STSJ Cataluña 325/2022, 20 de Septiembre de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha20 Septiembre 2022
Número de resolución325/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SECCIÓ D'APEL·LACIONS DE LA SALA CIVIL I PENAL

Rollo 100/2022

Audiencia Provincial de Barcelona Sección Vigésimo Segunda

Sumario 18/2018

Juzgado de Instrucción Violencia sobre la Mujer 3 Barcelona

APELANTE:

Blas

S E N T E N C I A Nº 325

Magistradas

Àngels Vivas Larruy

Roser Bach Fabregó

María Jesús Manzano Meseguer

En Barcelona, a veinte de septiembre de dos mil veintidós.

Visto por la Sección de Apelaciones de la Sala de lo Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, integrada por las magistradas expresadas al margen, el Rollo núm. 100/2022 formado para resolver el recurso de apelación interpuesto contra la Sentencia dictada por la Sección Vigésimo Segunda de la Audiencia Provincial de Barcelona de fecha 20 de enero de 2022 en su Sumario 18/2018 en el que figura como acusado Blas.

Han sido partes acusadoras el Ministerio Fiscal y la acusación particular ejercitada por Elvira.

Ha sido ponente la magistrada Roser Bach Fabregó.

ANTECEDENTES

PROCEDIMENTALES

ACEPTANDO los antecedentes de hecho de la sentencia recurrida, y

  1. En la sentencia referida se declaran como probados los siguientes hechos:

    "Ha quedat degudament provat que Blas, major d'edat, sense antecedents penals i amb DNI núm. NUM000, va mantenir una relació sentimental, des de aproximadament l'any 2010, amb Elvira, fent estades temporals al domicili d'ella o al domicili d'ell, aquest situat al carrer de DIRECCION000 núm. NUM001 de Barcelona. La parella no va tenir fills, però Elvira tenia un fill, Imanol, menor d'edat, nascut el dia NUM002 de 2006, fruit d'una relació anterior i que convivia amb l'acusat i amb la seva mare els dies que aquesta en tenia la custòdia. Durant bona part de la relació, que va finalitzar el mes de febrer de 2016, Blas i Elvira van mantenir múltiples discussions, cridant- se entre ells, sense arribar mai a l'agressió física, fins al dia 14 de febrer de 2016. La tarda d'aquest dia, en el domicili familiar, situat al carrer de DIRECCION000, abans ressenyat, es va produir una nova discussió entre la parella, motiu pel qual Elvira va decidir fer les maletes i trencar definitivament la relació amb Blas, però davant la insistència d'aquest, va romandre al domicili i, poc desprès, mentre el menor Imanol era en una habitació amb un ordinador, Blas i Elvira varen tornar a discutir, en el saló del immoble i, en el transcurs de la referida discussió, el citat Blas, amb la intenció de fer mal a la referida Elvira, li va donar un cop de puny directe al seu ull dret, el qual comença a sagnar de forma abundant.

    Com a conseqüència de l'agressió descrita, Elvira va patir unes lesions que varen suposar la pèrdua de la visió de l'ull dret, consistents amb un esclat del globus ocular dret, necessitant per a la seva sanitat de tractament quirúrgic consistent en tres cirurgies necessàries, la primera urgent per a la reconstrucció del globus ocular dret i posterior queratoplàstia penetrant, amb implant d'una lent amb iris artificial fixada mitjançant sutura escleral i vitrectomia via pars plana, col· locant-li tres implants oculars de membrana amniòtica i antibiotioterapia intraestromal, necessària per recol.locar estructures, trigant en curar un període total de 598 dies, del quals tres van ser amb ingrés hospitalari, per realitzar les corresponents intervencions quirúrgiques, i la resta foren impeditius per poder desenvolupar les seves activitats habituals. Com a conseqüència d'aquests fets a Elvira li han quedat les següents seqüeles: 1. Pèrdua de l'agudesa visual de l'ull dret, inferior a 1/20; 2. Erosió corneal recidivant; 3. Alteracions posttraumàtiques de l'iris; 4. Col·locació de lent intraocular; 5. Manifestacions hiperestèsiques i hipoestèsiques periorbitàries; i, 6. Perjudici estètic moderat en la zona de l'ull dret.

    Blas fou detingut el dia 15 de febrer de 2016, acordant-se la seva presó provisional, comunicada i sense fiança pel jutjat instructor de la causa, el dia 16 de febrer de 2016, situació que durà fins el dia 24 de maig de 2016, quan fou acordada la seva posada en llibertat per aquesta causa.

    El mateix dia 24 de maig de 2016, el jutjat instructor va acordar com a mesures cautelars prohibir al citat Blas comunicar-se, per qualsevol mitjà i apropar-se a Elvira i al seu fill, Imanol, a una distància inferior a mil metres d'ells, del seu domicili, lloc de treball o qualsevol altre que aquestes dues persones freqüentin.

    Abans de l'inici de les sessions del judici oral, Blas va ingressar, fent un esforç econòmic molt considerable, al compte judicial corresponent la quantitat de cent trenta sis mil euros, amb voluntat reparadora i per tal que fossin entregats a Elvira.

    Des del dictat de la interlocutòria d'admissió de proves, de 25 de setembre de 2019 i de la diligència del primer assenyalament del judici oral, 26 de setembre de 2019, fins l'inici de les sessions del judici, 23 de juny de 2021 i la finalització del esmentat judici 23 de setembre de 2021, ha transcorregut un període de temps excessiu i no imputable a la persona acusada".

  2. Dicha sentencia contiene el siguiente fallo:

    "CONDEMNEM Blas, com autor criminalment responsable d'un delicte de lesions doloses, previst i penat en l'article 149.1 del Codi penal, amb la concurrència de la circumstància greujant de parentiu i les atenuants simple de dilacions indegudes i la molt qualificada de reparació del dany, a les penes de QUATRE ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ, amb la inhabilitació especial per a l'exercici del dret al sufragi passiu durant el temps de la esmentada condemna i la prohibició de comunicar-se, per qualsevol mitjà, i apropar-se, a menys de mil metres, d' Elvira, al seu domicili, lloc de treball o a qualsevol altre que aquesta freqüenti, durant un període de cinc anys superior a la pena privativa de llibertat imposada.

    Acordem mantenir les mesures cautelars acordades pel jutjat de violència sobre la dona núm. 3 de Barcelona, en la seva interlocutòria de data 24 de maig de 2016, respecte a Elvira, deixant sense efecte les mesures de protecció en relació al menor Imanol.

    Condemnem a Blas a abonar, en concepte de responsabilitat civil, a Elvira la quantitat de cent trenta-sis mil (136.000) euros, quantitat que ja ha estat consignada per l'acusat i que haurà de ser entregada immediatament a la esmentada perjudicada.

    Condemnem Blas al pagament de les costes processals produïdes en la tramitació del present procediment, incloses les de l'acusació particular.

  3. Contra la mencionada sentencia se interpuso recurso de apelación por la parte arriba indicada, recurso que fue admitido y del que se dio traslado al resto de partes personadas para que en el término legal formularan las alegaciones que tuvieran por conveniente a sus respectivos derechos, siendo las actuaciones remitidas a esta Sección de Apelaciones del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya.

  4. Recibidos los autos y registrados en esta Sección, en fecha 4 de abril de 2022 no se acordó la celebración de vista al no estimarse necesaria para la formación de una convicción fundada, y en deliberación convocada y desarrollada en fecha 13 de septiembre de 2022, por unanimidad, el tribunal adoptó las decisiones que aquí se documentan.

HECHOS

PROBADOS

Se admiten como tales los así declarados en la sentencia de instancia.

FUNDAMENTOS JURÍDICOS
  1. Contra la sentencia condenatoria dictada en la instancia se interpone por el acusado Sr. Blas, recurso de apelación que se fundamenta en los siguientes motivos:

    1. Error en la valoración de la prueba y vulneración del derecho a la presunción de inocencia por aplicación indebida del artículo 149.1 del Código Penal.

    2. Infracción de precepto legal por indebida aplicación del artículo 149.1 del Código Penal y no aplicación del artículo 148.4 en concurso ideal del artículo 77 con un delito de lesiones por imprudencia grave del artículo 152.2 todos ellos del Código Penal.

    3. Error en la valoración de la prueba y vulneración del derecho a la presunción de inocencia por inaplicación de la circunstancia atenuante analógica de embriaguez del artículo 21.7 en relación con el artículo 20.2 ambos del Código Penal.

  2. En el primer motivo se alega por el recurrente error en la valoración de la prueba y vulneración del derecho a la presunción de inocencia por aplicación indebida del artículo 149.1 del Código Penal.

    2.1. Cuando se invoca insuficiencia probatoria para sustentar la condena, debemos recordar que el tribunal de enjuiciamiento ha de evaluar, de acuerdo con criterios objetivos o intersubjetivamente compartibles, tanto las pruebas que se practiquen como el grado de apoyo que prestan a los hechos afirmados por las partes. Esto es, ha de valorar todos los medios de prueba practicados, tanto los de cargo, como los de descargo, e identificar las informaciones provenientes de cada medio de prueba que considere provisionalmente relevantes y fiables y las razones para ello (lo que se conoce como valoración individual. Acto seguido, habrá de valorar conjuntamente dichas informaciones probatorias y establecer qué relaciones existen entre ellas y con los hechos objeto de juicio, y determinar cuáles estima definitivamente relevantes y fiables (valoración conjunta). Por último, decidirá si tales informaciones permiten obtener una certeza objetiva acerca de los hechos enjuiciados aplicando el estándar probatorio que impone la presunción de inocencia.

    Por tanto, en materia de hechos, el tribunal de apelación podrá revisar la resolución de instancia en los siguientes casos: a) Cuando en la misma se advierta irracionalidad, arbitrariedad o manifiesta insuficiencia de la motivación fáctica. Ello podrá tener lugar por un manifiesto apartamiento de parámetros racionales de argumentación o de máximas de la experiencia, por haberse obtenido las conclusiones fácticas sin fundarse en ningún medio de prueba, o por haberse omitido todo razonamiento sobre pruebas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR