STSJ Cataluña 6214/2022, 22 de Noviembre de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución6214/2022
Fecha22 Noviembre 2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2020 - 8003633

CR

Recurso de Suplicación: 4221/2022

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

ILMA. SRA. M. MAR MIRÓN HERNÁNDEZ

En Barcelona a 22 de noviembre de 2022

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6214/2022

En el recurso de suplicación interpuesto por Guadalupe y MONTSERRAT SIMÓ, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 26 de julio de 2021 dictada en el procedimiento Demandas nº 67/2020 y siendo recurrido/a INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS) y TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (TGSS), ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. Mar Mirón Hernández.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor, alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de julio de 2021 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo en part la demanda interposada per Montserrat Simó, SL, contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social i Guadalupe, i declaro que el recàrrec que correspon imposar a l'empresa Montserrat Simó, SL, és el 30 % en totes les prestacions derivades de l'accident de treball sofert pel Sr. Jon, per la qual cosa condemno l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social a estar i passar per aquesta declaració, i absolc la Sra. Guadalupe .

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer . El Sr. Jon va patir un accident de treball el dia 21.01.19, mentre prestava serveis en l'empresa Montserrat Simó, SL, situada en el carrer Natació, 26, de Rubí, com a operari i amb una antiguitat a l'empresa de 28 anys.

Segon

El lloc on es va produir l'accident és en la nau de l'empresa, distribuïda en una planta baixa i un altell que està ubicat a una alçada de 3,75 metres des de la planta baixa. Aquest altell té una zona de producció i una zona de càrrega i descàrrega, separades per una porta de seguretat, que està situada en l'extrem de l'altell, i on es col·loca i retira el material des de la planta baixa mitjançant l'ús d'un carretó elevador que puja i baixa el material que està en els palets. Aquesta zona de càrrega i descàrrega té uns 3 metres d'amplada i 1,40 metres de fons, i està delimitada amb una línia groga pintada al terra que és visible quan la porta s'obre.

(informe de la Inspecció de Treball i conf‌irmat pels testimonis proposats per la part

demandant, Sr. Patricio i Sra. Tania )

Tercer

El dia de l'accident hi havia una zona de càrrega i descàrrega dos palets de mida europea (120/80 cm). Un dels palets, acabat de pujar pel carretó elevador, tenia peces per aplacar i l'altre a uns 40 cm d'aquest tenia peces amb les cantonades ja aplacades. Aquest material s'havia de baixar amb el carretó. Aleshores els dos operaris també van posar sobre el material d'aquest dues fustes, empaquetades, d'uns 144x60 cm, de menys de 10 kg. Les van recolzar d'un extrem i les varen empènyer f‌ins a quedar centrades. Un dels operaris, el Sr. Patricio, estava entre el palet de peces acabades i un altre palet de peces grans acabades que feia temps que era allà. L'accidentat estava entre els dos palets de mida europea, a la zona de càrrega. En la caiguda de l'operari no es va moure cap fusta. (foli 313)

Quart

L'accident va produir múltiples traumatismes que, segons l'informe de l'Hospital Mútua de Terrassa en el diagnòstic eren: contusió còrtex cerebral amb ferida intracranial oberta, lesió de cap inespecif‌icada, insuf‌iciència respiratòria aguda, insuf‌iciència renal aguda, edema cerebral, pneumotòrax traumàtic, sense ferida oberta tòrax, aturada cardíaca, aturada cardio-respiratòria. Poc després de l'ingrés hospitalari va traspassar.

Se li va practicar l'autòpsia per l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, que va determinar que la causa fonamental de la mort va ser un traumatisme craniencefàlic greu i politraumatisme sever; així mateix en l'informe de toxicologia es va detectar a la sang cafeïna, paracetamol i clorfenamina.

(folis 309-310 i 315-326)

Cinquè

La clorfenamina és un medicament antihistamínic que pot donar somnolència lleugera, que pot causar mareigs, sedació, vertígen i hipotensió.

(folis 327-328)

Sisè

La Inspecció de Treball va aixecar acta d'infracció, núm. NUM000 de data 03.07.20, la qual estableix que hi va haver manca de mesures de seguretat imputables a l'empresa ara demandant. La Inspecció de Treball va proposar a la Direcció Provincial de l'INSS que declarés l'existència de manca de mesures de seguretat imputable a l'empresa i va proposar un recàrrec del 40 % en totes les prestacions derivades de l'accident de treball. Per resolució de l'INSS dictada en data 09.09.19 es va declarar la manca de mesures de seguretat i es va imposar a l'empresa demandant un recàrrec del 40 % en totes les prestacions derivades de l'accident de treball. L'empresa va interposar una reclamació prèvia i per resolució de data 13.12.19 es va desestimar.

(expedient administratiu)

Setè

En l'apartat preceptes infringits, l'acta i la proposta de recàrrec per manca de mesures de seguretat indica que es va infringir el Reial decret 486/1997, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, el Reial decret 1215/1997, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització pels treballadors dels equips de treball, Reial decret 2177/2004 relatiu a treballs temporals en altura i art. 17.2 de la Llei de prevenció de riscos laborals (LPRL).

(informe de la Inspecció de Treball)

Vuitè

L'avaluació feta pel servei de prevenció aliè Hiser Qualipreven consta el risc de caiguda de persones a diferent nivell en l'altell, en la zona de càrrega i descàrrega de material, i com a mesura preventiva i/o correctora, la planif‌icació preventiva de l'empresa estableix que s'utilitzarà la barana de l'altell sempre que s'estigui carregant o descarregant material i mai s'ultrapassarà la línia groga que delimita aquesta zona, així mateix diu que s'implementarà un sistema de manteniment periòdic de pintura de les línies grogues i del terra i que el sòl del paviment serà antilliscant.

(informe Inspecció de Treball)

Novè

La investigació de l'accident de treball feta per l'empresa assenyala que la causa immediata de l'accident va ser la caiguda des de l'altell, si bé no pot precisar quina va ser la causa de la caiguda del Sr. Jon . Assenyala l'informe, sobre la base del que va declarar el Sr. Patricio, company de treball del Sr. Jon, que estaven col·locant unes fustes sobre d'un palet que estava situat en la zona de càrrega idescàrrega -acompanya reportatge fotogràf‌ic de la possible posició dels dos operaris on es veu que els dos operaris estaven dins d'aquesta zona-. També especif‌ica que el terra d'aquesta zona no era lliscant, ja que era rugós.

(folis 474-476)

Desè

El treballador va rebre formació i informació en matèria preventiva de riscos laborals, i se li van facilitar botes de seguretat antilliscants, mascareta f‌iltre partícules, protecció facial, guants resistència mecànica i protecció auditiva, com a equips de protecció individual. Hi havia instruccions verbals de no passar de la zona pintada en groc.

(folis 415 i 441)

Onzè

Com a conseqüència de l'accident es segueixen diligències prèvies en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Rubí.

(foli 311) "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora y demandada Guadalupe, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado, impugnaron la parte actora y la demandada Guadalupe, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Planteamiento de los recursos:

Contra la sentencia núm. 306/2021 de 26 de julio de 2021 dictada por el Juzgado Social número 3 de BARCELONA, que estimó parcialmente la demanda interpuesta por la recurrente MONTSERRAT SIMÓ, S.L. contra el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y el trabajador accidentado Jon, representado por su viuda Guadalupe, conf‌irmando el recargo impuesto a la empresa demandante si bien reduciendo la cuantía al porcentaje del 30%, interponen recurso la viuda del accidentado y MONTSERRAT SIMÓ, S.L., postulando la empresa la revocación de la dictada, con absolución de los pedimentos de la demanda y la viuda del accidentado la conf‌irmación íntegra del porcentaje de recargo del 40%.

Ambos recursos han sido impugnados por las respectivas recurrentes, no habiendo presentado impugnación el INSS ni la TGSS.

Se procederá a resolver el recurso interpuesto por la empresa en tanto que su estimación haría decaer el recurso del trabajador, que se analizará a continuación de aquél.

1) Recurso interpuesto por MONTSERRAT SIMÓ, S.L.

Solicita la revisión de los hechos declarados probados, al amparo de lo dispuesto en el art. 193, b) LRJS a la vista de la documental que ref‌iere, y por el cauce del art. 193 c) LRJS el examen del derecho aplicado por la sentencia, denunciando la infracción de art. 164 del TRLGSS, aprobado por Real Decreto Legislativo 8/2015 de 30 de octubre (LGSS) y jurisprudencia que lo interpreta.

El recurso ha sido impugnado por la viuda del trabajador que sufrió el accidente,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR