STSJ Cataluña 144/2021, 27 de Abril de 2021

JurisdicciónEspaña
Fecha27 Abril 2021
Número de resolución144/2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SECCIÓ D'APEL.LACIÓ PENAL DE LA SALA CIVIL I PENAL

Rollo de Apelación Penal nº 91/2021

AP Girona (Sección 4ª)

Sumario 15/2019

Juzgado de Instrucción nº 1 de Blanes

Sumario 1/2018

APELANTES: Gabriel y Gerardo

SENTENCIA Nº 144

TRIBUNAL:

Dª. Àngels Vivas Larruy

Dª. Roser Bach Fabregó

Dª. María Jesús Manzano Meseguer

En la ciudad de Barcelona, a veintisiete de abril de dos mil veintiuno.

VISTO por la Sección de Apelación de la Sala Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, integrada por los Magistrados al margen expresados, el rollo de apelación número 91/2021, formado para substanciar los recursos de apelación interpuestos por la Procuradora Dª. Mariona Brunsó Guardiola, en nombre y representación de Gabriel y la Procuradora Dª. Elisenda Pascual, en nombre y representación de Gerardo, contra la sentencia dictada en fecha 17 de diciembre de 2020, por la Audiencia Provincial de Girona (Sección 4ª) en el procedimiento arriba referenciado, seguido por un delito secuestro condicional, un delito de robo con violencia e intimidación, un delito de lesiones, un delito leve continuado de estafa, un delito de trato degradante, un delito continuado de amenazas condicionales y un delito de tenencia ilícita de armas. Como parte apelada el Ministerio Fiscal, Milagrosa y Herederos de Nicanor.

Ha correspondido la ponencia de la causa la Magistrada Dª. María Jesús Manzano Meseguer, quien expresa el parecer del Tribunal.

ANTECEDENTES DE HECHO
  1. La Audiencia Provincial de Girona (Sección 4ª) dictó Sentencia en su Sumario 15/2019, con fecha 17 de diciembre de 2020, en la que se declaraban como probados los siguientes hechos:

    "PRIMER: Declarem provat que els acusats:

    1- Pascual, major d'edat, amb NIE núm. NUM000, sense antecedents penals, 2- Rafael, major d'edat, amb NIE núm. NUM001, sense antecedents penals, 3- Rubén, major d'edat, amb de NIE núm. NUM002, sense antecedents penals, 4- Sergio, major d'edat, amb NIE núm. NUM003, sense antecedents penals, 5- Alicia, major d'edat, amb NIE núm. NUM004, sense antecedents penals, 6- Gabriel, major d'edat, amb NIE núm. NUM005, amb antecedents penals computables a efectes de reincidència, i 7- Gerardo, major d'edat, amb DNI núm. NUM006, amb antecedents penals no computables a efectes de reincidència.

    Entre els mesos de maig i juny de 2017, els acusats van començar a idear un pla per privar de llibertat el senyor Nicanor i exigir a la seva família la quantia d'1.500.000 euros a canvi d'alliberar-lo. Així, en un primer moment, Pascual, posat de comú acord amb el seu germà Rafael, va anar contactant amb la resta d'acusats per proposar-los participar en aquesta empresa. D'aquesta manera, van acordar que Rubén seria el que negociaria amb la família del senyor Nicanor, un cop aquest fos capturat i que Sergio faria tasques de vigilància, suport i seguretat en el transport de la víctima.

    Així, tots ells van decidir que una vegada que haguessin capturat el senyor Nicanor, el portarien, primer, a un habitatge situat a Catalunya, fins que pogués ser traslladat definitivament a un altre domicili, situat a la localitat de Casarrubios del Monte, província de Toledo. És per això que es van posar en contacte amb Gerardo, per poder fer ús de casa seva, situada en el carrer de DIRECCION000, número NUM007, de la localitat de Cervelló per retenir allà durant uns dies el senyor Nicanor i van acordar que a més, aquest també assumiria tasques de custòdia de la víctima.

    Atès que la víctima seria traslladada de Catalunya a Toledo, per coordinar els trasllats, van proposar a Gabriel participar en el pla, de manera que aquest assumiria tasques de coordinació en els trasllats del senyor Nicanor, així com tasques per a la vigilància. Finalment, van convèncer Alicia, mare d' Pascual, per custodiar i cuidar la víctima una vegada aquesta fos traslladada a Casarrubios del Monte.

    Després de fer tots els preparatius i concretar les funcions que desenvoluparien cadascun, els acusats van començar amb l'execució del pla.

    Així, el dia 12 de juny de 2017, cap a les 20.00 hores, Pascual i Rafael, actuant conforme el pla acordat amb els altres acusats, acompanyats de terceres persones que no han estat identificades, i sota l'ànim compartit de privar de llibertat de deambulació la víctima, van parar el vehicle Mercedes S400 amb matrícula ....XKF que conduïa el senyor Nicanor per les immediateses de la urbanització DIRECCION001, a prop del desviament a l'antiga carretera de Lloret de Mar, i van aconseguir treure'l per la força del vehicle. Una vegada fora, amb ànim de menyscabar la seva integritat física i de causar-li temor, van proporcionar al senyor Nicanor cops per tot el cos i van proferir-li expressions com "et mato a tu, a la teva família i als teus nets, no facis bestieses, et portem a un lloc que no et troba ningú" o "Calla, fill de puta, no em miris a la cara" o "Et mato, una paraula i et mato".

    Aprofitant aquesta situació, Rafael, Pascual, Rubén i Sergio, amb ànim d'obtenir un benefici patrimonial indegut, van sostreure al senyor Nicanor el seu vehicle Mercedes S400, 80€ que la víctima portava en els pantalons, una bandolera marca Louis Vuitton, una cartera Cartier amb la seva documentació, 3 targetes bancàries i dos telèfons marques Nokia i Siemens.

    Els objectes sostrets han estat taxats pericialment en la quantia de 380€ i el propietari no els ha recuperat, excepte el vehicle Mercedes que els investigats van abandonar a la localitat de Molins de Rei i se li va retornar. El senyor Nicanor reclama la indemnització pels danys i perjudicis que li pogués correspondre per aquests fets.

    Una vegada que Rafael i Pascual van aconseguir introduir la víctima en un dels seus cotxes, el van traslladar fins a l'habitatge situat en el carrer DIRECCION000, número NUM007, de la localitat de Cervelló (Barcelona), residència de Gerardo, i el van retenir allà en contra de la seva voluntat fins al dia 17 de juny de 2017. Des del dia 12 al 17 juny, periode en que la víctima va estar retinguda en aquest domicili, Gerardo va realitzar, també, tasques de custòdia de la víctima.

    Durant els desplaçaments amb cotxe que van fer els acusats Rafael, Pascual, Rubén i Sergio, durant els dies que va durar el segrest, amb ànim d'obtenir un benefici patrimonial indegut, van utilitzar diverses targetes de crèdit, sense estar-ne autoritzats pels seus titulars legítims, per pagar els peatges de les autopistes per les quals circulaven. En concret, els càrrecs a les targetes van ser els següents:

    -El 12 de juny de 2017, entre les 20.14 i les 20.39 hores, van usar les targetes bancàries número NUM008 i NUM009 de l'entitat Bankia, titularitat del senyor Nicanor i la seva dona, Milagrosa, respectivament.

    -El dia 17 de juny de 2017, a les 11.52 hores i a les 15.00 hores, van abonar els peatges de l'AP-7 a Martorell i de l'AP-2 a Alfajarín respectivament amb la targeta d'Ibercaja esmentada.

    La quantia dels peatges abonats no s'ha pogut determinar, però en qualsevol cas, no supera els 400 euros. El senyor Nicanor i la senyora Milagrosa reclamen la indemnització que pogués correspondre'ls pels danys i perjudicis soferts per aquests fets, mentre que el senyor Sixto ja va ser indemnitzat per la seva entitat bancària.

    Així mateix, els acusats Rafael, Pascual, Rubén i Sergio, amb idèntic ànim d'obtenir un benefici patrimonial indegut, van acordar que el 13 de juny de 2017 Rubén acudís a un caixer de l'entitat bancària BBVA situat a la localitat de Calonge i utilitzés la targeta de la víctima RACC Màster amb número NUM010 que li havien sostret el dia anterior sense la seva autorització per extreure 200 euros. Aquesta quantia no ha estat recuperada pel senyor Nicanor, que reclama la indemnització que pogués correspondre per aquests fets.

    El dia 17 de juny de 2017, els acusats, de comú acord, van decidir traslladar la víctima de Cervelló al domicili situat al Carrer DIRECCION002, número NUM011, de la localitat de Casarrubios del Monte (Toledo). Aquest trasllat el van efectuar, almenys, Rafael, Pascual i Sergio. El senyor Nicanor va estar retingut contra la seva voluntat en aquest domicili fins al dia 22 de juny de 2017, data en què va ser alliberat en el domicili esmentat per agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. En el període en que la víctima va ser retinguda en aquest domicili de DIRECCION003, Alicia i Gabriel, juntament amb els altres acusats, van realitzar, també, tasques de custòdia de la víctima.

    Durant el temps de captiveri, tant en el domicili de la localitat de Cervelló com en el de Casarrubios del Monte, tots els acusats van assumir en diferents moments tasques de custòdia del senyor Nicanor, mantenint-lo lligat i emmordassat. En concret, alguns dels acusats, entre ells Rafael i Pascual, amb ànim de menyscabar-ne la integritat física i moral, van agredir la víctima de manera constant, donant-li cops de puny per tot el cos i cops amb una tovallola mullada, així com acostant-li cigarrets encesos a la pell, amb el coneixement i consentiment dels altres acusats, que permetien aquestes agressions. Al mateix temps, amb ànim d'atemorir-lo li deien que li matarien i que agafarien la seva filla i la farien treballar de prostituta.

    Així mateix, amb idèntic ànim i perquè estigués tranquil, li van administrar tota mena de drogues (entre elles amfetamines, benzodiacepines, cànnabis, opiacis, cocaïna, antidepressius tricíclics, barbitúrics, fenciclidina, metadona i metamfetamina).

    Com a conseqüència d'aquestes agressions, el perjudicat va patir les ferides següents: lumbàlgia esquerra, excoriacions en ambdós canells, a la cara interna de 6 cm de longitud per 2 cm d'amplada, i en ambdós turmells, a la cara interna de 8 cm de longitud per 2 cm d'amplada i 2 lesions hipercròmiques de 0,5 cm de diàmetre, que van necessitar per a la seva sanitat d'una 1a assistència facultativa i que van trigar a curar-se 25 dies, 20 dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR