ORDRE IUE/470/2009, de 30 d'octubre, que regula l'aplicació del Reglament d'equips de pressió a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

IUE/470/2009, de 30 d'octubre, que regula l'aplicació del Reglament d'equips de pressió a Catalunya.

El Reglament d'aparells de pressió (RAP), aprovat pel Reial decret 1244/1979, de 4 d'abril (BOE de 29.5.1979), i les successives instruccions tècniques complementàries (ITC) desplegades, establien les condicions tècniques de seguretat en relació amb el disseny, la fabricació, la reparació, la modificació i les inspeccions periòdiques dels aparells sotmesos a pressió, així com la intervenció dels diversos agents que hi estaven involucrats.

Amb la finalitat de facilitar l'aplicació del Reglament esmentat, i concretament el control de la instal·lació d'aparells de pressió a través de les entitats d'inspecció i de control (EIC), aleshores concessionàries de la Generalitat, es va publicar l'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 27 de març de 1990 (DOGC de 27.4.1990), per la qual es regula l'aplicació del RAP a les instal·lacions fetes a Catalunya.

Les diverses directives europees dictades en l'àmbit dels aparells o equips de pressió, les quals s'han transposat en disposicions com el Reial decret 1495/1991, d'11 d'octubre, sobre recipients de pressió simples; el Reial decret 769/1999, de 7 de maig, sobre equips de pressió, i el Reial decret 222/2001, de 2 de març, sobre equips de pressió transportables, que han obligat a tenir en compte nous criteris que no estaven considerats en el RAP i l'experiència adquirida en l'aplicació del RAP durant el temps transcorregut des de la seva publicació, han fet necessari revisar i actualitzar els requisits del RAP. Això s'ha traduït en la publicació del Reial decret 2060/2008, de 12 de desembre (BOE de 5.2.2009), pel qual s'aprova el Reglament d'equips de pressió (REP) i les seves instruccions tècniques complementàries (ITC EP).

La Llei 10/2006, de 19 de juliol (DOGC de 21.7.2006), de la prestació dels serveis d'inspecció en matèria de seguretat industrial, va establir amb caràcter excepcional un règim transitori d'habilitació perquè les EIC poguessin continuar prestant els seus serveis un cop finalitzades les concessions i fins a l'entrada en vigor d'un nou règim jurídic.

La Llei 12/2008, de 31 de juliol (DOGC de 8.8.2008), de seguretat industrial, d'acord amb el nou règim competencial establert per l'Estatut d'autonomia de Catalunya de 19 de juliol de 2006, modifica tot el marc normatiu en l'àmbit de la seguretat industrial, abans establert en la Llei 13/1987, de 9 de juliol (DOGC de 27.7.1987), de seguretat de les instal·lacions industrials. Actualment encara resta pendent el desplegament de la Llei que regula el règim d'autorització administrativa i l'actuació dels operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial previstos, així com la posada en marxa de l'Agència Catalana de Seguretat Industrial com a ens responsable de la supervisió i del control del sistema.

Per tot això, resulta necessari establir aquesta Ordre, per tal de regular a Catalunya, amb la mateixa finalitat que l'Ordre de 27 de març de 1990 esmentada, les instal·lacions d'equips de pressió en l'àmbit del REP, partint dels principis de racionalització i d'eficàcia administrativa.

En conseqüència, d'acord amb el que disposa l'article 139.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i en exercici de les atribucions que em confereix la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Constitueix l'objecte d'aquesta Ordre establir les normes de procediment per a:

  1. L'execució, la posada en servei, la reparació, el manteniment i la inspecció de les instal·lacions d'equips de pressió.

  2. L'actuació de les empreses que instal·len, reparen i mantenen les instal·lacions d'equips de pressió, la del seu personal i la dels titulars d'aquestes instal·lacions.

  3. L'actuació dels organismes de control autoritzats per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial, pel que fa a l'aplicació al territori de Catalunya de les normes relatives a les instal·lacions d'equips de pressió.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre és aplicable a l'execució, la posada en funcionament, l'ús, la reparació, el manteniment, la inspecció i el control de les instal·lacions d'equips de pressió dins del territori de Catalunya, i que es troben en l'àmbit d'aplicació del Reial decret 2060/2008, de 12 de desembre (BOE de 5.2.2009), pel qual s'aprova el REP i les seves ITC EP.

Article 3

Definicions

A l'efecte de l'aplicació d'aquesta Ordre, s'adopten les definicions següents:

Comercialització: posada a la venda, exposició, venda, importació, lloguer, posada en disposició o cessió d'equips de pressió o conjunts d'aquests a la Unió Europea.

Empresa instal·ladora d'equips de pressió: persona física o jurídica que, amb l'acreditació de disposar dels mitjans adequats, duu a terme les instal·lacions i assumeix la responsabilitat de la instal·lació correcta.

Empresa reparadora d'equips de pressió: persona física o jurídica que, amb l'acreditació de disposar dels mitjans adequats, duu a terme les reparacions i n'assumeix la responsabilitat.

Equip de pressió: element dissenyat i fabricat per contenir fluids de pressió superior a 0,5 bar. En aquesta denominació s'inclouen tots els elements que preveu el REP, tal com els aparells de pressió, els recipients de pressió simples, els equips de pressió, els conjunts, les canonades i els equips de pressió transportables.

Equip de pressió DEP: equip de pressió inclòs en l'àmbit d'aplicació del Reial decret 769/1999, de 7 de maig (BOE de 31.5.1999), sobre disposicions aplicables de la Directiva 97/23/CE, relativa a equips de pressió (DEP).

Equip de pressió assimilat: equip de pressió no subjecte o anterior al Reial decret 769/1999, de 7 de maig, que ha estat assimilat a alguna de les categories I a IV de l'article 9 i annex II del Reial decret 769/1999, de 7 de maig, o als equips de l'article 3.3 del mateix Reial decret.

Fabricant: persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat del disseny i de la fabricació d'un producte amb objecte de comercialitzar-lo en el seu nom o de posar-lo en servei.

Inspecció periòdica: examen, reconeixement, proves i assaigs necessaris per garantir que es mantenen les condicions de seguretat i funcionalitat requerits pel REP.

Instal·lació: implantació en l'emplaçament d'equips de pressió que compleixen una funció operativa, incloent-hi els assemblatges dels diferents elements.

Modificació d'un equip de pressió: qualsevol transformació o canvi de les característiques tècniques originals o de la funció principal d'un equip de pressió i dels seus accessoris de seguretat.

Modificació d'una instal·lació d'equips de pressió: qualsevol canvi que s'efectuï en una instal·lació existent d'equips de pressió per ampliació, reducció o substitució d'equips de pressió per d'altres de característiques diferents, i que comporti una modificació del projecte o de la memòria tècnica amb la qual es va executar i registrar.

Oficina de Gestió Empresarial (OGE): és la unitat administrativa que assumeix el paper de frontal de serveis a les empreses. S'entén per frontal el conjunt de serveis d'informació, assessorament, tramitació unificada i resolució, si escau, en tot allò que pugui afectar l'empresa en la seva relació amb l'Administració de la Generalitat.

Organisme de control (OC): entitat constituïda amb la finalitat de verificar el compliment obligatori de les condicions de seguretat de les activitats, les instal·lacions i els productes industrials establertes pels reglaments tècnics de seguretat industrial, per mitjà d'activitats de certificació, assajos, inspecció o auditoria, autoritzada per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial.

Pressió màxima admissible (PS): pressió màxima per a la qual està dissenyat l'equip especificada pel fabricant. És equivalent a l'anomenada pressió de disseny de la reglamentació anterior al REP.

Pressió màxima de servei (Pms): pressió més alta, en les condicions de funcionament, que pot assolir un equip de pressió o una instal·lació.

Pressió de prova (Pp): pressió a la qual se sotmet l'equip de pressió per comprovar-ne la resistència. Correspon a la major pressió efectiva que s'exerceix en el punt més alt de l'equip durant la prova de pressió.

Pressió de taratge (Pt): pressió a la qual està tarat l'element de seguretat que protegeix l'equip de pressió.

Posada en servei: posada en funcionament per la persona titular d'un equip de pressió o instal·lació, per a la primera utilització o després d'una reparació, d'una modificació o d'un canvi d'emplaçament.

Reparació d'un equip de pressió: qualsevol acció de recompondre les parts sotmeses a pressió d'un equip que garanteixi les característiques i les condicions inicials de fabricació i funcionament.

Tècnic titulat competent: persona que està en possessió d'una titulació tècnica, universitària, que l'habilita per a l'exercici de l'activitat regulada en el REP, d'acord amb les seves especialitats i competències respectives i determinada per les disposicions legals vigents.

Temperatura màxima/mínima de servei (Tms): temperatura més alta o més baixa dels fluids a l'interior d'un equip de pressió que s'estima que es pot produir en condicions extremes de funcionament.

Titular de la instal·lació d'equips de pressió: persona física o jurídica...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR