SAP Tarragona 326/2023, 22 de Junio de 2023

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Tarragona, seccion 3 (civil)
Número de resolución326/2023
Fecha22 Junio 2023

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4314842120198268443

Recurs d'apel·lació 851/2021 C

Matèria: Judici ordinari altres supòsits

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 7 de Tarragona

Procediment d'origen: Procediment ordinari 1518/2019

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4249000012085121

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Concepte: 4249000012085121

Part recurrent / Sol·licitant: EASY CARS AUTOGRUP, S.L.U.

Procurador/a: Gerard Pascual Vallés

Advocat/ada: Joan Crua Bonillo

Part contra la qual s'interposa el recurs: SUGRANYES ASSESORS, S.L., ZURICH INSURANCE, PLC, SUCURSAL EN ESPAÑA

Procurador/a: Ana Torres Ayza, Josep Farre Lerin

Advocat/ada: Josep Palleja Monne, Joan Marc Tramuns Camps

SENTÈNCIA NÚM. 326/2023

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

LUIS RIVERA ARTIEDA (President)

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

JUAN ADOLFO MARTÍN MARTÍN

Tarragona, a 22 de juny de 2023.

Vist en aquesta Secció Tercera de l'Audiència Provincial el recurs d'apel·lació interposat per la mercantil EASYCARS AUTOGROUP, S.L.U. representada pel Procurador dels Tribunals Sr. Pascual Vallés i defensada pel Lletrat Sr. Crua Bonillo, contra la Sentència de 23 de juliol de 2.020 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 7 de Tarragona, procediment ordinari núm. 1518/2019, en el que f‌igura com a part demandant l'entitat apel·lant, i com a parts demandades SUGRANYES ASSESSORS, S.L. representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Torres Ayza i assistida pel Lletrat Sr. Pallejà Monné, així com ZURICH INSURANCE PLC SUCURSAL ESPAÑA representada pel Procurador dels Tribunals Sr. Farré Lerín i assistida pel Lletrat Sr. Tramuns Camps.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"Que, desestimando la demanda interpuesta por la representación procesal de la mercantil "Easy Cars Autogrup, SLU", contra las mercantiles "Sugranyes Assessors, S.L." y "Zurich Insurance PLC Sucursal España", debo absolver y absuelvo a éstas de los pedimentos formulados en su contra, con expresa condena a la actora de las costas procesales causadas en el presente procedimiento."

Segon

Contra la citada resolució es va interposar recurs d'apel·laciólamercantil EASYCARS AUTOGROUP, S.L.U., pels motius exposats al seu escrit.

Tercer

Donat trasllat del recurs a la part adversa, tant SUGRANYES ASSESSORS, S.L. com ZURICH INSURANCE PLC SUCURSAL ESPAÑA han presentat escrits d'oposició al mateix.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Pronunciaments impugnats .

  1. Formula recurs d'apel·lació la mercantil EASYCARS AUTOGROUP, S.L.U. c ontra la sentència d'instància que desestima íntegrament la seva demanda exercitant una acció de reclamació de quantitat derivada de responsabilitat contractual per negligència professional.

  2. Al·lega la part recurrent, en síntesi, error en la valoració de la prova, fent referència a que el Jutjador d'instància estava obligat "a tener por ciertos, como prueba plena, los datos a los que se ref‌iere el art. 319 LEC " (foli 78 de les actuacions), reiterant els, al seu parer, greus errors de SUGRANYES ASSESSORS al no detectar diferents aspectes en les declaracions de la mercantil apel·lant (alta al REBU, desquadrament al model 390 -resum anual de l'IVA-, negligència per no comunicar al client la liquidació rebuda de la AEAT i poder pagar en període voluntari, etc.), concloent que "existe una falta de diligencia grave por parte de la gestoría SUGRANYES cuando recibió el encargo de rehacer toda la contabilidad" (foli 82 revers).

Segon

Decisió de la Sala .

  1. Vam dir a la nostra Sentència del 24-03-2022 (ROJ: SAP T 458/2022 ): "3. En cuanto a la f‌igura del asesor f‌iscal, es interesante la Sentencia de la Audiencia Provincial de Madrid, Sec. 10ª, de 3 de junio de 2011, que dice que "el asesor f‌iscal es aquel profesional cuya actividad consiste en facilitar a los contribuyentes las relaciones con la Administración, bien sea realizando gestiones, bien sea representándole, o bien sea interpretando las normas impositivas con el objeto de cumplir correctamente con las obligaciones legales, buscando la solución menos gravosa para el contribuyente. Por ello, las principales funciones del asesor f‌iscal son tres: asesoramiento o consultoría, asistencia técnica en el cumplimiento de las obligaciones tributarias y la defensa del cliente (esta última no ante los tribunales sino ante la Administración tributaria). Numerosas sentencias señalan, entre ellas la SAP de Madrid de 3 de julio de 2000 que ante la falta de normativa sobre la profesión del asesor f‌iscal se obliga a acudir a los preceptos de la teoría general de las obligaciones que completan en lo necesario el contenido contractual ( artículos 1258 y 1287 CC ), así como las reglas sobre el alcance y fuerza de los contratos. .......

  2. Para poder apreciar una responsabilidad civil contractual por culpa del art. 1101 del CC es imprescindible constatar la concurrencia de los cuatro siguientes requisitos: 1.º Previa existencia de una relación contractual entre demandante y demandado; 2.º Acción u...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR