DECRET 191/2009, de 9 de desembre, pel qual es deroga el Decret 40/2001, de 6 de febrer, pel qual s'estableixen mesures addicionals, a Catalunya, de control de l'encefalopatia espongiforme bovina.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

DECRET

191/2009, de 9 de desembre, pel qual es deroga el Decret 40/2001, de 6 de febrer, pel qual s'estableixen mesures addicionals, a Catalunya, de control de l'encefalopatia espongiforme bovina.

L'any 1996 es va iniciar en els escorxadors de Catalunya un programa de vigilància i control de l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB) consistent en la retirada de materials específics de risc dels animals originaris o procedents dels països amb casos autòctons d'EEB i en l'anàlisi histològic dels encèfals dels animals bovins de més de quatre anys escollits de forma aleatòria.

Efectivament, la retirada dels materials específics de risc (MER) ha estat, en base a informes científics concloents, la principal mesura adoptada per evitar la transmissió de la malaltia dels animals a les persones. Per aquest motiu, la Comissió Europea va establir, mitjançant la Decisió comunitària 2000/418/CE, l'obligatorietat de retirar els MER dels animals bovins, amb independència del seu país d'origen o procedència, a tot el territori de la Unió Europea, a partir de l'1 d'octubre de 2000.

D'altra banda, el Reial decret 3454/2000, de 22 de desembre, pel qual s'estableix i regula el programa integral coordinat de vigilància i control de les encefalopaties espongiformes transmissibles dels animals, va establir la normativa bàsica per a l'aplicació dels controls sanitaris necessaris per fer front a aquestes malalties en el territori de l'Estat, tot determinant que a partir de l'1 de gener de 2001 s'havien d'analitzar diverses subpoblacions d'animals considerats de major risc mitjançant test ràpids post mortem (fase I), i l'1 de juliol de 2001, com a màxim, tots els animals bovins majors de trenta mesos sacrificats pel procediment habitual i destinats al consum humà s'havien de sotmetre a aquests mateixos tests (fase II).

Mitjançant el Decret 40/2001, de 6 de febrer, pel qual s'estableixen mesures addicionals, a Catalunya, de control de l'encefalopatia espongiforme bovina (DOGC núm. 3327, de 14.2.2001), es va rebaixar a vint-i-quatre mesos l'edat dels animals de l'espècie bovina als quals s'havien de practicar els tests ràpids post mortem per a la detecció de la malaltia assenyalada, com a mesura de control ordenada a garantir la protecció de la salut i el màxim nivell de seguretat de les persones consumidores.

Posteriorment, l'Ordre APA/718/2002, de 2 d'abril, per la qual es modifiquen determinats annexos del Reial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR