SAP Baleares 213/2023, 19 de Mayo de 2023

PonenteMARGALIDA VICTORIA CRESPI SERRA
ECLIECLI:ES:APIB:2023:1302
Número de Recurso3/2022
ProcedimientoProcedimiento sumario ordinario
Número de Resolución213/2023
Fecha de Resolución19 de Mayo de 2023
EmisorAudiencia Provincial - Baleares, Sección 2ª

AUD.PROVINCIAL SECCION N. 2

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00213/2023

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE LES ILLES BALEARS

SECCIÓ SEGONA

PROCEDIMENT ORDINARI 3/2022

SENTÈNCIA n. 213/23

SS.SS. Il·lmes.

Sra. Mónica de la Serna de Pedro

Sra. Margalida Victòria Crespí Serra

Sra. Carmen Boscá Moret

Palma a 19 de maig de 2023

Vist per aquesta Secció Segona de l'Audiència Provincial de les Illes Balears, composta per les Il·lmes. Sres. Magistrades Sra. Mónica De la Serna de Pedro, Sra. Margalida Victòria Crespí Serra i Sra. Carmen Boscá Moret, el present Rotllo de Procediment Ordinari núm. 3/2022 procedent del Sumari 2/2021 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Ciutadella per un delicte d'AGRESSIÓ SEXUAL A MENOR DE 16 ANYS seguit contra el Sr. Plácido, major d'edat per haver nascut el dia NUM000 de 1964, de nacionalitat espanyola, sense antecedents penals en el moment dels fets, privat de llibertat per aquesta causa els dies 19 i 20 de febrer de 2021, representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Ricardo José Squella Duque de Estrada i assistit pel Lletrat Sr. Josep Lluch Juaneda. Ha intervingut com acusació el Ministeri Fiscal, representat per l'Il·lm. Sr. Íñigo Mª Gorostiza Jiménez.

Expressa el parer unànime del Tribunal la Sra. Margalida Victòria Crespí Serra.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Les presents actuacions tenen el seu origen en les Diligències Prèvies 18/2021 incoades pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Ciutadella en virtut de l'atestat confeccionat pel Cos de Policia Nacional de Ciutadella. Realitzades per l'òrgan instructor les actuacions pertinents, la present causa va ser remesa a aquest Tribunal per al seu enjudiciament.

El dia 22 de febrer de 2021 es va dictar una Interlocutòria on s'acordava transformar les actuacions en el Sumari 2/2021. Seguidament, el dia 19 de juliol de 2021 es va dictar una Interlocutòria on s'acordava el processament del Sr. Plácido com a presumpte autor d'un delicte d'abús sexual a menor de 16 anys. El dia 29 de juliol de 2021 es va practicar la declaració indagatòria del Sr. Plácido .

SEGON

Tramitat el procediment pel canal legalment previst pel Jutjat instructor per a l'esbrinament de les circumstàncies fonamentals dels fets imputats i de les persones responsables dels mateixos, es va declarar conclòs el Sumari per Interlocutòria dictada el dia 12 de novembre de 2021, remetent-se les actuacions juntament amb les peces separades corresponents a aquesta Audiència Provincial.

Rebudes les actuacions per aquest Tribunal el dia 24 de gener de 2022, varen quedar registrades amb el nombre de Rotllo de Procediment Ordinari 3/2022.

Comunicada la causa a les parts, el Ministeri Fiscal va presentar el seu escrit de qualif‌icació provisional acusatòria el dia 25 de març de 2022, qualif‌icant els fets com a constitutius d'un delicte d'abús sexual a menor de 16 anys de l' art. 183.1 i 2 CP, interessant imposar a l'acusat la pena de 7 anys de presó amb inhabilitació del dret al sufragi passiu durant el temps de la condemna i la prohibició d'acostar-se a menys de 500 metres de la víctima, del seu domicili o de qualsevol lloc freqüentat per ella, així com de comunicar-se amb la víctima per qualsevol via directa o indirecta durant un termini de 15 anys i la inhabilitació especial per a l'exercici de qualsevol professió o of‌ici, sigui o no retribuït, que comporti contacte amb menors d'edat per un termini de 10 anys. A més, una vegada complida la pena, es sol·licità la imposició de 10 anys de llibertat vigilada a l'acusat. En concepte de responsabilitat civil derivada del delicte es demanà la condemna del Sr. Plácido a indemnitzar a la víctima en la quantitat de 50.000 euros en concepte de dany moral.

Traslladada igualment la causa, per la representació processal de l'acusat es va presentar un escrit de defensa on es negaven els fets imputats a aquest i es sol·licitava la seva absolució.

TERCER

Arribat el dia f‌ixat per a la celebració del judici, que es va celebrar el dia 28 d'abril de 2023 i al que varen comparèixer totes les parts personades, es va donar tràmit de qüestions prèvies i, a continuació, es procedí a la pràctica de la prova admesa.

Vist el resultat del judici, el Ministeri Fiscal elevà a def‌initives les seves conclusions provisionals.

Finalment, la defensa va interessar la seva absolució.

I tot això després de la pràctica de la prova que va tenir lloc, essent aquesta l'interrogatori de l'acusat, les testif‌icals de la menor Berta, la Sra. Candida, el Sr. Lucio, la Sra. Carmen, la Sra. Celsa i la Sra. Elisabeth i les pericials de la Dra. Emma i la Dra. Evangelina . La documental introduïda per les parts va ser la següent: Esdeveniments expedient digital de DPA 18/2021 1 Fulls 22 a 26, 7, 66, 117, 207 i vídeo 2 i SU 2/2021 esdeveniment 82 Fulls 3 a 7.

Seguidament, les parts formularen els seus informes orals. Finalment, es va concedir a l'acusat el dret a la darrera paraula i es deixà el judici vist per sentència.

FETS PROVATS

ÚNIC.- En una data no determinada però en tot cas compresa entre l'inici de l'estiu i abans del mes de setembre de 2019, aproximadament a les 16 hores, el Sr. Plácido, ja circumstanciat i privat de llibertat per aquesta causa els dies 19 i 20 de febrer de 2019, es va dirigir al domicili de la seva germana la Sra. Elisabeth, situat al DIRECCION000 núm. NUM001 NUM002 de DIRECCION001, per rebre un pagament mensual dels que aquesta li entregava per saldar un deute que tenien pendent.

En arribar al domicili el Sr. Plácido va cridar a la porta, resultant que va ser rebut per la menor Berta, nascuda el dia NUM003 de 2005 i neta de la Sra. Plácido . Berta residia a dit domicili amb el seu pare i la seva padrina, resultant que en el moment en que va arribar el Sr. Plácido estava sola a la casa.

Berta l va obrir la porta al Sr. Domingo, amb qui mantenia una bona relació i qui a més era el seu padrí jove, i es varen seure un al costat de l'altre al sofà de la casa mentre esperaven que arribés la Sra. Plácido . En aquell moment el Sr. Domingo, amb la voluntat de satisfer el seu ànim libidinós, es va anar acostant a Berta mentre aquesta, a la vegada, s'allunyava d'ell. Seguidament, el Sr. Plácido va agafar a la menor dels braços i la va obligar així a jeure`s al sofà, posant-se a sobre seu. Berta demanà al Sr. Plácido que s'aturés i ell li va respondre que callés. Quan el Sr. Plácido va llevar les mans dels braços de Berta per desfer-se el cinturó que portava als pantalons, aquesta va aprof‌itar per pegar una puntada de peu al seu padrí jove, fugir de sota seu i anar a la cuina a cercar un ganivet. Una vegada va tenir el ganivet a la mà, Berta va demanar al Sr. Plácido que marxés de la casa, cosa que aquest va fer dient-li que tornaria.

A causa dels fets ocorreguts Berta va patir ànim baix, falta de ganes de menjar a l'escola, nervis i angoixa.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

A la present causa s'imputa a l'acusat, el Sr. Plácido, un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys de l' art. 183.1 i 2 CP. Més concretament, l'acusat, presumptament i segons l'escrit d'acusació del Ministeri Fiscal, entre els mesos de juny i juliol de 2019 hauria anat a la casa de la seva germana a cobrar uns diners i, en veure que estava sol a l'immoble amb la f‌illa del seu nebot, Berta nascuda a l'any 2005, hauria aprof‌itat la situació per anar cap a ella i intentar-la tocar mentre la menor es resistia per després agafar-la dels braços, fer-la seure al sofà i posar-se a sobre seu. Seguidament el Sr. Plácido es va desembotonar els pantalons, va tocar la zona genital de Berta per sobre la roba i va intentar tocar la mateixa zona per sota de la roba, moment en que la menor li va pegar una puntada de peu, es va escapar i va anar a la cuina a agafar un ganivet i amb aquest utensili a la mà va demanar a l'acusat que marxés de la casa, cosa que aquest va fer.

El Sr. Plácido va negar a la vista oral ser autor dels fets que se li imputaven, declarant que ell era el padrí jove de Berta, que a la vegada era la neta de la seva germana. L'acusat relatà que en el moment dels fets no tenia molta relació amb la menor perquè a l'any 2018 havia ingressat al Projecte Home a causa de la seva addicció a les drogues. El Sr. Plácido afegí que quan va sortir del Projecte va trobar que la seva germana s'havia transferit tots els diners que tenia al compte corrent, fet que el va fer caure en una important depressió que feia que no sortís gaire de casa seva. L'acusat referí també que la seva relació amb la mare de Berta no era gaire bona a causa d'un mal entès.

L'acusat manifestà que la seva germana li devia els diners que li havia tret del compte corrent i que per aquest motiu, a partir del dia 25 de cada mes, ell anava a casa seva, on també hi vivia Berta, a cobrar els pagaments a termini que aquesta li feia per saldar el deute pendent. El Sr. Plácido afegí que les úniques visites que feia a la casa de la seva germana eren per cobrar el deute, que dites visites es duien a terme sempre els dematins aproximadament entre les 11 hores i les 14 hores i que a la seva germana no li agradava que cada mes anés a cobrar el deute. L'acusat afegí que ell no tenia claus de la casa de la seva germana i que si quan arribava no trobava ningú esperava al carrer.

El Sr. Plácido declarà que f‌ins el moment dels fets tenia una molt bona relació amb Berta, amb qui es comunicava per WhatsApp. Finalment, l'acusat referí que no podia ser que hagués intentat realitzar actes sexuals amb la seva af‌illada perquè era homosexual, cosa que sabia tota la seva família, també Berta, perquè ho va explicar durant un dinar familiar.

Berta manifestà al plenari que abans dels fets no es veia molt amb l'acusat, que era el seu padrí jove. La menor no sabia concretar la data en que varen ocórrer els fets pels que s'ha acusat al Sr. Plácido, indicant que varen succeir al matí. Després de que li fos exhibida la seva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 56/2023, 26 de Octubre de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Islas Baleares, sala civil y penal
    • 26 Octubre 2023
    ...de D. Ceferino bajo la dirección letrada de D. José Ignacio Lluch Juaneda contra la sentencia de fecha 19 de mayo de 2023 con número 213/2023 dictada por la Sección Segunda de la Audiencia Provincial de Palma de Mallorca. Dicho recurso ha sido impugnado por el Ministerio Fiscal De conformid......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR