions addicionals despleguen el règim d'autorització dels operadors de la inspecció habilitats, l'accés dels nous operadors de la inspecció en matèria de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR