STSJ Cataluña 2058/2023, 1 de Junio de 2023

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala Contencioso Administrativo
Número de resolución2058/2023
Fecha01 Junio 2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA

SALA DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO

SECCIÓN CUARTA

Recurso SALA TSJ 913/2020 - Recurso ordinario nº 397/2020

Parte actora: SOCIEDAD ESPAÑOLA DE MEDICINA DE FAMILIA Y COMUNITARIA

Parte demandada: INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT

En aplicación de la Ley Orgánica 3/2018, de 5 de diciembre, de Protección de Datos Personales y garantía de los derechos digitales, a f‌in de adaptar el ordenamiento jurídico español al reglamento (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 27 de abril de 2016, se hace saber a las partes que los datos de carácter personal contenidos en el procedimiento tienen la condición de conf‌idenciales, y está prohibida la transmisión o comunicación a terceros por cualquier procedimiento, debiendo ser tratadas única y exclusivamente a los efectos propios del mismo procedimiento en que constan.

SENTENCIA nº. 2058/2023

Ilmos. Sres.:

Presidente

DON JOSÉ MANUEL DE SOLER BIGAS

Magistrados

DON JUAN ANTONIO TOSCANO ORTEGA

DON HUGO MANUEL ORTEGA MARTÍN

DON ANDRÉS MAESTRE SALCEDO

En la ciudad de Barcelona, a uno de junio de 2023.

LA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA (SECCIÓN CUARTA) ha pronunciado la siguiente SENTENCIA en el Recurso Ordinario núm. 397/2020, interpuesto por la Asociación SOCIEDAD ESPAÑOLA DE MEDICINA DE FAMILIA Y COMUNITARIA (SEMFYC), representada por el Procurador de los Tribunales D. Jesús de Lara Cidoncha y defendida por Letrada, siendo parte demandada el INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT, representado por el Procurador de los Tribunales D. Francisco Toll Musleros y defendido por Letrada.

Ha sido Ponente el Magistrado D. José Manuel de Soler Bigas, quien expresa el parecer de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Por la Asociación actora se interpuso en fecha 17 de febrero de 2020, recurso contenciosoadministrativo contra el " Acord de la Mesa sectorial de negociació de sanitat sobre les especialitats mèdiques en les que hi ha dèf‌icit de professionals per atendre les necessitats assistencials de la població a la que presta serveis lInstitut Català de la Salut (ICS)", fechado el 22 de noviembre de 2019.

Se interpuso también el recurso, contra el Acuerdo adoptado por el Govern de la Generalitat de Catalunya, en sesión de fecha 17 de diciembre de 2019, en el sentido de :

"1 Ratif‌icar lAcord de la Mesa sectorial de negociació de sanitat (de referencia).

2 Autoritzar (al ICS) a donar les instruccions necessàries per a laplicació daquest Acord".

SEGUNDO

Mediante Auto dictado en fecha 7 de septiembre de 2020, se acordó la ampliación del objeto del proceso a la Resolució TSF/442/2020, de 16 de enero, publicada en el DOGC de 25 de febrero de 2020, del Director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, " per la qual es disposa la inscripció i la publicació de lAcord de la Mesa sectorial de negociació de sanitat (de referencia)".

La Generalitat de Catalunya fue emplazada mediante of‌icio notif‌icado en fecha 30 de marzo de 2021, habiendo aportado su expediente administrativo en fecha 20 de abril de 2021, habiéndose abstenido de cualquier actuación procesal subsiguiente en este procedimiento.

TERCERO

Evacuados por la Asociación actora y por el demandado ICS los respectivos escritos de demanda y de contestación, se acordó el recibimiento a prueba mediante Auto de 29 de septiembre de 2021 y practicada la propuesta y admitida, se siguió seguidamente el trámite de conclusiones sucintas, señalándose f‌inalmente fecha para la deliberación, votación y fallo del recurso.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

1) El " Acord de la Mesa sectorial de negociació de sanitat sobre les especialitats mèdiques en les que hi ha dèf‌icit de professionals per atendre les necessitats assistencials de la població a la que presta serveis lInstitut Català de la Salut ", objeto de impugnación en este proceso, suscrito en fecha 22 de noviembre de 2019 por el ICS y los Sindicatos que f‌iguran en el mismo, tiene el siguiente contenido en su parte bastante :

"(El ICS), a ligual que tot el sistema sanitari públic de salut, pateix de manera crónica de falta de personal facultatiu en determinades especialitats. Per aquest motiu, la Mesa sectorial de negociació de sanitat ha vingut impulsat (sic) diferents mesures amb lobjectiu que (el ICS) disposés del nombre de professionals suf‌icients per cobrir les necessitats de la població a la que presta serveis...

El marc normatiu ens dóna algunes eines per poder impulsar mesures per assolir el nostre objectiu. Així, larticle 9.4 de Llei 44/2003, de 21 de novembre, dordenació de les professions sanitàries, permet la delegació dactuacions dins dun equip de professionals, sempre que estiguin prèviament establertes dins de lequip les condicions dacord amb les quals es pugui produir la delegació o distribució dactuacions, i sent condició necessària per a la delegació o la distribució de la feina la capacitat per fer-ho per part de qui rep la delegació, capacitat que ha de ser objectivable.

Per la seva banda, lapartat a) de larticle 9.3 de Llei 55/2003, de 16 de desembre, dEstatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, permet la formalització de nomenaments de caràcter eventual per a la prestació de serveis determinats de naturalesa temporal, conjuntural o extraordinària.

Per tot això, a lempara del que estableixen en matèria de negociació col.lectiva la Llei 55/2003, de 16 de desembre (ya citada), i el Reial Decret Llegislatiu 5/2015, de 30 doctubre, (TR) de la Llei de lEstatut bàsic de lempleat públic, (el ICS) i les organitzacions sindicals presents a la Mesa...adoptem el seguent Acord :

  1. Quan es produeixi una vacant en alguna de les especialitats def‌icitàries establertes en el Pla dOrdenació de Recursos Humans imprescindible per a garantir ladequada cobertura de les necessitats assistencials de la població i a la Borsa de Treball (del ICS) no f‌igurin inscrit en aquell ámbit metges que disposin daquella especialitat, ni es pugui cobrir aquella vacant pels procediments de mobilitat previstos a lEstatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, es podran fomalitzar nomenaments eventuals dels previstos a lapartat

    1. de larticle 9.3 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre (ya citada), per a la prestació de serveis de caràcter eventual per a la prestació de serveis de naturalesa temporal, conjuntural o extraordinària, a personal facultatiu no especialista en la categoría Titular Superior Sanitari (metge) que seran adscrits a les unitats on shagi produit la vacant.

    Així mateix, no es podran formalitzar els nomenaments eventuals esmentats ...quan hi hagi sol.licituds per participar, dins de làmbit territorial i de la categoria corresponents, en el concurs de trasllat obert i permanent

    previst a lAcord suscrit per aquesta Mesa...per al desenvolupament de la línea 5.4 del Pla dOrdenació de (RRHH) del (ICS) per al període 2016-2020 per a la potenciació dels procesos de mobilitat voluntària.

    En cap cas, un facultatiu no especialista podrà cobrir una plaça de facultatiu especialista de forma interina o forma def‌initiva.

  2. Prèviament a la formalització dels nomenaments de caràcter eventual...caldrà :

    1. Que dacord amb el que estableix larticle 9.4 de Llei 44/2003, de 21 de noviembre (ya citado), el dispositiu assistencial afectat (servei hospitalari, EAP, etc.), tingui prèviament establerts dins lequip les condicions amb les quals es pugui produir delegacions o distribucions dactuacions.

    2. Que es concretin les actuacions que se li deleguin al professional que f‌iguraran en un document annex al nomenament.

    3. Que el responsable del dispositiu assistencial afectat emeti un informe en el qual certif‌iqui que el professional que cal nomenar disposa dels coneixements suf‌icients per exercir les funcions que li puguin ser delegades.

    4. Identif‌icar la plaça de facultatiu especialista amb càrrec a la qual es f‌inança el nomenament eventual de titular superior metge.

  3. Dacord amb el (que) estableix lúltim paràgraf de larticle 9.3 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre (ya citada), quan es realitzin més de dos nomenaments...per un període acumulat de 12 mesos o més en un període de dos anys sanalitzarà si hi ha possibilitats de cobrir temporalment la vacant de facultatiu especialista i cessar la persona no especialista que ocupa el lloc de reforç...

    En tot cas, quan a la borsa de treball f‌iguri inscrit un professional que reuneixi els requisits de titulació...es procedirà al nomenament daquest professional i al cessament del professional titular superior metge nomenat.

  4. La plaça estructural amb càrrec a la qual es retribueix el professional de reforç, sinclourà en la primera oferta docupació pública que saprovi a partir del nomenament de reforç....

    La persona que realitzi les funcions per a les que estan previstos aquests nomenaments eventuals...percebrà les mateixes retribucions que percep el personal facultatiu de lespecialitat def‌icitària...

  5. Lacord té validesa i ef‌icàcia a partir de la data en què el Govern aprovi de manera expresa i formal, dacord amb el que determina larticle 38 del (TR) de la Llei de lEstatut Bàsic de lEmpleat Públic, aprovat pel Reial Decret Llegislatiu 5/2015, de 30 doctubre, i serà vigent f‌ins el 31 de desembre de 2023. A partir daquesta data, si no es produeix la denúncia expressa duna de les parts tres mesos abans de la f‌inalització del seu període de vigència, és prorrogarà de manera tàcita per períodes anuals".

SEGUNDO

A) La defensa procesal del demandado ICS, dedica la mayor parte de su escrito de contestación a la demanda, antes de entrar " subsidiàriament, sobre el fons de lassumpte ", a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR