SJS nº 3 515/2021, 22 de Noviembre de 2021, de Palma

PonentePEDRO ABRISQUETA COSTA
Fecha de Resolución22 de Noviembre de 2021
ECLIECLI:ES:JSO:2021:8427
Número de Recurso203/2021

JDO. DE LO SOCIAL N. 3

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00515/2021

-TRAVESSA DE'N BALLESTER, Nº 20 1º

Tfno: 971.21.94.16/17

Fax: 971.21.94.18

Correo Electrónico:

Equipo/usuario: PAC

NIG: 07040 44 4 2021 0001076

Modelo: N02700

DSP DESPIDO/CESES EN GENERAL 0000203 /2021

Procedimiento origen: /

Sobre: ORDINARIO

DEMANDANTE/S D/ña: Alicia

ABOGADO/A: FRANCISCO NAVARRO LIDON

PROCURADOR:

GRADUADO/A SOCIAL:

DEMANDADO/S D/ña: LUCLAR ESTETICA 2000, S.L.

ABOGADO/A:

PROCURADOR:

GRADUADO/A SOCIAL:

SENTÈNCIA

A Palma de Mallorca, a 22 de novembre de 2021.

Vistes per mi, Pedro Abrisqueta Costa, Magistrat-Jutge del Jutjat Social núm. 3 de Palma de Mallorca, les presents actuacions núm. 203/21, seguides a instància de la Sra. Alicia enfront de Luclar Estética 2000, S.L., sobre acomiadament i reclamació de quantitat, en les que consten els següents,

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 08/03/2021 es va presentar demanda davant de l'Of‌icina de Registre i Repartiment Social subscrita per l'actora en la que, després d'al·legar els fets i fonaments que va estimar pertinents al seu dret, va sol·licitar que es dictés sentència de conformitat amb el suplico contingut en aquella, per la que es declarés la improcedència da l'acomiadament, i es condemnés a la demandada al pagament de la quantitat de 368,80 euros més el recàrrec per mora que legalment correspongués i al pagament dels honoraris del lletrat intervinent, així com s'apreciés mala fe en la demandada imposant-li una sanció per temeritat.

SEGON

Assenyalats dia i hora per a la celebració dels actes de conciliació i, si escau, de judici, aquests es celebraren el dia 17/11/2021, compareixent només l'actora.

En tràmit d'al·legacions l'actora s'af‌irmà i es ratif‌icà en la seva demanda, sol·licitant, de conformitat amb l'establert a l' art. 110.1.b) de la LRJS, l'extinció de la relació laboral en la mateixa sentència per la falta d'activitat de la demandada.

Es practicaren a continuació les proves proposades i admeses. En conclusions la part actora sol·licità que es dictés sentència de conformitat amb les seves pretensions. Per provisió de 17/11/2021, i atès l'anterior sol·licitud que es tingués per feta l'opció per la indemnització en la sentència, i als efectes de verif‌icar que no era realitzable la readmissió, s'acordà l'obtenció de les dades relatives a la situació d'alta o de baixa de l'empresa demandada en la Seguretat Social, obtenint-se aquestes aquell mateix dia, i quedant després les actuacions vistes per a sentència

FETS PROVATS

PRIMER

La Sra. Alicia, amb DNI núm. NUM000, va prestar serveis per a l'empresa Luclar Estética 2000, S.L., amb CIF núm. B16572844, des del dia 01/08/2018 (vida laboral, doc. 4 de l'expedient electrònic, en endavant EE), mitjançant contracte de treball indef‌init a temps complet, amb la categoria professional d'esteticista (doc.

25 EE), i salari de 36,88 euros bruts diaris amb prorrata de pagues extres (nòmines, docs. 26 a 30 EE), al centre de treball situat a Arxiduc Lluís Salvador núm. 30 baixos de Palma de Mallorca (doc. 25 EE).

SEGON

En data 21/01/2021 l'empresa va notif‌icar a l'actora carta d'acomiadament per causes de tipus econòmic amb data d'efectes de 25/01/2021, el contingut de la qual es dona per reproduït a efectes merament expositius, sense que per això els fets en ella relatats tinguin el valor de provats, sense posar-se a disposició de la demandant cap quantitat en concepte d'indemnització per acomiadament, al·legant l'empresa una total falta de liquiditat (doc. 3 EE).

TERCER

L'actora no ostenta, ni ha ostentat durant l'any anterior a l'acomiadament, la qualitat de representant legal o sindical dels treballadors ( f‌icta confessio ).

QUART

L'empresa Luclar Estética 2000, S.L., deu a l'actora la suma total de 368,80 euros, en concepte d'omissió de 10 dies de preavís (doc. 3 EE; f‌icta confessio ).

CINQUÈ

S'intentà la conciliació administrativa prèvia amb el resultat d'intentada sense efecte, havent-se presentat la papereta de conciliació en data 08/02/2021 i havent-se celebrat el referit acte el 22/02/2021 (acta de conciliació, doc. 5 EE), sense haver comparegut l'empresa a l'acte de conciliació davant la Lletrada de l'Administració de Justícia del Jutjat, tot i estar degudament citada.

SISÈ

L'empresa Luclar Estética 2000, S.L., consta en situació de baixa a la Tresoreria General de la Seguretat Social (comptes de cotitzacions, doc. 35 EE).

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

En compliment de l'exigit a l' art. 97.2 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social (en endavant LRJS), s'ha de fer constar que l'anterior declaració de fets provats es resultat de la crítica valoració de la prova practicada en l'acte del judici, singularment de la documental que s'ha consignat entre parèntesis en cadascun dels fets provats, per a major claredat expositiva; i de la prova d'interrogatori de la demandada Luclar Estética 2000, S.L., no compareguda en l'acte de judici.

Sobre el mencionat interrogatori de la demandada, convé afegir que l' art. 91.2 de la LRJS disposa que: " Si el llamado al interrogatorio no compareciese sin justa causa a la primera citación, rehusase declarar o persistiese en no responder af‌irmativa o negativamente, a pesar del apercibimiento que se le haya hecho, podrán considerarse reconocidos como ciertos en la sentencia los hechos a que se ref‌ieran las preguntas, siempre que el interrogado hubiese intervenido en ellos personalmente y su f‌ijación como ciertos le resultare perjudicial en todo o en parte. " D'aquesta forma, s'estableix una confessió presumpta de caràcter legal, en que del fet base

de la no compareixença injustif‌icada es dedueix la conseqüència de falta de possibilitat d'oposar-se amb èxit a la pretensió de l'actor, presumpció en tot cas "iuris tantum" i, per tant, destructible pels fets o proves que apareguin a les actuacions en contrari, d'on es deriva el caràcter de mera facultat que se li atorga al Jutge i no d'obligació que se li imposa. En el present cas la part interrogada, Luclar Estética 2000, S.L., no ha comparegut al judici estant degudament citada, a pesar de l'advertència que se li va fer en aquest sentit, pel que pot ser tinguda per confessa en aquesta sentència sobre els fets que fonamenten la pretensió de la demanda doncs, conforme l' art. 83.2 de la LRJS, no ha al·legat justa causa que hagi de motivar la suspensió del judici.

També ha de tenir-se en compte la consolidada doctrina jurisprudencial consistent en que la incompareixença del demandat no eximeix a l'actor de provar els fets en que fonamenta la seva pròpia petició, per aplicació del principi de distribució de la càrrega de la prova contingut en l'art. 217 de la Llei d'Enjudiciament Civil (en endavant LEC), que li imposa la càrrega de provar els fets constitutius de la seva pretensió i al demandat la dels impeditius o extintius de la mateixa.

SEGON

Qualif‌icació de l'acomiadament. Segons s'explicita a la carta d'acomiadament, l'extinció del contracte de treball s'efectuà per causes de tipus econòmic. S'alça la treballadora en front de tal decisió al·legant, en síntesis, estar disconforme amb els fets que recull la comunicació extintiva, respecte als quals la demandada res li ha acreditat ni justif‌icat, el que li genera una total indefensió a l'hora d'aquietar-se o no a la decisió extintiva, incomplint-se els requisits establerts per a aquests tipus d'acomiadaments, en concret la posada a disposició de la quantia indemnitzatòria legalment establerta, sense que se li hagi acreditat la suposada falta de liquiditat per al seu pagament, determinant tot l'anterior la improcedència de l'acomiadament, tota vegada que l'objectiu de l'empresa és reduir el cost del seu acomiadament.

En aquest cas, i en respecte als anteriors al·legats, hi ha que recordar que l' art. 52.c) de l'Estatut dels Treballadors (en endavant ET) estableix la possibilitat d'extingir-se el contracte laboral quan existeixi la necessitat objectivament acreditada per alguna de les causes que es refereixen a l' art. 51.1 de la citada norma. Aquestes causes són les econòmiques, tècniques, organitzatives, o de producció, i, atenent al que disposa el referit art. 51.1 del ET, s'entendrà que concorren les causes quan l'adopció de les mesures proposades, si son econòmiques, contribueixin a superar una situació econòmica negativa de l'empresa, o si son tècniques, organitzatives o de producció, a garantir la seva viabilitat futura o l'ocupació en la mateixa, a través d'una més adequada organització dels recursos. Els requisits que preveu aquesta norma es poden resumir en tres, al marge de les formalitats i la posada a disposició efectiva de la indemnització que preveu l' art. 53.1 de l'ET, i la limitació percentual sobre la plantilla que estableix l' art. 51.1 de l'ET, a saber:

  1. L'existència d'una necessitat objectivament acreditada de prendre la susdita...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR