Decret 110/2010, de 15 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Habitatge i Obres púBliques
Rango de LeyDecret

Decret 110/2010, de 15 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques L'article 49 de la Constitució espanyola estableix que 'els poders públics han de dur a terme una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, a les quals s'ha de prestar l'atenció especialitzada que requereixin, i les han d'emparar especialment en la consecució dels drets que aquest títol atorga a tots els ciutadans'.

L'article 19.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears estableix que les administracions públiques han de procurar a les persones dependents la integració per mitjà d'una política d'igualtat d'oportunitats, desenvolupant mesures d'acció positiva, i han de garantir l'accessibilitat espacial de les instal·lacions, els edificis i els serveis públics. Així mateix, l'article 30.15 determina que les polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials són competència exclusiva de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Una de les àrees més important per aconseguir l'efectivitat de la política d'integració de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials és l'adaptació de l'entorn urbà a les necessitats d'aquests col·lectius.

El Reial decret 505/2007, de 20 d'abril, pel qual s'aproven les condicions bàsiques d'accessibilitat i no-discriminació de les persones amb discapacitat per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats i de les edificacions, estableix, a l'empara del que es preveu en l'article 149.1.1.a de la Constitució, que s'han d'incorporar i desplegar, dins el Codi tècnic de l'edificació, les condicions d'accessibilitat i no- discriminació de les persones amb discapacitat per poder accedir als edificis i emprar-los. Per aquest motiu, es dicta el Reial decret 173/2010, de 19 de febrer, pel qual es modifica el Codi tècnic de l'edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, en matèria d'accessibilitat i no-discriminació de les persones amb discapacitat.

A l'empara de la disposició final quarta del Reial decret 505/2007, es dicta l'Ordre VIV/561/2010, d'1 de febrer, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no-discriminació per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats.

Aquesta nova regulació bàsica estatal, juntament amb l'experiència pràctica obtinguda des de l'entrada en vigor de la Llei 3/1993, de 4 de maig, per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques, i el Decret 20/2003, de 28 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de supressió de barreres arquitectòniques, han motivat la necessitat de dictar aquest nou Reglament.

Per això, amb els informes previs de la Secretaria General de la Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques i del Consell Econòmic i Social, a proposta del conseller d'Habitatge i Obres Públiques, d'acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 15 d'octubre de 2010,

DECRET TÍTOL PRELIMINAR DISPOSICIONS GENERALS Article 1

Objecte i finalitat L'objecte d'aquest Decret és definir els conceptes bàsics necessaris en matèria d'accessibilitat, establir les mides necessàries d'espai per permetre el moviment i indicar els aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de dissenyar l'entorn urbà, l'edificació i els sistemes de transport i de comunicació, fonamentals per al desplegament de la Llei 3/1993 i la normativa estatal bàsica.

Article 2

Àmbit d'aplicació 1. Aquest Reglament és d'aplicació a totes les actuacions públiques o privades en matèria d'urbanisme, edificació, transport i comunicació que hagin de disposar de la corresponent llicència o autorització legalment exigibles.

  1. Concretament, s'aplica a les actuacions següents:

  1. Les edificacions i espais públics de nova construcció.

  2. Els canvis d'ús, reformes o rehabilitacions integrals en edificis existents.

  3. Els espais públics urbanitzats situats al territori de les Illes Balears i els elements que els componen.

  4. Les actuacions en matèria de transport.

Article 3

Definicions En aquest Reglament, i en relació amb els conceptes que s'hi esmenten, s'entén per:

  1. Accessibilitat: qualitat que té un medi en el qual s'han eliminat les barreres arquitectòniques físiques i sensorials o en el qual s'han establert alternatives i que permet a qualsevol persona utilitzar-lo de manera autònoma, amb independència de la seva condició física, intel·lectual o sensorial.

  2. Element d'accessibilitat: part integrant d'un marc urbanístic, d'una edificació o d'un mitjà de transport necessària per a eliminar-ne les barreres arquitectòniques o fer-los accessibles.

  3. Accessible: dit d'un espai, d'una instal·lació o d'un servei que s'ajusta als requeriments funcionals i dimensionals que garanteixen que les persones amb mobilitat reduïda el puguin utilitzar de manera autònoma i amb comoditat.

  4. Practicabilitat: qualitat d'un espai, d'una instal·lació o d'un servei que, sense ajustar-se a tots els requeriments d'accessibilitat, no impedeix que les persones amb mobilitat reduïda el puguin utilitzar de forma autònoma.

  5. Barrera arquitectònica: obstacle físic, sensorial o similar que impedeix o limita el moviment o l'autonomia de les persones i que pot trobarse en un marc urbanístic, en una edificació o en un mitjà de transport.

  6. Itinerari per a vianants: àmbit o espai de pas destinat al trànsit de persones, el recorregut del qual permet accedir als espais d'ús públic i a les edificacions de l'entorn, així com el desplaçament pel seu interior.

  7. Banda lliure per a vianants: part de l'itinerari per a vianants lliure d'obstacles, de sortints i de mobiliari urbà.

  8. Pas de vianants: espai del carrer per on els vianants poden travessarlo.

  9. Gual per a vianants: zona modificada de la vorera i de la vorada d'aquesta que estableix una continuïtat entre el nivell de la vorera i el del carrer i facilita el moviment dels vianants.

  10. Gual per a vehicles: zona modificada de la vorera que permet el pas de vehicles des dels aparcaments o garatges al carrer.

  11. Pendent longitudinal d'un itinerari per a vianants: inclinació respecte del pla horitzontal del terreny, vorera o qualsevol estructura de pas, en el sentit de la marxa.

  12. Pendent transversal d'un itinerari per a vianants: inclinació respecte del pla horitzontal del terreny, vorera o qualsevol estructura de pas, perpendicular al sentit de la marxa.

  13. Rampa: pla inclinat que permet superar una diferència de nivell brusca.

  14. Persona amb mobilitat reduïda: persona que té una discapacitat o es troba en unes circumstàncies que temporalment o permanentment li impedeixen el desplaçament o l'hi dificulten. S'hi poden considerar, entre altres, les persones amb limitacions de la mobilitat, les persones amb visibilitat reduïda, les persones amb dificultat d'audició, les persones amb dificultat en la parla, les persones grans i les persones amb un cotxet per a infants.

  15. Ajudes tècniques: instruments, mitjans electrònics, mecànics o estàtics, equips o sistemes tècnics fabricats especialment o disponibles en el mercat que les persones amb mobilitat reduïda utilitzen com a suport en el desplaçament o que complementen o possibiliten l'accessibilitat a les persones grans, a les persones amb visió reduïda, a les que tenen dificultat d'audició, a les persones amb dificultat en la parla i anàlegs.

  16. D'ús públic: dit de les zones o els elements de circulació susceptibles de ser utilitzats pel públic en general:

    1. En edificacions d'ús comercial: espais de venda, espais comuns i venda en centres comercials i anàlegs.

    2. En edificacions d'ús administratiu: espais d'atenció al públic.

    3. En edificacions d'ús residencial públic: zones de circulació, zones 2 BOIB Num. 157 EXT. 29-10-2010 comunes accessibles als usuaris com menjadors, sales i anàlegs.

    4. En edificacions d'ús públic: totes les zones excepte les restringides al públic.

    5. En edificacions d'ús docent: aules, zones de circulació, sala d'actes, biblioteca i anàlegs.

    6. En edificacions d'ús assistencial com albergs de transeünts, habitatges tutelats, centres de rehabilitació, centres de dia i anàlegs: les zones de circulació, zones comunes accessibles als usuaris com menjadors, sales i similars.

    7. En edificacions destinades als cossos de seguretat: oficines obertes al públic d'edificacions com quarters de l'exèrcit i de les forces de seguretat locals i estatals, comissaries i anàlegs: els espais d'atenció al públic.

    8. En edificacions d'ús sanitari: les consultes, zones d'accés públic, zones d'espera, i anàlegs.

    9. En edificacions destinades a aparcament, aparcaments públics o al servei d'establiments públics: les zones de circulació de persones i zones comunes accessibles als usuaris.

  17. En l'àmbit d'aplicació d'aquest Reglament, a l'hora de tenir en compte les barreres arquitectòniques urbanístiques, es consideren vies i espais lliures d'ús públic:

    1. Els que formen part del domini públic i són destinats a l'ús o al servei públic.

    2. Els que formen part de béns de propietat privada susceptibles de ser utilitzats pel públic en general amb motiu de les funcions que hi desenvolupa algun ens públic directament o indirectament.

    3. Els que formen part de béns de propietat privada afectes a alguna servitud d'ús públic.

    4. També es considera espai lliure d'ús públic el que és susceptible de ser utilitzat pel públic en general mitjançant el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR