STSJ Cataluña 2146/2023, 31 de Marzo de 2023

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Número de resolución2146/2023
Fecha31 Marzo 2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2021 - 8025531

CR

Recurs de Suplicació: 6559/2022

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LMA. SRA. M. MAR MIRÓN HERNÁNDEZ

Barcelona, 31 de març de 2023

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2146/2023

En el recurs de suplicació interposat per Fermina a la sentència del Jutjat Social 3 Girona (UPSD social 3) de data 23 de maig de 2022, dictada en el procediment núm. 462/2021, en el qual s'ha recorregut contra la part MUTUAL MIDAT CYCLOPS, INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (TGSS) i INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT (ICS), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. M. Mar Mirón Hernández.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 14 de maig de 2021 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre incapacitat temporal, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 23 de maig de 2022, que contenia la decisió següent:

DESESTIMO ÍNTEGRAMENTE la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por doña Fermina frente a MC MUTUAL, el INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT, el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y la TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y, en consecuencia, absuelvo a las entidades demandadas de las pretensiones formuladas en su contra.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO.- La demandante, doña Fermina, nacida NUM000 de 1979, trabaja como médico intensivista en la Hospital Josep Trueta de Girona, percibiendo un salario mensual bruto de 7.611,49 euros, con inclusión de pagas extraordinarias (no controvertido).

SEGUNDO.- En fecha 20 de abril de 2021 se le notif‌icó a la actora el Certif‌icado por

riesgo durante el embarazo emitido por MC MUTUAL, en el que se indicaba la existencia de riesgo durante el embarazo a partir de la semana 30. En fecha 22 de abril de 2021, la actora formuló petición de revisión ante MC MUTUAL (no controvertido; documento nº 2 de la demanda).

TERCERO.- En fecha 5 de mayo de 2021, MC MUTUAL resuelve que el riesgo durante el embarazado en la actividad laboral de la actora se produce a partir de la semana de gestación 28 (06/07/2021) según se desprende de la información que consta en el expediente y de acuerdo con lo establecido en el artículo 31 del Real Decreto 295/2009, de 6 de marzo, y las directrices para la evaluación de agentes químicos, físicos o biológicos, procedimientos y circunstancias laborales, considerando peligrosos para la salud de la gestante y/ o feto según los criterios de la Guía Médica de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia elaborada para aquel f‌in (no controvertido; documento nº 3 de la demanda).

CUARTO.- En fecha 15 de mayo de 2021 la actora presenta una reclamación previa

mostrando su disconformidad frente a la resolución de MC MUTUAL, que fue desestimada por resolución de fecha 26 de mayo de 2021 (no controvertido; documento nº 4 y 5 de la demanda).

QUINTO.- Como médico intensivista la actora realiza las siguientes tareas:

- Realización de guardias de 24 horas durante 6 días al mes

- Visita diaria de pacientes críticos incluyendo pacientes afectados de COVID 19

- Traslado y control de pacientes críticos a diagnóstico por imagen y radiología intervencionista

- Realización de traqueostomías percutáneas, colocación de catéteres a intubación

orotranqueal, en pacientes COVID y no COVID

- Respuesta rápida a pacientes ingresados en el hospital ante situaciones críticas, incluyendo la reanimación cardiopulmonar (RCP) en cado de parada

- Atención rápida a pacientes politraumáticos graves

En fecha 4 de febrero de 2021, según la aplicación del protocolo y en base a la evaluación de riesgos, se consideró a la actora apta con las siguientes condiciones:

seguimiento con el especialista, evitar tareas que supongan manipulación de cargas,

evitar exposición a citostáticos, evitar exposición a radiaciones ionizantes, evitar la exposición a agentes biológicos teratógenos, hacer uso de las medidas preventivas frente a riesgo biológico, evitar la realización de tareas que supongan un riesgo biológico evidente, evitar la exposición a productos químicos, se recomienda evitar largas jornadas de trabajo, incluyendo la realización de guardias.

En fecha 23 de abril de 2021, siguiendo las indicaciones de la Unidad de Prevención, la trabajadora fue reubicada dentro del área para evitar pacientes COVID y se le retiran las guardias de 24 horas (no controvertido; informe pericial de doña Rosalia, documento nº 6 de la demanda).

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, va impugnar les parts demandades Mutual Midat Cyclops e INSS. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi i del recurs.

Fermina interposa recurs contra la sentencia núm. 156/2022 del Jutjat Social núm. 3 de Girona de 23-05-2022, dictada en actuacions 462/2021, que va estimar la desestimar la demanda presentada per la recorrent contra l' INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL i MUTUAL MIDAT CYCLOPS, en reclamació de reconeixement de prestació per risc a l'embaràs.

La treballadora va sol·licitar al febrer de 2021 la valoració de la situació de risc durant l'embaràs, que la Mútua li va reconèixer inicialment a partir de la setmana 30 de gestació i posteriorment a partir de la setmana 28, des del dia 6 de juliol de 2021, decisió que impugna.

La sentència d'instància no considera acreditat el risc per l'embaràs de la demandant amb anterioritat a la vigèsima octava setmana de gestació. Valora el riscos per exposició a contaminants químics, de tipus ergonòmic, per exposició a agents biològics, el risc psicosocial i el risc d'exposició a radiacions ionitzants i considera que eviten el risc els canvis efectuats per l'empresa, d'acord amb les indicacions de la Unitat de Prevenció de l'Hospital: trasllat a un àrea sense pacients Covid 19, supressió de guàrdies, entrega d'EPIS necessaris i formació adequada per evitar riscos.

La part recorrent formula dos motius de suplicació, amb empara en l'apartat b) de l' art. 193 LRJS demana revisió i modif‌icació dels fets provats, la modif‌icació del fet provat cinquè i afegir un nou fet provat -sisè-. Per la via de l'apartat c) de l' article 193 LRJS denúncia la infracció dels articles 186, 187 y 189 del Reial Decret Legislatiu 8/2015 de 30 d'octubre ( LGSS), en relació a l'article 295/2009, que regula les prestacions econòmiques del sistema de seguretat social per maternitat i risc durant l'embaràs, així como l' article 26 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals la Guia d'Ajuda per la valoració dels riscos laborals durant l'embaràs utilitzada per l'INSS.

El recurs ha estat impugnat per l'INSS i per Mutual Midat Cyclops.

SEGON

Revisió dels fets provats ( art. 193 b) LGSS

Sol·licita la modif‌icació del fet provat cinquè que fonamenta en el revers del foli 45 de les actuacions i 26 de l'expedient administratiu, que contenen l'informe del Dr. Erasmo, cap de la unitat de la UCI de l'Hospital Universitari Germans Trueta i els folis 31 de l'expedient administratiu i 48 de les actuacions, consistentment en el correu electrònic de la Dra. Ana María, de la Unitat de Prevenció i medecina del treball de l'Hospital, amb la f‌inalitat que quedi redactat en els termes següents:

"QUINTO.- En fecha 23 de abril de 2021, siguiendo las indicaciones de la Unidad de Prevención de la trabajadora, fue reubicada dentro del área para evitar pacientes COVID y se le retiran las guardias de 24 horas. No obstante la trabajadora siguió realizando su actividad en un área donde los pacientes son muy críticos y requieren mucha atención compleja, habiéndose aumentado los riesgos para el embarazo en el lugar de trabajo de la Sra. Fermina entre ellos el riesgo de realizar maniobras de reanimación cardio pulmonar (RCP) no pudiendo asumir que la trabajadora no tenga que realizar la asistencia urgente, ello añadido a la exposición a los aerosoles que se generan durante la RCP, no pudiendo adaptar su lugar de trabajo ni tampoco cambiarla de sitio".

Manté que va acreditar que no es va poder fer el canvi del lloc de la treballadora, havent-se augmentat els riscos existents davant del fet que ens trobàvem davant de la situació de risc del COVD 19 i el risc en les maniobres de reanimació cardio pulmonar van augmentar. Af‌irma que les úniques condicions que es van adaptar van ser evitar pacients amb la COVID, el que no impedia que es pogués contagiar, i la exclusió de les guàrdies, sense que la resta d'adaptacions es poguessin realitzar i va haver de seguir fent la visita diària a pacients crítics, trasllat i control de pacients crítics a diagnòstic per la imatge i radiologia intervencionista, realització de traqueotomies percutànies, col·locació de catèters i intubació orotraqueal, resposta ràpida a pacients ingressats a l'hospital davant situacions crítiques, incloent reanimació cardiopulmonar en cas d'aturada i atenció ràpida a pacients politraumàtics greus. Af‌irma que aquestes feines comporten la manipulació de càrregues, exposició a riscos biològics, exposició a radiacions ionitzants i, entre d'altres, exposició a productes químics i destaca que l'Hospital patia escassetat de personal davant la onada de COVID i que es van paralitzar intervencions no urgents. Fa esment als informes sanitaris (SEGO-FACME) que aconsellaven a les dones embarassades no vacunar-se, tot i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR