SAP Tarragona 557/2022, 3 de Noviembre de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha03 Noviembre 2022
Número de resolución557/2022

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4312342120198157150

Recurs d'apel·lació 785/2020 C

Matèria: Judici verbal desnonament

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Reus

Procediment d'origen: Judici verbal (desnonament precari - art. 250.1.2) 781/2019

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4249000012078520

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Concepte: 4249000012078520

Part recurrent / Sol·licitant: Milagrosa, Dionisio

Procurador/a: Josep Mª Blade Bru, Josep Mª Blade Bru

Advocat/ada: Carlota Mercedes Papaseit Fernandez

Part contra la qual s'interposa el recurs: Raquel

Procurador/a: Miriam Torreblanca Mendoza

Advocat/ada: Sonia Parisi Ponce

SENTÈNCIA NÚM. 557/2022

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA (President i Ponent)

Il·lma. Sra. MATILDE VICENTE DIAZ

Il·lma. Sra. SILVIA FALERO SANCHEZ

Tarragona, 3 de novembre de 2022

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per Milagrosa i Dionisio

, representats en aquesta instància pel Procurador/a Sr. Bladé Bru i defensats pel Lletrat/da Sra. Papaseit Fernández, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 5 de Reus de data 7-10-2020, en procediment Verbal 781/19, en el que f‌igura com a demandant Raquel i com a demandats els recurrents.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: " Que estimando íntegramente la demanda deducida por Raquel frente a Milagrosa y Dionisio, debo declarar como declaro haber lugar al desahucio por precario deducido, condenando expresamente a Milagrosa y Dionisio a que cesen en la posesión, desalojen y dejen libre y a disposición del actor la f‌inca rústica sita en Les Irles (Riudecols) llamada Corral Nou, absteniéndose de perturbar u obstaculizar la legítima posesión de la f‌inca. Y todo ello bajo apercibimiento de ser lanzados judicialmente de la misma si así no lo hicieren en el plazo de un mes desde la f‌irmeza de la presente. Todo ello con expresa imposición de las costas ocasionadas en este procedimiento a los demandados ".

SEGON

Es va presentar per Milagrosa i Dionisio recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància.

TERCER

Raquel es va oposar al recurs presentat.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

1. Es va interposar demanda de desnonament per precari d'una f‌inca rústica situada les Irles (Riudecols) anomenada "Corral nou".

  1. Es va oposar a la demanda la part demandada al·legant ser propietària de la f‌inca per compra verbal a Mario l'any 2014 per 11.300 euros.

  2. La sentència impugnada estima la demanda.

SEGON

1. Al·lega la recurrent, en primer lloc, la nul·litat del judici i la retroacció del procediment al moment previ al mateix, per no haver pogut assistir al judici per causa de força major, sent aquesta força major que la citació al judici li va ser remesa pel seu procurador a l'advocada però aquesta no es va assabentar perquè li va entrar en la bústia del seu mail a la carpeta "spam" i no va poder rebre tampoc la trucada de telèfon del procurador avisant-la perquè l'advocada el tenia "en silenci".

  1. Estant els demandats compareguts en el procediment mitjançant el seu procurador, i havent-se fet a aquest la citació pel judici, la part demandada va ser correctament citada al mateix, sent alienes al procediment i no imputables al jutjat els motius pels quals l'advocada de la part demandada no va comparèixer el dia del judici, motius que res a veure tenen amb els casos de força major, per la qual cosa no hi ha hagut cap infracció del procediment que hagi pogut causar indefensió a la part demandada que pugui generar la nul·litat demandada, sent la seva absència del judici exclusiva imputable a la mateixa.

TERCER

1. Al·lega, en segon lloc, error en la valoració de la prova per no haver-se considerat provat que els demandats són els propietaris de la f‌inca per compra verbal a Mario l'any 2014 per 11.300 euros.

  1. DOCTRINA RESPECTE EL DESNONAMENT PER PRECARI

    I) Respecte a l'actual procediment de desnonament per precari, i com bé diu l' Audiència Provincial de Santa Cruz de Tenerife, sec. 4a, S 13-12-2007, núm. 423/2007, " la actual Ley de Enjuiciamiento Civil ha introducido una nueva conf‌iguración del juicio de desahucio por precario, que anteriormente era considerado como un procedimiento especial, sumario, de cognición limitada (en el sentido de que no cabía otra discusión en su seno que la referente a los derechos de los litigantes sobre el inmueble ocupado por el demandado), y que no producía efectos de cosa juzgada, precisamente por las razones expuestas.

    La legislación procesal actual, en cambio, no incluye este tipo de juicios entre aquellos cuya resolución carece de los efectos de cosa jugada ( art. 447), resultando claro de la lectura de la Exposición de Motivos de la L.E.C

    . de 2.000 que este tipo de pleitos (que se incluyen entre los que deben seguirse por las reglas del verbal, en el apartado 2º del art. 250) queda excluido de los de carácter sumario, en la medida en que se desenvuelve con posibilidad de plenas alegaciones y medios de prueba hasta el punto de que f‌inaliza con plena efectividad, es decir, con efectos de cosa juzgada.

    Esta nueva elaboración (no ajena a críticas de la doctrina) obliga a revisar la jurisprudencia que excluía del ámbito del desahucio por precario las cuestiones complejas cuya estimación eventualmente comportara la

    desestimación de la demanda, que, precisamente por tal complejidad, debían ventilarse en otro tipo de proceso más amplio y con mayores garantía...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR