STSJ Cataluña 107/2023, 17 de Enero de 2023

JurisdicciónEspaña
Número de resolución107/2023
Fecha17 Enero 2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA.

SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO.

SECCIÓN CUARTA.

Procedimiento ordinario. Recurso número 395/2019.

Partes: Alejandra, representada y defendida por la Letrada Montserrat Escoda Milà (en sustitución del Letrado Miquel Maria Panadès i Cortés), contra Departament d'Ensenyament, representado y defendido por la Abogada de la Generalitat Elisabet Fernández Martínez.

En aplicación de la normativa española y europea de Protección de Datos de Carácter Personal, y demás legislación aplicable, hágase saber que los datos de carácter personal contenidos en el procedimiento tienen la condición de confidenciales, y está prohibida la transmisión o comunicación a terceros por cualquier medio, debiendo ser tratados única y exclusivamente a los efectos propios del proceso en que constan, bajo apercibimiento de responsabilidad civil y penal.

Sentencia número 107 de 2023.

Ilustrísima/os Señora/es Magistrada/os:

Presidente José Manuel de Soler Bigas.

Núria Bassols Muntada.

Juan Antonio Toscano Ortega.

Hugo Manuel Ortega Martín.

En la ciudad de Barcelona, a diecisiete de enero de dos mil veintitrés.

La Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección Cuarta, del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, constituida para la resolución de este recurso ha pronunciado la siguiente sentencia en el recurso contencioso-administrativo número 395/2019, interpuesto por Alejandra, representada y defendida por la Letrada Montserrat Escoda Milà (en sustitución del Letrado Miquel Maria Panadès i Cortés), contra Departament d'Educació, representado y defendido por la Abogada de la Generalitat Elisabet Fernández Martínez.

Ha sido ponente Juan Antonio Toscano Ortega, Magistrado de la Sala que expresa el parecer de la misma.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Por la parte actora se interpone en el Juzgado de lo Contencioso-Administrativo de Barcelona recurso contra la resolución administrativa que se identifica en el fundamento de derecho primero.

SEGUNDO

Tras la declaración por el Juzgado de la falta de competencia para el conocimiento del recurso, ya en este Tribunal se da a los autos el cauce procesal previsto para el procedimiento ordinario por la Ley de esta jurisdicción, habiendo despachado las partes, llegado su momento y por su orden, los trámites conferidos de demanda y contestación, en cuyos escritos respectivos en virtud de los hechos y fundamentos de derecho que constan en ellos, solicitan respectivamente la estimación y la desestimación del recurso, en los términos que aparecen en los mismos. Continuando el proceso su curso, habiéndose practicado pruebas y formulado las conclusiones finales por ambas partes, se señala día para deliberación y votación del fallo, lo que tiene lugar en la fecha señalada.

TERCERO

En la sustanciación del presente procedimiento se han observado y cumplido las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Objeto del recurso y pretensiones y motivos.

  1. - Sobre el objeto del recurso.

    A tenor del escrito de interposición del recurso contencioso-administrativo, la parte actora lo dirige "contra la Resolució de 9 de novembre de 2018, del director general de Professorat i Centres Públics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat que desestima el recurs d'alçada formulat contra la Resolució de 29 de maig del 2018 del Tribunal 13 de l'especialitat Orientació Educativa del procediment de concurs oposició per a l'ingrés a la funció pública docent, Cos de Professors d'ensenyament secundari (590), torn lliure".

    Concretamente, dicha resolución de 9 de noviembre de 2018 del Director General de Professorat i Personal de Centres Públics, Departament d'Ensenyament, acuerda: "Desestimar el recurs d'alçada interposat per la senyora Alejandra contra l'actuació del tribunal número 13 de l'especialitat d'Orientació Educativa del cos de Professors d'Ensenyament Secundari en el procés selectiu corresponen a la convocatòria ENS/2742/29017, de 21 de novembre". En las consideraciones jurídicas tercera y cuarta se razona como sigue.

    "Tercera. La senyora Alejandra ha interposat recurs d'alçada, dins de termini perquè considera que no és justa la puntuació que li ha estat atorgada pel Tribunal núm. 13 d'Orientació Educativa i sol·licita una nova correcció de la seva prova.

    Els membres del Tribunal es reuneixen per estudiar els arguments exposats per la Sra. Alejandra i en resposta, e president del Tribunal, en data 18 de juliol de 2018, emet informe on manifesta el següent.

    " Anàlisi aportada.

    D'acord amb els criteris de correcció establerts en el document d'Orientació Educativa per l'ingrés lliure en l'Especialitat d'Orientació Educativa publicats al març de 2018 pel que fa a la segona prova estableix que:

    Aquests criteris tenen com a objectiu comprovar de forma diferenciada dues dimensions:

  2. Els coneixements suficients sobre l'especialitat docent tan tècnics com metodològics com són, entre altres, els que permeten valorar aspectes d'organització de l'aprenentatge dels alumnes, aspectes psicopedagògics de l'aprenentatge i el domini de tècniques de treball pròpies de l'especialitat d'Orientació Educativa a què s'opta.

  3. Les habilitats, competències i capacitats necessàries per aplicar aquests coneixements en el context on s'hagi de desenvolupar la seva funció docent, con són, entre altres, la capacitat de comunicació, les habilitats per la resolució de conflictes, la capacitat d'anàlisi i crítica, la creativitat i iniciativa, la presa de decisions, la planificació i organització, el treball en equip, la disposició a la innovació i la sensibilitat per la diversitat de l'alumnat, i la transversalitat dels aprenentatges.

    En relació a la primera dimensió:

    -Competències: s'esmenten d'una manera molt general sense aprofundir.

    -Objectius: es valoren adequadament.

    -Contingut: Fa una descripció d'àmbits d'intervenció en lloc d'explicitar els continguts a treballar. Cal fer esment a que l'anàlisi DAFO que presenta no té una relació clara amb els diferents blocs d'intervenció que presenta. Ni el Bloc 2 refert a l'Educació pe la Salut: ‹Coneix-te i Cuida't›, ni el Bloc 4 de ‹Suport a la millora i cohesió socials› (en aquests cas es recull com a fortalesa i no com a debilitat) responen a la detecció i priorització de necessitats.

    -Metodologia i orientacions: es valoren adequadament.

    -Criteris i procediments pel seguiment i l'avaluació: es valora adequadament.

    -Recursos materials i professionals: es fa una descripció molt general i es fa una assimilació incorrecta entre els recursos funcionals i les reunions.

    -Blocs: Distribueix en 6 blocs les uniats d'actuació i els desenvolupa de manera adequada, tot i que, com s'ha dit anteriorment, no es justifiquen totes per l'anàlisi del context.

    En relació a la segona dimensió

    -Va presentar el pla d'actuació de forma molt genèrica, i molt poc organitzada, amb una exposició que va donar moltes dificultats al tribunal de poder seguir el seu discurs donat que la seva producció era molt accelerada i poc ordenada.

    -Al llarg de la seva presentació va aportar documentació que no era necessària per a l'exposició, i sense valor específic, ja que alguns documents eren genèrics del Departament d'Ensenyament i d'altres obsolets, la qual cosa encara dificultava més al tribunal poder seguir el seu relat.

    -Es van constatar reus mancances de comunicació amb poc rigor en l'ús de la terminologia emprada.

    -Va mostrar errors conceptuals relacionats amb el contingut de l'exposició del seu bloc d'intervenció (orientació acadèmica-professional pel que fa referència a les sortides després de l'ESO), els quals, el president del tribunal va aclarir un cop finalitzada la seva exposició.

    -No es van apreciar, en la seva exposició, els aspectes relacionats al treball en equip, la sensibilitat cap a la diversitat, la innovació i la transversalitat dels aprenentatges.

    Fonamentalment pels motius exposats relacionats amb la segona dimensió, la decisió unànime del tribunal va ser considerar la no superació de la segona prova".

    Quarta. En matèria d'oposicions i concursos, hi ha una doctrina jurisprudencial constant i reiterada a favor del respecte de la sobirania dels Tribunals qualificadors en formular els seus judicis valoratius i, per tant, s'ha de considerar que les seves proposes tenen caràcter vinculant per a l'Administració, llevat dels supòsits en que existeixi una infracció de les normes reglamentàries, cosa que d'acord amb l'informe emès pel president del tribunal no s'ha produït en aquest cas".

  4. - Sobre las pretensiones y los motivos.

    2.1.- La parte actora.

    A través del suplico de su demanda la parte actora interesa de la Sala que "dicti sentència per la que, estimant íntegrament el present recurs interposat en matèria de Personal contra Resolució de 9 de novembre de 2018, del director general de Professorat i Centres Públics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat que desestima el recurs d'alçada formulat contra la Resolució de 29 de maig del 2018 del Tribunal 13 de l'especialitat Orientació Educativa del procediment de concurs oposició per a l'ingrés a la funció pública docent, Cos de Professors d'ensenyament secundari (590), torn lliure"; "a) declari la nul·litat de ple dret, o, subsidiàriament, la seva disconformitat a dret, i l'anul·li"; "b) restableixi la situació jurídica individualitzada en els termes susdits".

    Tras la exposición de Hechos que considera relevantes, en el apartado de Fundamentos jurídico-materiales de la demanda explicita los motivos del recurso: "A) L'acte d'instància s'impugna per nul·litat de ple dret, de conformitat amb allò disposat a l'article 47 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques perquè l'acte impugnat ha estat dictat en lesionant drets i llibertats susceptibles d'empara constitucional"; "B) Subsidiàriament, per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR