SAP Barcelona 875/2022, 29 de Noviembre de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución875/2022
Fecha29 Noviembre 2022

AUDIENCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

Sección Novena

Rollo de apelación penal nº.104/18

Procedimiento Abreviado nº.223/11

Juzgado de lo Penal nº.1 de Sabadell

Sentencia apelada dictada el día 18 de enero de 2.018 .

Ilmas. Señorías:

Joan Ràfols Llach

Daniel Almería Trenco

Lucía Avilés Palacios

S E N T E N C I A 875/2022

Barcelona, a 29 de noviembre de 2.022

VISTO en grado de apelación por esta sección novena de la Audiencia Provincial de Barcelona el recurso planteado por Luis María, representado por la Procuradora Carme Calvet Gimeno y asistido por el Letrado Óscar Contreras Rodríguez, contra la sentencia dictada el día 18 de enero de 2.018 por el Juzgado de lo Penal nº.1 de Sabadell por la que se le condena como autor de un delito contra la Hacienda Pública.

Se ha designado ponente al Magistrado Daniel Almería Trenco, quien expresa el parecer unánime de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

La parte dispositiva de la sentencia apelada dice así : "DECISIÓ: Condemno Luis María com a responsable directament en concepte d'autor d'un delicte contra la Hisenda Pública previst i penat a l'article 305 del Codi penal, sense la concurrència de circumstàncies modif‌icatives de la responsabilitat criminal, a la pena de PRESÓ D'UN ANY i TRES MESOS; inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu pel temps que duri la condemna; MULTA de 170.000€ amb 50 DIES D'ARREST SUBSTITUTORI en cas d'impagament d'acord amb l'article 53 del Codi penal, i la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics i del dret de gaudir de benef‌icis o incentius f‌iscals durant un període de DOS ANYS; així com al pagament de les costes causades en aquest procediment, incloses les de l'acusació particular, i, en el seu cas i pel compliment de la pena principal, se li abona tot el temps que hagi estat privat de llibertat per aquesta causa, si no hagués estat absorbit en altres.

Tanmateix i en matèria de responsabilitat civil, amb declaració de la responsabilitat civil subsidiària de l'entitat mercantil TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. o qualsevol que fos la seva denominació actual; Luis María indemnitzarà a la Hisenda Pública en la quantitat de 144.671,64€ per les quantitats defraudades de l'IVA corresponents a l'exercici 2000, més l'interès legal corresponent a aquestes quantitats no ingressades a comptar

des del dia que va concloure el termini voluntari del seu pagament i els moratoris processals de l' article 576 LECiv .

Procediu a lliurar una testimoniança de la present resolució així com de la gravació de les sessions de l'acte de judici, per tal de ser tramés al Jutjat Degà d'aquest partit judicial per al seu repartiment entre els Jutjat d'Instrucció per la presumpta comissió d'un delicte de fals testimoni en causa penal contra el Sr. Baltasar ."

Por auto dictado el día 1 de febrero de 2.018 el Juzgado de lo Penal acordó no procedente la aclaración de sentencia efectuada por la parte ahora recurrente.

SEGUNDO

Contra la expresada sentencia la representación procesal del acusado condenado Sr. Luis María ha presentado recurso de apelación por el que solicita en su suplico f‌inal:

A.- Como petición principal, se declare la nulidad de la sentencia y de todo lo actuado con posterioridad al interlocutoria de 27 de abril de 2006, obrante al folio 149, ordenando la devolución de los autos al juzgado de instrucción correspondiente a f‌in de que, previa integración en autos de la documentación recibida del Penal 4 y su correspondiente foliado, se dé trasladó de los autos a la Defensa en legal forma a f‌in de que presente escrito de defensa y continuar el procedimiento, desde entonces, acordando, en todo caso, el cambio de juzgador.

B.- Como petición subsidiaria al anterior, se declare la nulidad de la sentencia y de todo lo actuado con posterioridad al auto de 30.6.2016, se ordene su íntegro cumplimiento, incluido dar traslado de la documentación referida por el auto de 16.10.2014, previo a su integración en los autos y posterior foliado, y continuar el procedimiento, desde entonces, hasta juicio acordando, en todo caso, el cambio de juzgador.

C.- Como petición subsidiaria a las anteriores, se declare la caducidad del expediente tributario por los motivos alegados en el presente escrito de interposición y, en su consecuencia, la prescripción del crédito tributario y por ello la inexistencia de cuota tributaria defraudada por TDL en el año 2000, dictándose sentencia absolutoria.

Fundamenta sus pretensiones impugnativas y anulatorias en infracción de normas esenciales del procedimiento con el resultado de indefensión.

TERCERO

Tanto el Ministerio Fiscal como la Abogacía del Estado han impugnado el recurso de apelación interpuesto y solicitan su desestimación y conf‌irmación de la sentencia dictada en la instancia.

CUARTO

La causa tuvo entrada en la Sala el día 28 de abril de 2.018 para la resolución del recurso y atendida la pendencia de la misma y carga de trabajo así como los asuntos preferentes urgentes no ha llegado turno para su votación, deliberación y fallo sino hasta el día 29 de noviembre de 2.022.

En lo demás, en la tramitación y celebración del presente recurso, se han observado las prescripciones legales exigidas al efecto.

HECHOS PROBADOS

  1. - SE ACEPTA el relato de hechos probados declarado en sentencia, que ha sido el siguiente:

    "Es declara provat que l'acusat Luis María, major d'edat i sense antecedents penals, va ser designat Administrador únic de l'entitat mercantil TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. (NIF. B-605866690), mitjançant escriptura pública de data 25 de juny de 1997. Càrrec en el qual es va mantenir f‌ins que per escriptura pública de data 21 d'octubre de 2004 va ser substituït en el càrrec per Darío ; i on també a la mateixa escriptura pública es va canviar la denominació social de l'entitat mercantil esmentada per la de SHIFT COMPONENTES Y CIRCUITOS, S.L..

    També ha resultat acreditat que en el moment de la seva constitució a l'any 1994 l'entitat mercantil TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. va f‌ixar el seu domicili social al carrer Cardona, número 63, local 1 de Sabadell; posteriorment el 16 de març de 1995 el va establir al carrer Sol i Padrís, número 49 de Sabadell i el 17 de maig de 2000 al carrer Terra Alta, número 88 del Polígon Industrial Can Carner de la localitat de Castellar del Vallès on el va mantenir f‌ins que el 26 de març de 2003 el va f‌ixar al carrer Agnés Armengol, número 25 de la localitat de Sabadell; també ha resultat acreditat que l'objecte social de l'entitat TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. consistia en la construcció de maquinària d'of‌icina i ordinadors (inclosa la seva instal.lació), i concretament el muntatge i compravenda d'equips electrònics per a of‌icines desenvolupant durant l'any 2000 una intensa activitat comercial que consistia en l'adquisició intracomunitària del producte electrònic conegut com SAI o UPS -en anglès-, el qual era posteriorment venut a clients del territori nacional.

    Que l'acusat Luis María, en la seva condició d'Administrador únic de l'entitat TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. i amb el desig d'obtenir un major benef‌ici econòmic i no ingressar a la Hisenda Pública els diners que corresponia per l'IVA, va presentar declaracions d'IVA per la societat TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL,

    S.L. relativa a l'exercici 2000 consignant quantitats de quota d'IVA suportat que eren inexistents. Així, l'acusat va presentar declaració de l'IVA relatiu a l'exercici 2000 on reconeixia una base imposable de 225.332.170 Ptes., coincident amb l'import net de la seva xifra de negocis consignada a la seva declaració de l'Impost de Societats; unes quotes per IVA repercutit de 36.053.147 Ptes. i per IVA suportat per un import de 34.266.638 Ptes. ; resultant una quota f‌inal de 1.791.120 Ptes que va ingressar.

    Que l'activitat real que durant l'exercici 2000 va tenir la societat TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. va donar com a resultat econòmic a efectes de la declaració d'IVA, les següents quantitats en pessetes i pels següents conceptes:- Base Imposable: 204.949.400,-Ptes.

    - IVA repercutit: 32.803.671 Ptes

    - IVA suportat: 6.941.215 Ptes.

    Que en base a l'anterior, la quota f‌inal real era de 25.862.456,-Ptes., la qual un cop restada la quota efectivament ingressada per l'obligat tributari per import de 1.791.120,-Ptes., dona una diferència a ingressar de 24.071.336 Ptes equivalent a 144.671,64€. Resultant acreditat que l'acusat Luis María arran de l'activitat que va dur a terme a través de l'entitat mercantil TECNOLOGIA I DESARROLLO LINEAL, S.L. i amb la presentació de les declaracions d'IVA d'aquesta mercantil i relatives a l'exercici 2000, va deixar d'ingressar a la Hisenda Pública la quantitat de 24.071.336 Ptes. equivalent a 144.671,64€, amb la qual cosa va produir un perjudici econòmic a la Hisenda Pública per aquest import."

  2. - Y AÑADIMOS en esta segunda instancia un último párrafo a la anterior declaración, con el siguiente tenor:

    Con independencia de otros plazos de paralización ocurridos en la primera instancia desde que se incoara la presente causa en el año 2.006, la misma, desde que entrara en abril de 2.018 en esta Sala para la resolución del recurso de apelación interpuesto contra la sentencia def‌initiva, ha estado igualmente paralizada, sin responsabilidad por parte del acusado o su Defensa, hasta que el mismo ha sido resuelto en noviembre de

    2.022.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Planteamiento del debate. Objeto del recurso. Motivos de impugnación.

Lo primero que debe precisar la Sala, con ocasión del recurso interpuesto contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Penal nº.1 de Sabadell el día 18 de enero de 2.018, por la que se condena en la instancia al Sr. Luis María por delito contra la Hacienda Pública, es la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR