STSJ Cataluña 2356/2023, 27 de Junio de 2023

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala Contencioso Administrativo
Número de resolución2356/2023
Fecha27 Junio 2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ PRIMERA

Recurs SALA TSJ 41/2022 - Recurs ordinari 20/2022

Parts: DEPARTAMENT DE LA PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA C/ Genaro I TEAR

"En aplicació de la normativa espanyola i europea de protecció de dades de caràcter personal i la resta de legislació que hi és aplicable, feu saber que les dades de caràcter personal que conté el procediment tenen la condició de confidencials i està prohibida la transmissió o comunicació a tercers per qualsevol mitjà, i han de ser tractades únicament i exclusivament a l'efecte propi del procés en què consten, amb l'advertència de responsabilitat civil i penal."

S E N T È N C I A NÚM. 2356

President:

Il·lma. Sra. María Abelleira Rodríguez

Magistrats:

I·lm. Sr. Hector García Morago

Il·lma. Sra. Emilia Giménez Yuste

Barcelona, 27 de juny de 2023

LA SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA (SECCIÓ PRIMERA), constituïda per a la resolució d'aquest recurs, ha pronunciat, en nom del rei, la Sentència següent en el recurs contenciós administratiu núm. 20/2022 , interposat per DEPARTAMENT DE LA PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, representat pel L'advocada de la Generalitat, contra Genaro I TEAR, representat per l'advocat de l'Estat.

Hi ha estat ponent l'I·lm. Sr. Magistrat HECTOR GARCIA MORAGO, el qual expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER: L'advocada de la Generalitat , en representació de la part actora, va interposar un recurs contenciós administratiu contra la resolució que se cita en el fonament de dret primer.

SEGON: Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst per la Llei d'aquesta jurisdicció, i les parts, arribat el moment i per ordre, van despatxar els tràmits conferits de demanda i contestació, en què, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol·licitar, respectivament, l'anulació dels actes objecte del recurs i la desestimació d'aquest..

TERCER: El procés va continuar el seu curs i es va tramitar tal com consta en les actuacions i, finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, diligència que va tenir lloc en la data establerta.

QUART: En la substanciació d'aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER: Actuacions administratives impugnades. Parts. Pretensions. Motius de demanda i oposició

A través de les presents actuacions la GENERALITAT DE CATALUNYA (GC) ha impugnat la Resolució adoptada en data 29 d'octubre de 2021 pel TRIBUNAL ECONÒMIC ADMINISTRATIU REGIONAL DE CATALUNYA (TEARC) en el procediment núm. 08-03124-2019.

Es tracta d'una Resolució el tenor literal de la qual és aquest :

‹FECHA: 29 de octubre de 2021

PROCEDIMIENTO: 08-03124-2019

CONCEPTO: IMP. TRANSM. PATRIM. Y ACTOS JURÍD. DOCUM. ITP-AJD

NATURALEZA: RECLAMACION UNICA INSTANCIA ABREVIADO

RECLAMANTE: Genaro

En Barcelona , se ha constituido el Tribunal como arriba se indica, para resolver en única instancia la reclamación de referencia, tramitada por procedimiento abreviado.

Se ha visto la presente reclamación contra acuerdo dictado por la Agència Tributària de Catalunya.

Por el concepto resolución desestimatoria de solicitud de devolución del Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales y Actos Jurídicos Documentados.

Cuantía: 5.450,69 euros.

Referencia: RE2019000182669

ANTECEDENTES DE HECHO

PRIMERO.- En fecha 29/05/2018 se otorgó escritura de declaración de obra nueva antigua, división en régimen de propiedad horizontal, cese de pro indiviso y adjudicación con número de Protocolo 3589.

SEGUNDO.- El día 12/06/2018 se presentaron, entre otras, dos autoliquidaciones del Impuesto en la modalidad Actos Jurídicos Documentados por los conceptos "adjudicación" y "división horizontal".

TERCERO.- En fecha 28/09/2018 el interesado presentó solicitud de rectificación y anulación de la autoliquidación presentada por la operación de "división horizontal" alegando que ,en virtud de diversa jurisprudencia del Tribunal Supremo y Tribunales Superiores de Justicia, no procede presentar autoliquidación por dicho concepto ya que es un acto necesario para la posterior disolución de la comunidad.

CUARTO.- El día 13/11/2018 se notificó propuesta de resolución desestimatoria de la solicitud de rectificación.

QUINTO.- Formuladas alegaciones, en fecha 23/01/2019 fue notificada resolución desestimatoria confirmando la propuesta anterior con la siguiente motivación:

"2. L' article 89.1.III de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària (BOE 302/2003, de 18 de desembre) (LGT) estableix que els òrgans de l'Administració tributaria han d'aplicar els criteris continguts a les consultes tributaries escrites a qualsevol obligat, sempre que hi hagi identitat entre els fets i circumstancies del dit obligat i els que s.incloguin a la contesta de la consulta.

3. En aquest sentit, les consultes vinculants V2294-09 i V1200-10 resolgueren que corresponia la tributació tant per Divisió Horitzontal com per l'Adjudicació. Així mateix, us adjuntem a aquest escrit la Resolució 3/2012, de 7 de març, sobre tributació de les escriptures públiques que documenten la divisió d'immobles en règim de propietat horitzontal i l'adjudicació de les entitats resultants que conclou:

En els casos en què una escriptura pública documenti la divisió en règim de propietat horitzontal de la finca així com la dissolució de la comunitat o societat i la conseqüent adjudicació de les entitats resultants, es produeixen dues convencions:

- d'una banda la divisió en règim de propietat horitzontal subjecta a la modalitatimpositiva d'actes jurídics documentats;

- i d'altra, la dissolució de la comunitat, ...

Cal doncs estar al caràcter vinculant per a l'Administració de les consultes esmentades i a la Resolució de la Direcció General de Tributs que s'acompanya a aquesta resolució.

D'acord amb el que disposa l' article 18.3 del Reial decret 520/2005, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de desenvolupament de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, en matèria de revisió en via administrativa, s'ha donat tràmit d'audiència a l'interessat i no ha aportat cap tipus de documentació que desvirtuï els fonaments jurídics d'aquesta resolució.

RESOLUCIÓ DE LES AL·LEGACIONS FORMULADES

En data 10.12.18 s'han formulat al·legacions a la proposta de resolució inicialment girada. S'al·lega en síntesi la no tributació simultània de la dissolució de condomini i de la divisió horitzontal.

Tal com ja es va dir a la proposta de resolució, les consultes V2294-09 i 1200-10 vinculen els òrgans de l'Administració. Així mateix, la vigent Resolució 3/2012, de 7 de març, sobre tributació de les escriptures públiques que documenten la divisió d'immobles en règim de propietat horitzontal i l'adjudicació de les entitats resultants, constitueix el criteri de la Direcció General de tributs en relació a aquesta qüestió, criteri al que aquest òrgan està vinculat. En consideració a tot l'anterior, RESOLC:

DESESTIMAR la sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts presentada per l'interessat."

SEXTO.- El día 21/03/2019 tuvo entrada en este Tribunal la presente reclamación, interpuesta en 25/01/2019 contra la resolución referida en el expositivo anterior. En el propio escrito de interposición el reclamante alegó lo que consideró oportuno en defensa de su derecho.

FUNDAMENTOS DE DERECHO

PRIMERO.- Este Tribunal es competente, actuando como órgano unipersonal, para resolver de conformidad con lo dispuesto en la Ley 58/2003, de 17 de diciembre, General Tributaria (LGT), así como en el Reglamento general de desarrollo de la Ley 58/2003, de 17 de diciembre, General Tributaria, en materia de revisión en vía administrativa (RGRVA), aprobado por Real Decreto 520/2005, de 13 de mayo. No concurre ninguna de las causas de inadmisibilidad previstas en el artículo 239.4 de la LGT.

SEGUNDO.- Este Tribunal debe pronunciarse respecto a lo siguiente:

Determinar la legalidad de la resolución recurrida.

TERCERO.- En la escritura analizada se constituye un edificio en régimen de propiedad horizontal y se procede a la disolución de la comunidad de bienes existente, con la consiguiente adjudicación de las fincas resultantes a sus comuneros. Se trata de dos operaciones diferentes que no tienen porqué ir necesariamente unidas. Se puede realizar la división horizontal de un inmueble y no realizar adjudicación alguna, de manera que, si el edificio pertenece en común y proindiviso a varios propietarios, las fincas resultantes de la división horizontal seguirán perteneciendo en común y proindiviso a los mismos propietarios. La constitución de propiedad horizontal es un negocio jurídico que no altera por sí mismo la titularidad sobre el bien, afectando únicamente a la nueva estructuración que en éste se hace de los elementos comunes y privativos que lo conforman.

CUARTO.- En cuanto a la disolución de la comunidad de bienes existente sobre ese edificio, la disolución constituye un acto jurídico valuable económicamente, y dado que la comunidad no realizó actividad empresarial, reúne los requisitos para ser hecho imponible del mismo concepto.

QUINTO.- La conclusión que se desprende de lo expuesto es que, sin perjuicio de lo que luego se dirá, resulta evidente la existencia de un acto jurídico de disolución de comunidad y otro, de división horizontal, sujetos al gravamen de AJD, como razona la oficina gestora, conforme al artículo 30.2 del Reglamento del Impuesto de 1993. Ahora bien, en los supuestos de simultánea división horizontal y disolución de comunidad mediante adjudicación individualizada a los diferentes copropietarios de las distintas entidades formadas por dicha división, se ha discutido desde antiguo si resultaba procedente practicar liquidación por ambos actos jurídicos, cuestión que el Tribunal Central resolvió inicialmente en sentido...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR