SAP Tarragona 420/2022, 14 de Julio de 2022

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Tarragona, seccion 3 (civil)
Fecha14 Julio 2022
Número de resolución420/2022

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4316342120148277084

Recurs d'apel·lació 782/2020 D

Matèria: Judici ordinari altres supòsits

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 4 del Vendrell (UPSD)

Procediment d'origen: Procediment ordinari 969/2014

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4249000012078220

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Concepte: 4249000012078220

Part recurrent / Sol·licitant: Esteban

Procurador/a: JOSE ROMAN GOMEZ

Advocat/ada: TERESA ROSELL I GAIROLES

Part contra la qual s'interposa el recurs: Fermín

Procurador/a: Jose Luis Martinez Garcia

Advocat/ada: MIGUELÁNGEL MENOR PÉREZ

SENTÈNCIA NÚM. 420/2022

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

LUIS RIVERA ARTIEDA (President)

SILVIA FALERO SÁNCHEZ

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 14 de juliol de 2.022.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat pel Sr. Esteban representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Román Gómez i defensat per la Lletrada Sra. Rosell Gairolès, així com la IMPUGNACIÓ formulada pel Sr. Fermín representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Martínez García i assistit pel Lletrat Sr. Menor Pérez, contra la Sentència de 14 d'octubre de 2.019 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 4 del Vendrell, judici ordinari núm. 969/14, al qual f‌igura com a part demandant l'apel·lant Sr. Esteban, i com a part demandada l'impugnant Sr. Fermín .

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

ESTIMANDO PARCIALMENTE la demanda interpuesta por Don Esteban, DECLARO que éste tiene derecho a percibir, en concepto de legítima de su madre Doña Erica, del heredero Don Fermín la cantidad de 87.613,86 euros. Y en consecuencia se condena al demandado al pago de dicha suma que deberá ser satisfecha en dinero. Esta cantidad devengará el interés legal desde el fallecimiento del causante 24 DE SEPTIEMBRE DE 2008.

Todo ello sin expreso pronunciamiento en materia de costas.

En data 15-01-2020 es va dictar Interlocutòria amb la següent part dispositiva:

"SE DESESTIMA la solicitud de complemento presentada por la representación de D. Esteban ."

Segon

Contra la citada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal del Sr. Esteban, així com també va ser impugnada pel Sr. Fermín, d'acord amb les al·legacions contingudes al seus respectius escrits.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats .

  1. Interposa el Sr. Esteban el present recurs d'apel·lació contra la sentència d'instància que estima parcialment la demanda interposada pel mateix en reclamació de legítima de la seva mare Sra. Erica (morta el dia 24-09-2008), la qual va atorgar testament notarial obert de 05-08-2008). Al·lega el recurrent manca de pronunciament sobre la pètita fet a la demanda relativa a declarar la reducció de donacions o llegats, petició que segons manifesta "no la vaig fer amb caràcter subsidiari" (foli 871 de les actuacions); igualment af‌irma que l'hereu (demandat) ja ha evidenciat que no és solvent, fet que deixaria "la pretensió del meu representat sense contingut si no es declarés la reducció de llegats per inof‌iciositat" (folis 872 i 873); conclou la part apel·lant: "....... per reiterar la necessària declaració de reducció de llegats i donacions, en el cas que un cop esbrinat el

    patrimoni del demandat -obligat a pagar en diners- per fer efectiva la llegítima i els seus interessos resulti la seva insolvència, amb revocació ........" (foli 873).

  2. Per la seva banda, el Sr. Fermín, demandat i pare de l'actor, impugna la sentència d'instància, en concret:

    a.- el rebuig de litisconsorci passiu necessari; i

    b.- la negativa a acceptar les f‌inques ofertes pel pagament de la llegítima, per incongruència (foli 883).

Segon

Recurs d'apel·lació interposat pel Sr. Esteban .

  1. Com ja s'ha exposat, al·lega el recurrent manca de pronunciament sobre la pètita fet a la demanda relativa a declarar la reducció de donacions o llegats, petició que segons manifesta "no la vaig fer amb caràcter subsidiari".

  2. El motiu es rebutja. Considera el Tribunal que aquesta petició sí que va ser realitzada amb caràcter de subsidiària, de tal forma que com es diu a la resolució recorreguda, "se estima la demanda en tales términos, sin necesidad de valorar las peticiones subsidiarias efectuadas" (foli 852).

  3. Així, al punt 4 del suplico de la demanda presentada pel Sr. Esteban expressament es diu: "En el cas que el demandat manifestés la insuf‌iciència de béns per atendre les anteriors declaracions i condemna d'abonament, declari la reducció de donacions o llegats ......." (foli 13); es a dir, es tracta clarament d'una petició condicionada

    i subsidiària d'una circumstància prèvia: que el demandat Sr. Fermín manifestés insuf‌iciència de béns per pagar l'import de la llegítima de l'actor, circumstància que no s'ha produït (de fet ha ofert béns, si bé després ens referirem als mateixos) i, per tant, determina que no entri en joc la petició de reducció de donacions o llegats.

  4. Corrobora el caràcter subsidiari de la petició que analitzem, la pròpia conclusió continguda a l'escrit d'interposició del present recurs: "5. Concloc amb els motius d'aquest recurs per reiterar la necessària declaració de reducció de llegats i donacions, en el cas que un cop esbrinat el patrimoni del demandat -obligat a pagar en diners- per fer efectiva la llegítima i els seus interessos resulti la seva insolvència, amb revocació ........" ;

    expressant-ho en altres termes: novament subordina la declaració de reducció de llegats i donacions a que resulti la insolvència del Sr. Fermín un cop esbrinat el seu patrimoni.

  5. Finalment, obiter dicta, podria en tot cas considerar-se prescrita l'acció de conformitat amb el que disposa l' article 378.2 del Codi de Successions, Llei 40/1991: "La acción para pedir la nulidad del testamento por causa de preterición errónea y la reducción o la supresión de disposiciones inof‌iciosas prescribe a los cinco años a contar del fallecimiento del causante.", tenint present que la causant Sra. Erica va morir el 24-09-2008 i la demanda es va presentar al desembre de l'any 2014.

  6. Per tot el que s'ha exposat, es desestima el recurs d'apel·lació interposat pel Sr. Esteban, amb condemna al mateix de les costes d'aquesta alçada originades pel seu recurs.

Tercer

Impugnació formulada pel Sr. Fermín .

  1. El demandat i pare de l'actor impugna la sentència d'instància, en concret:

    a.- el rebuig de litisconsorci passiu necessari; i

    b.- la negativa a acceptar les f‌inques ofertes pel pagament de la llegítima, per incongruència (foli 883).

  2. Pel que fa al rebuig de litisconsorci passiu necessari, es tracta d'una qüestió que ja va ser resolta per Interlocutòria de 05-04-2017 del Jutjat d'Instància (foli 183), resolució que la va desestimar, i sense que consti que la mateixa fos objecte de recurs, raó per la qual va quedar ferma. En qualsevol cas, hipotèticament i en quant a la necessitat o no del litisconsorci passiu necessari que planteja la part apel·lada, diu la SAP de Barcelona, secció 16ª, del 31-01-2019 (ROJ: SAP B 606/2019): "en todo caso, no solo no se ha probado por dicha parte que con el valor del activo hereditario líquido no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR