Per Acord del Ple de data 29 de setembre de 2009, s'aprovà definitivament l'ordenança municipal reguladora de convivència, defensa i protecció animal a l'entorn humà del terme municipal de Puigpunyent, el què es publica als efectes de l'article 103 de la Llei 20/2006, de 13 de juliol, municipal i de règim local de les Illes Balears i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases ...

SecciónIV - Administracio Municipal
EmisorAjuntament de Puigpunyent

Per Acord del Ple de data 29 de setembre de 2009, s'aprovà definitivament l'ordenança municipal reguladora de convivència, defensa i protecció animal a l'entorn humà del terme municipal de Puigpunyent, el què es publica als efectes de l'article 103 de la Llei 20/2006, de 13 de juliol, municipal i de règim local de les Illes Balears i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE CONVIVÈNCIA,

DEFENSA I PROTECCIÓ ANIMAL A L'ENTORN HUMÀ EXPOSICIÓ DE MOTIUS L'Ajuntament de Puigpunyent reconeix els animals com a éssers dotats de sensibilitat tan física com psíquica i , per tant, amb capacitat per patir física i psíquicament.

La presència d'animals de companyia ha augmentat considerablement en els darrers anys als nuclis urbans i, concretament, al municipi de Puigpunyent. La tinença d'aquests animals exigeix una responsabilitat especial, tant pel que fa als seus drets com als deures dels seus tenidors.

Els animals de companyia ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones i a fomentar el respecte envers la natura, i aporten molts beneficis personals i socials. Hem de tenir present, però, la responsabilitat que implica la tinença d'animals a casa, i cal ser conscients que els hem de facilitar tot el benestar que necessiten i vetllar per evitar molèsties per a la convivència ciutadana.

El fet d'integrar un animal de companyia en una llar significa que es compta amb el comportament responsable i racional de la persona que se'n responsabilitza, i que aquesta persona compleix les obligacions que això comporta.

Tenir un animal significa acceptar una responsabilitat envers un ser viu que dependrà de nosaltres durant un llarg període de la nostra vida (cura, identificació, vacunació, hàbitat, educació, salut en general, control de la natalitat, ciutadania).

L'educació en la convivència amb els animals ha de partir del principi bàsic de respecte envers aquests éssers vius amb capacitat de sentir i de patir, i del principi de respecte a l' entorn i a les persones, comparteixin aquestes o no la mateixa afinitat pels animals. Això comporta desenvolupar un treball de pedagogia social en el qual tots estem implicats.

Cal destacar també que aquesta normativa regula i limita la cria de cans i moixos per particulars, amb la finalitat de disminuir-ne el nombre i evitar una proliferació indiscriminada sense cap casta de control, ja que en moltes ocasions, aquests animals pateixen les conseqüències de l'abandonament.

Per una altra banda cal tenir en compte no només els animals anomenats de companyia sinó, en general, tots els animals domèstics, salvatges i salvatges en captivitat que viuen al nostre entorn urbà y rural i que mereixen un tracte i una vida digna.

Aquesta ordenança Municipal tindrà com a principal referent, de Protecció d'Animals, la llei 1/1992 de 8 d'abril de Protecció d'Animals que viuen a l'entorn humà de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Decret 56/1994 de 13 de maig que la desenvolupen, el Decret 98/2006 de 24 de novembre de modificació del Decret 56/1994, la Declaració Universal dels Drets de l'Animal, proclamada el 15 d'octubre de 1978 per la Lliga Internacional dels Drets de l'Animal i aprovada per l'UNESCO i, posteriorment per l'ONU.

CAPÍTOL I Objecte Article 1. La present ordenança es circumscriu al municipi de Puigpunyent i té per objecte la protecció dels animals i la defensa i vigilància dels seus drets, així com dels deures i els drets dels seus tenidors i la regulació de la convivència harmònica entre els animals que viuen a l'entorn urbà i rural i les persones. També és objecte d'aquesta Ordenança la regulació de les activitats comercials...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR