SAP Baleares 445/2022, 25 de Octubre de 2022

PonenteMARGALIDA VICTORIA CRESPI SERRA
ECLIECLI:ES:APIB:2022:3026
Número de Recurso49/2021
ProcedimientoProcedimiento sumario ordinario
Número de Resolución445/2022
Fecha de Resolución25 de Octubre de 2022
EmisorAudiencia Provincial - Baleares, Sección 2ª

AUD.PROVINCIAL SECCION N. 2

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00445/2022

PROCEDIMENT ORDINARI 49/2021

SENTÈNCIA: 445/22

SS.SS. Il·lmes.

Sra. Raquel Martínez Codina

Sra. Margalida Victòria Crespí Serra

Sra. Cristina Díaz Sastre

Palma a 25 d'octubre de 2022

Vist per aquesta Secció Segon de l'Audiència Provincial de les Illes Balears, composta per les Il·lmes. Sres. Magistrades Sra. Raquel Martínez Codina, Sra. Margalida Victòria Crespí Serra i Sra. Cristina Díaz Sastre, el present Rotllo de Procediment Ordinari núm. 49/2021 procedent del Sumari 4/2021 del Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Manacor per un delicte d'AGRESIÓ SEXUAL A MENOR DE 16 ANYS seguit contra el Sr. Domingo, major d'edat per haver nascut el dia NUM000 de 1992, de nacionalitat colombiana, en situació irregular a Espanya, sense antecedents penals computables en el moment dels fets, privat de llibertat per aquesta causa des del dia 27 de maig de 2021, representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Antonia Iniesta Rozalén i assistit per la Lletrada Sra. María Beltrán Mora. Ha intervingut com acusació el Ministeri Fiscal, representat per la Il·lma. Sra. Marta Carreras Barruego.

Expressa el parer unànime del Tribunal la Sra. Margalida Victòria Crespí Serra.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Les presents actuacions tenen el seu origen en les Diligències Prèvies 982/2020 incoades pel Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Manacor en virtut de l'atestat confeccionat pel Cos de Policia Nacional de DIRECCION000 . Realitzades per l'òrgan instructor les actuacions pertinents, la present causa va ser remesa a aquest Tribunal per al seu enjudiciament.

El dia 27 de maig de 2021 el Jutjat d'Instrucció va dictar una Interlocutòria acordant la presó provisional sense f‌iança del Sr. Domingo .

El dia 17 d'agost de 2021 es va dictar una Interlocutòria on s'acordava transformar les actuacions en el Sumari 4/2021. Seguidament, el dia 6 de setembre de 2021 es va dictar una Interlocutòria on s'acordava el processament del Sr. Domingo com a presumpte autor d'un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys. El dia 14 de setembre de 2021 es va practicar la declaració indagatòria del Sr. Domingo .

SEGON

Tramitat el procediment pel canal legalment previst pel Jutjat instructor per a l'esbrinament de les circumstàncies fonamentals dels fets imputats i de les persones responsables dels mateixos, es va declarar conclòs el Sumari per Interlocutòria dictada el dia 23 de setembre de 2021, remetent-se les actuacions juntament amb les peces separades corresponents a aquesta Audiència Provincial.

Rebudes les actuacions per aquest Tribunal el dia 13 d'octubre de 2021, varen quedar registrades amb el nombre de Rotllo de Procediment Ordinari 49/2021.

Comunicada la causa a les parts, el Ministeri Fiscal va presentar el seu escrit de qualif‌icació provisional acusatòria el dia 21 de desembre de 2021, qualif‌icant els fets com a constitutius d'un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys de l' art. 183.2 CP i un altre delicte de provocació sexual a menor de 16 anys de l' art. 183bis primer paràgraf del CP, interessant imposar a l'acusat la pena de 8 anys de presó amb inhabilitació del dret al sufragi passiu durant el temps de la condemna i la prohibició d'acostar-se a menys de 500 metres de la víctima, del seu domicili o de qualsevol lloc freqüentat per ella, així com de comunicar-se amb la víctima per qualsevol via directa o indirecta durant un termini de 15 anys pel delicte d'agressió sexual i la pena de 1 any i 6 mesos de presó amb inhabilitació del dret al sufragi passiu durant el temps de la condemna i la prohibició d'acostarse a menys de 500 metres de la víctima, del seu domicili o de qualsevol lloc freqüentat per ella, així com de comunicar-se amb la víctima per qualsevol via directa o indirecta durant un termini de 3 anys pel delicte de provocació sexual. A més, una vegada complida la pena, es sol·licità la imposició de 8 anys de llibertat vigilada a l'acusat. Una vegada el penat hagués complit les tres quartes parts de la condemna, accedís al tercer grau penitenciari o rebés la llibertat condicional, es sol·licità que es substituís la resta de la pena imposada per la seva expulsió del territori nacional durant 10 anys. En concepte de responsabilitat civil derivada del delicte es demanà la condemna del Sr. Domingo a indemnitzar a la víctima en la quantitat de 601'38 euros per les lesions causades i en la quantitat que es determinés en concepte de dany moral.

Traslladada igualment la causa, per la representació processal de l'acusat es va presentar un escrit de defensa on es negaven els fets imputats a aquest i es sol·licitava la seva absolució.

TERCER

Arribat el dia f‌ixat per a la celebració del judici, que es va celebrar el dia 10 d'octubre de 2022 i al que varen comparèixer totes les parts personades, es va donar tràmit de qüestions prèvies i, a continuació, es procedí a la pràctica de la prova admesa.

Vist el resultat del judici, el Ministeri Fiscal modif‌icà les seves conclusions provisionals sol·licitant la condemna de l'acusat a indemnitzar a la víctima en la quantitat de 700 euros per les lesions provocades i 20.000 euros per dany moral per la responsabilitat civil derivada del delicte.

Finalment, la defensa va interessar l'absolució de l'acusat.

I tot això després de la pràctica de la prova que va tenir lloc, essent aquesta l'interrogatori de l'acusat, l'exploració de la menor Zulima, les testif‌icals de la Sra. Marí Trini, l'agent de la Policia Nacional amb carnet professional NUM001 i la Dra. María Milagros i les pericials de les Tècniques de l'UVASI NUM002 i NUM003, de la forense Dra. Ana María i dels forenses psicòlegs Sra. Adelaida i Sr. Simón . La documental introduïda per les parts va ser la següent: Esdeveniments expedient digital de DPA Vídeo 1, 1, 47, 48, 54 i 57, esdeveniments de l'expedient digital de Sumari 161 i 187 i esdeveniments expedient judicial d'enjudiciament 196 i 198 i documentació aportada a l'acte de la vista oral.

Seguidament, les parts formularen els seus informes orals. Finalment, es va concedir a l'acusat el dret a la darrera paraula i es deixà el judici vist per sentència.

FETS PROVATS

ÚNIC.- A principis de l'estiu de 2020 Sr. Domingo, ja circumstanciat, va arrendar una habitació a l'habitatge de la Sra. Marí Trini, que es trobava situat al DIRECCION001 núm. NUM004 NUM005 de DIRECCION000

. El Sr. Domingo convivia a l'immoble amb la Sra. Marí Trini i la parella i els dos f‌ills d'aquesta, Pedro Jesús i Zulima . Zulima va néixer el dia NUM006 de 2010.

Durant la convivència el Sr. Domingo va establir una relació de conf‌iança i proximitat amb Pedro Jesús i Zulima, amb qui passava molt temps junts.

Una nit no determinada de principis de juliol de 2020 el Sr. Domingo va entrar a l'habitació de Zulima mentre la menor dormia portant només una camiseta llarga i unes bragues. Una vegada dins de la cambra, i amb la voluntat de satisfer el seu desig sexual, el Sr. Domingo va començar a tocar les cames de Zulima, pujant f‌ins arribar a la seva zona genital. Seguidament, i mogut pel mateix ànim sexual, el Sr. Domingo va tocar amb la mà la vagina de Zulima per sota les bragues. A continuació, el Sr. Domingo va començar a llevar les bragues a Zulima i aquesta va forcejar amb ell per impedir-ho. El Sr. Domingo va usar la seva major força per vèncer

la resistència de la menor i llevar-li les bragues i, una vegada assolit el seu objectiu, llepà la vagina de Zulima amb la seva llengua. Zulima va quedar en estat de shock després de veure com el Sr. Domingo li aconseguia treure les bragues. Moments després Zulima va empènyer al Sr. Domingo i li demanà que la deixés en pau i aquest va abandonar l'habitació de la menor.

Més tard aquella mateixa nit, sense que es pugui determinar el temps transcorregut des de l'anterior acció, el Sr. Domingo va tornar a entrar a l'habitació de Zulima i, amb la mateixa intenció de satisfer el seu desig sexual, es va llevar els pantalons i es va asseure amb el seu cul sobre les cuixes de la menor. Zulima va empènyer al Sr. Domingo i aquest es va aixecar i, estant dret davant ella, es va masturbar posant la seva mà a sota dels seus calçons blancs mentre li manifestava a Zulima "xupa, xupa" amb la intenció que la menor li practiqués una fel·lació, cosa que aquesta es negà a fer.

El Sr. Domingo advertí a Zulima que si explicava a alguna persona el que havia passat li ho tornaria a fer, causant por a la menor.

A causa d'aquests fets Zulima va patir la malaltia de transmissió sexual neisseria gonorrhoeae, més coneguda com gonorrea, de la que va tardar en curar-se 10 dies, 3 d'ells amb perjudici greu i la resta amb perjudici bàsic.

També a causa d'aquests fets, Zulima va patir una seqüela d'estrès posttraumàtic per la que va iniciar un tractament psicològic que no va ser completat.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

A la present causa s'imputa a l'acusat, el Sr. Domingo, un delicte d'abús sexual a menor de 16 anys de l' art. 183.2 CP i un delicte de provocació sexual a menor de 16 anys de l' art. 183bis primer paràgraf del CP. Més concretament, l'acusat, presumptament i segons l'escrit d'acusació del Ministeri Fiscal, hauria entrat una nit del juliol de 2020 a l'habitació de la menor Zulima, amb qui convivia, mentre aquesta dormia i li hauria baixat les bragues i, després de vèncer la resistència que oferia la menor subjectant-la pels braços, hauria tocat la seva vagina i l'hauria llepada a dita zona, posant-se a sobre d'ella. En aquest moment Zulima hauria empès al Sr. Domingo i aquest, tement ser descobert pel renou, hauria abandonat l'habitació de la menor. Més tard aquella mateixa nit, l'acusat hauria tornat a entrar a l'habitació de Zulima, s'hauria baixat els pantalons i els calçotets i s'hauria masturbat davant la menor, proposant a aquesta que li practiqués una fel·lació i dient-li " xupa, xupa ". En aquesta ocasió la menor va tornar a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR