STSJ Cataluña 3353/2023, 17 de Octubre de 2023

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala Contencioso Administrativo
Número de resolución3353/2023
Fecha17 Octubre 2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ PRIMERA

Recurso SALA TSJ 6/2022 - Recurso ordinario 5/2022

Parts: GENERALITAT DE CATALUNYA C/ T.E.A.R.

Codemandat: BIAT AND POMET, S.L.

S E N T È N C I A NÚM. 3353

MAGISTRATS:

IL LMA. SRA. MARIA ABELLEIRA RODRÍGUEZ

IL LMA. SR. HECTOR GARCIA MORAGO

IL LM. SRA. VIRGINIA DE FRANCISCO RAMOS

Barcelona, a diecisiete de octubre de dos mil veintitrés.

LA SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA (SECCIÓ PRIMERA) constituïda per a la resolució d'aquest recurs, ha pronunciat, en nom del Rei, la Sentència següent en el recurs contenciós administratiu núm. 5/2022 , interposat per GENERALITAT DE CATALUNYA , representat pel seu Lletrat, contraT.E.A.R. , representat per l'advocat de l'Estat i la codemandada BIAT AND POMET, S.L. representada per Dª Eulalia Rigoll Trulls.

Hi ha estat ponent l'I·lmo. Sr. Magistrat Il·lmo. Sr. Magistrado HECTOR GARCIA MORAGO, el/la qual expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER: El Lletrat de la Generalitat, en representació de la part actora, va interposar un recurs contenciós administratiu contra la resolució que se cita en el fonament de dret primer.

SEGON: Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst per la Llei d'aquesta jurisdicció, i les parts, arribat el moment i per ordre, van despatxar els tràmits conferits de demanda i contestació, en què, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol licitar, respectivament, l'anulació dels actes objecte del recurs i la desestimació d'aquest.

TERCER: El procés va continuar el seu curs i es va tramitar tal com consta en les actuacions i, finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, diligència que va tenir lloc en la data establerta.

QUART: En la substanciació d'aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER: Actuacions administratives impugnades. Parts. Pretensions

A través de les presents actuacions la GENERALITAT DE CATALUNYA ha impugnat la Resolució del TRIBUNAL ECONÒMIC-ADMINISTRATIU REGIONAL DE CATALUNYA (TEARC) que passem a transcriure:

‹(...)FECHA: 26 de octubre de 2021

PROCEDIMIENTO: 43-00209-2019

CONCEPTO: IMP. TRANSM. PATRIM. Y ACTOS JURÍD. DOCUM. ITP-AJD

NATURALEZA: RECLAMACIÓN ÚNICA INSTANCIA GENERAL

RECLAMANTE: BIAT AND POMET, SL

(...)

En Barcelona , se ha constituido el Tribunal como arriba se indica, para resolver en única instancia la reclamación de referencia, tramitada por procedimiento general.

Se ha visto la presente reclamación contra acuerdo dictado por la Agencia Tributaria de Catalunya.

Por el concepto liquidación provisional del Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales y Actos Jurídicos Documentados.

Cuantía: 7.515,81 euros.

Núm. Liquidación: NUM000

ANTECEDENTES DE HECHO

PRIMERO.- En fecha 19/04/2017 se otorgó escritura de compraventa con número de Protocolo 1.045 en virtud de la cual el interesado adquiría los siguientes inmuebles situados en la CALLE000 (Tarragona) por importe conjunto de 150.000 euros:

-1. Un local comercial en planta baja.

-2. Un almacén en la planta altillo sobre la planta baja.

-3. Una vivienda en la planta primera.

-4. Una vivienda en la planta segunda.

Las cuatro fincas forman parte de la misma casa.

Del importe total corresponden 60.000 euros al local y 30.000 euros a cada una de las tres fincas restantes.

En la cláusula undécima de la escritura se estipuló:

"Renuncia a la exención de IVA. Respecto de los locales comerciales descritos bajo los epígrafes 1 y 2, manifiestan y declaran expresamente los otorgantes que la entrega de los bienes inmuebles que se efectúa mediante la presente escritura es una operación sujeta al Impuesto sobre el Valor Añadido a las que es aplicable la exención renunciable establecida en el Artículo 20,uno , 22º de la Ley 37/1992 de 28 de diciembre , reguladora de dicho impuesto. La parte transmitente, conforme a lo prevenido en el artº

20, dos de la citada Ley, renuncia expresamente a la exención."

SEGUNDO.- El día 19/05/2017 se presentó autoliquidación del Impuesto en la modalidad Actos Jurídicos Documentados con una base imponible de 90.000 euros, importe correspondiente a los locales descritos bajo los epígrafes 1 y 2 del expositivo anterior.

TERCERO.- En fecha 10/09/2018 se notificó al interesado acuerdo con el siguiente contenido:

"Document tributari Nº :33IO3C2017000053159503

Indalecio i Jeronimo van adquirir els immobles objecte de compravenda per herència, el 24 de febrer de 2016.

A les declaracions de l'IRPF dels exercicis 2016 i 2017 apareixen els immobles (tenen una única referència cadastral) a disposició dels seus titulars, no arrendats.

L'1 d'abril de 2017, els dos germans es van donar d'alta a l'epígraf de l'IAE 861.2 de lloguer de locals industrials i es van donar de baixa el 30 d'abril del mateix any.

L'única declaració d'IVA que van presentar va ser la de la venda del local i el magatzem (el qual consta com a habitatge al cadastre), al segon trimestre de 2017.

Ni amb anterioritat ni amb posterioritat havien presentat cap declaració d'IVA ni consta que haguessin exercit efectivament l'activitat de lloguer de locals industrials.

Per tot l'exposat, aquesta Agència no pot entendre que els immobles objecte de compravenda estiguin afectes a l'activitat de la part venedora i, en conseqüència, no pot considerar vàlida la renúncia a l'exempció de l'IVA."

CUARTO.- En fecha 05/12/2018 se notificó acuerdo por el que se practicó liquidación provisional con la siguiente motivación:

"1. El procediment tributari a què fa referència aquesta liquidació provisional és el de comprovació limitada, regulat en els articles 136 a 140 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària (LGT en endavant ) i 163 a 165 del Reial Decret 1065/2007, de 27 de juliol .

En el procediment de comprovació limitada l'Administració tributària pot comprovar els fets, actes, elements, activitats, explotacions i altres circumstàncies determinants de l'obligació tributària.

En aquest cas, l'abast concret de l'actuació consisteix a determinar si:

- BIAT AND POMET, SL pot optar per la renúncia a l'exempció de l'IVA i ha autoliquidat correctament la compravenda de les finques registrals NUM001 i NUM002 al tipus del 2,5% que correspon a la tarifa d'actes jurídics documentats quan es renuncia a l'exempció de l'IVA; - El valor declarat pel contribuent s'ajusta als criteris fixats per la "Instrucció per a la comprovació dels valors dels béns immobles" en els fets imposables de l'any 2017.

L'obligat tributari té els drets i garanties reconeguts a l' article 34 de la LGT .

Els obligats tributaris han d'atendre l'Administració tributària i li han de prestar la deguda col·laboració en el desenvolupament de les seves funcions.

L'obligat tributari que hagi estat requerit ha de comparèixer en el lloc, dia i hora assenyalats per a la pràctica de les actuacions, i ha d'aportar la documentació i altres elements sol·licitats.

2. L' article 20.U.Dos de la LIVA disposa que les exempcions relatives als números 20 i 22 de l'apartat anterior podran ser objecte de renúncia pel subjecte passiu, en la forma i amb els requisits que es determinin reglamentàriament, quan l'adquirent sigui un subjecte passiu que actuï en l'exercici de les seves activitats empresarials o professionals i se li atribueixi el dret a efectuar la deducció total o parcial de l'Impost suportat en realitzar l'adquisició o, quan no havent-se complert l'anterior, en funció del seu destí previsible, els béns adquirits vagin a ser utilitzats, total o parcialment, en la realització d'operacions, que originin el dret a la deducció.

L'article 8.1 del RIVA estableix que la renúncia a les exempcions regulades en els números 20 i 22 de l'apartat U de l'article 20 de la Llei de l'impost sobre el valor afegit, haurà de comunicar-se fefaentment a l'adquirent amb caràcter previ o simultani a l'entrega dels béns que correspongui.

La renúncia es practicarà per cada operació realitzada pel subjecte passiu i, en tot cas, haurà de justificar-se amb una declaració subscrita per l'adquirent, en la qual aquest faci constar la seva condició de subjecte passiu amb dret a la deducció total o parcial de l'impost suportat per les adquisicions dels béns immobles que correspongui o, en altre cas, que el destí previsible per al qual vagin a ser utilitzats els béns adquirits l'habilita per a l'exercici del dret a la deducció, total o parcialment.

D'acord amb la base de dades de l'Agència Tributària, no resta acreditat que els senyors Indalecio i Jeronimo haguessin realitzat efectivament alguna activitat empresarial o professional a la qual tinguessin afectes el local i el magatzem.

Per tant, la part transmitent no pot renunciar a l'exempció a l'IVA perquè incompleix el requisit establert a l' article 20.Dos de la LIVA .

En conseqüència, atès que aquesta operació està subjecta i exempta d'IVA ( article 20.U.22 de la LIVA ), es troba subjecta a l'impost sobre transmissions patrimonials oneroses ( article 7.5 de la LITPAJD ).

El tipus impositiu aplicable és del 10 per 100 ( article 32 de la Llei 25/1998, de 31 de desembre ).

Cal esmentar que tot i que a l'escriptura consta que es tracta d'un magatzem, al cadastre consta que es tracta d'un habitatge."

QUINTO.- El día 14/02/2019 tuvo entrada en este Tribunal la presente reclamación, interpuesta en 04/01/2019 contra la liquidación provisional referida en el expositivo anterior. En el propio escrito de interposición el reclamante alegó lo que consideró oportuno en defensa de su derecho.

FUNDAMENTOS DE DERECHO

PRIMERO.- Este Tribunal es competente para resolver de conformidad con lo dispuesto en la Ley 58/2003, de 17...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR