STSJ Cataluña 1/2022, 15 de Noviembre de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha15 Noviembre 2022
Número de resolución1/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal.

Ponent: Il·lm. senyor Carlos Mir Puig.

Procediment abreujat núm. 2/2021

Diligències Prèvies núm. 2/2021

TRIBUNAL:

Il·lms. senyors i senyora, CARLOS MIR PUIG (President)

FRANCISCO SEGURA SANCHO MARTA PESQUEIRA CARO

Dicten la següent

SENTÈNCIA núm. 1/2022

Barcelona, 15 de novembre de dos mil vint-i-dos.

VIST, en judici oral i públic, davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Procediment Abreujat núm. 2/2021, obert per transformació de les Diligències Prèvies núm. 2/2021 del mateix tribunal, seguit per un delicte de desobediència de funcionari públic contra el Molt Honorable Senyor Justino, representat per la procuradora senyora Montserrat Pallàs García, i defensat per l'advocat senyor Andreu Van den Eynde; contra el senyor Pelayo, representat pel procurador senyor Jesús Sanz López i autodefensat per ell mateix en ser advocat; contra el senyor Carlos Daniel, representat pel procurador senyor Joan Ferrer Massanas i defensat per l'advocat senyor Jordi Pina Massachs i l'advocada Miriam Company Marsà; i contra la senyora Amparo, representada, per la procuradora senyora Montserrat Pallàs García, i defensada per la advocada senyora Olga Arderiu Ripoll; els quatre com acusats.

Ha exercit l'acusació pública el Ministeri Fiscal, representat per Il·lm. senyor José Joaquín Pérez de Gregorio, i ha exercit l'acusació popular el Partit Polític VOX, representat pel procurador senyor Jorge Belsa Colina, assistit del advocat senyor Juan Cremades Gracia.

És ponent el magistrat i President d'aquest tribunal, l'Il·lm. senyor Carlos Mir Puig, que expressa el parer majoritari del tribunal, en la deliberació i votació que ha tingut lloc el 21 d'octubre de 2022, havent anunciat vot particular la magistrada Il· lma. Senyora Marta Pesqueira Caro.

ANTECEDENTS DE FET
  1. - Aquest Procediment Abreujat s'ha obert per transformació de les Diligències Prèvies tramitades davant aquest tribunal amb el núm. 2/2021, en haver-se presentat querella criminal pel Fiscal.

    La interlocutòria de transformació a procediment abreujat es va dictar en data 10 de novembre de 2021.

  2. - Un cop van ser qualificats provisionals els fets per les acusacions, del Fiscal i de la representació processal del partit polític VOX -que es va tenir per personat com a acusació popular en la interlocutòria de 6 d'abril de 2021 i en la interlocutòria de 12 de juliol de 2021-, es va dictar interlocutòria de 8 de març de 2022 d'obertura de judici oral.

  3. - Una vegada varen ser qualificats provisionalment els fets per les defenses de tres acusats (el senyor Pelayo no va presentar escrit de conclusions provisionals), va concloure la fase intermèdia del procés i fou elevada la causa a la Sala pel coneixement plenari.

  4. - Rebuda la causa en el Tribunal d'Enjudiciament, un cop aquest va quedar constituït formalment amb els seus tres membres, l'Excm. Senyor Jesús Maria Barrientos Pacho, com a President, l'Il·lm. senyor Carlos Mir Puig, i l'Il·lm. senyor Carlos Ramos Rubio (ponent), varen ser proveïdes les proves proposades per les parts per la interlocutòria de 12 de maig de 2022, i es va pel senyor Lletrat de l'Administració de Justícia, en la diligència d'ordenació de 16 de maig de 2022, data i hora per l'inici de les sessions del judici oral, convocant a totes les parts pels dies 12, 13 i 15 de juliol de 2022, a les 10 hores.

  5. - Per provisió d'1 de juliol de 2022, signada pel magistrat ponent, consta que: " Visto el contenido del Auto dictado el 30/06/2022 por la Sala de Recusaciones ( art. 77 de la LOPJ ) del TSJC, en el que se estima la recusación del Ilmo. Sr. Presidente de la Sala Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, D. Ambrosio, y la necesidad de completar el Tribunal de enjuiciamiento por las normas de Reparto y Sustitución vigentes, se acuerda la suspensión de la vista oral señalada para los días 12, 13 y 15 de julio de 2022."

  6. - Per diligència d'ordenació de 4 de juliol de 2022 es va acordar fixar les sessions del judici oral pels dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2002 a les 10 h., però per impossibilitat d'assistir- hi el lletrat senyor Jordi Pina, advocat de l'acusat senyor Carlos Daniel, en tenir un previ senyalament, es va acordar per diligència d'ordenació de 6 de juliol de 2022, l'assenyalament del judici oral pels dies 5, 6 i 7 d'octubre de 2022.

  7. - Per l'Excm. Senyor Ambrosio, magistrat President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en data 7 de juliol de 2022 es va acordar: " Que de conformidad con las facultades previstas en los artículos 199 y 200 de la Ley Orgánica del Poder Judicial , y con el objeto de completar el Tribunal de enjuiciamiento del Procedimiento 2/21 señalado para los días 5-6-7 de octubre de 2022, una vez resuelta la recusación formulada por la Sala de Recusaciones (77 LOPJ), y en los términos previstos en el art. 199.1 y 200.1 de la LOPJ , vengo a llamar a continuación al resto de sustitutos/as voluntarios/as, siempre que se encuentren libres de señalamiento, y antes de recurrir a las normas de sustitución interna de la propia Sala Civil y Penal, por el siguiente orden:

  8. -Iltmo Sr. Francisco José Revuelta Muñoz (2794) 2.-Iltma Sra. Marta Pesqueira Caro (3785)

  9. -Iltmo Sr. José Antonio Coloma Chicot (3534)."

  10. - Per diligència d'ordenació de 20 de juliol de 2022, consta que: " Asimismo, se ha recibido comunicación del llamamiento efectuado para completar el Tribunal de enjuiciamiento, y los Magistrados Sres. Francisco José Revuelta Muñoz y José Alberto Coloma Chicot carecen de disponibilidad según su agenda de señalamientos, mientras que la Magistrada Dª Marta Pesqueira Caro tiene disponibilidad, por lo que se completa el Tribunal de enjuiciamiento."

  11. - Per la Sala Especial de Recusacions de l' article 77 de la LLOPJ, es va dictar interlocutòria d'1 d'agost de 2022, per la qual es va estimar també a l'Il·lm. senyor Victorio per l'enjudiciament d'aquesta causa, i contra la qual interlocutòria no era possible interposar cap recurs.

  12. - Per l'Excm. Senyor Ambrosio, magistrat President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es va dictar, en data 2 de setembre de 2022, el següent Acord: "Que de conformidad a las facultades y reglas previstas en el artículo 199.1 de la ley Orgánica del Poder Judicial , una vez resuelto por la Sala de Recusaciones (77 LOPJ) el incidente de recusación abierto, en el sentido de aprobar la recusación formulada respecto del magistrado Ilmo. Sr. D. Victorio, designado inicialmente como integrante del tribunal que debía celebrar el juicio oral correspondiente al Procedimiento Abreviado 2/21 de esta Sala, señalado para los días 5, 6 y 7 de octubre próximo, se abre ahora la necesidad de completar el tribunal del que formaba parte el magistrado ahora recusado. Así pues, dada cuenta de la ausencia de magistrados/as disponibles en la lista de sustitutos/as voluntarios/as libres de señalamiento en las fechas en que se mantiene el juicio oral, no existiendo tampoco jueces de Adscripción Territorial en disposición de ser llamados, se está en el caso de recurrir a las normas de la sustitución ordinaria de la propia Sala Civil y Penal ( regla quinta del art. 199.1 LOPJ ), de las que resulta, según también se da cuenta, que únicamente el magistrado Ilmo. Sr. D. Francisco Segura Sancho, de la Sección de Apelación penal se encuentra en disposición de concurrir a completar el tribunal de juicio, dado que tanto el Ilmo. Sr. Lacaba Sánchez como la Ilma. Sra. Manzano Meseguer han intervenido antes en la misma causa formando parte del tribunal de apelación y la Excma. Sra. Bach Fabregó está exenta de juicios orales por su condición de Vocal del Consejo General del Poder Judicial, por lo que procede efectuar ahora el llamamiento del referido magistrado Sr. Segura Sancho, para completar el tribunal que deberá conocer del juicio oral señalado para los días 5, 6 y 7 de octubre de2022 en la causa P.A. 2/2021 de la Sala Civil y Penal de este Tribunal Superior de Justicia".

  13. - En la diligència d'ordenació de 6 de setembre de 2022 consta que: "Asimismo se ha recibido comunicación del llamamiento efectuado para completar el Tribunal de enjuiciamiento, el Magistrado D. Francisco Segura Sancho tiene disponibilidad, por lo que se completa el Tribunal de enjuiciamiento, sustituyendo al magistrado D. Victorio. Visto que en la composición del Tribunal de Enjuiciamiento no existe ningún Magistrado de la Sala Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, debe pasarse cuenta a dicho Tribunal a los efectos de designación del Magistrado Ponente".

  14. - Per acord unànime del tribunal d'enjudiciament de 8 de setembre de 2022 es va decidir que la ponència fos assumida pel President d'aquest tribunal l'Il·lm. senyor Carlos Mir Puig, per ser el més antic en l'escalafó i en l'especialitat penal, i perquè d'acord amb les normes de substitució vigents, el magistrat substitut queda exonerat de ponència.

  15. - Per provisió de 8 de setembre de 2022, atès que la representació processal del senyor Pelayo va confirmar que el lletrat senyor Gonzalo Boye i senyora Isabel Elbal ja no exercien la seva defensa i que exerciria el senyor Pelayo la seva autodefensa en solitari, en ser advocat, es va acordar que: "En exercir el senyor Pelayo l'autodefensa en solitari i preveient que l'esmentat senyor no comparegui al acte del judici oral com li permet l' article 786.1 apartat segon de la Llei d'enjudiciament Criminal, atès que les penes a ell sol·licitades no són de presó superior a dos anys, ni de sis anys en cas de ser la pena de diferent naturalesa, i per tal d'evitar la suspensió del judici per la manca de lletrat que el defensi, s'acorda que "ad cautelam" se li designi advocat pel torn d'ofici, pel cas que el senyor Pelayo no comparegués a judici oral, per tal de defensar-lo. Cal dirigir ofici al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR