STSJ Cataluña 3788/2022, 28 de Junio de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha28 Junio 2022
Número de resolución3788/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2021 - 8023742

AR

Recurs de Suplicació: 1176/2022

IL·LM. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

IL·LM. SR. JAUME GONZALEZ CALVET

IL·LMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

Barcelona, 28 de juny de 2022

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3788/2022

En el recurs de suplicació interposat per Constantino a la sentència del Jutjat Social 31 Barcelona de data 7 de gener de 2022 dictada en el procediment núm. 458/2021, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. Jaume Gonzalez Calvet.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 7 de gener de 2022, que contenia la decisió següent:

Que DESESTIMO las pretensiones de la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por Constantino contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social, sobre Incapacidad Permanente, y en consecuencia ABSUELVO a la entidad demandada de las pretensiones deducidas en su contra, con conf‌irmación de la resolución impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"PRIMERO.- Constantino mantiene af‌iliación a la Seguridad Social.

SEGUNDO

Tramitado el correspondiente expediente administrativo, se procedió al reconocimiento médico de la parte actora, emitiéndose dictamen por la SGAM en fecha 19/01/2021 con el siguiente resultado: lumbalgia en contexto hernia discal L5S1 derecho y protusión discal L4L5, tratamiento IQ (17/12/2018) microdiscectomía L5S1 derecha, recidiva hernia discal L5S1 derecha tratamiento re-IQ (21/12/2018) ampliación de laminectomía y extracción del fragmento discal extruido EMG (16/09/2019) sin alteraciones, trastorno adaptativo contusión nariz (26/10/2019).

TERCERO

El día 19/02/2021 el INSS dictó resolución por la que se declaraba a la parte actora no afecta de incapacidad permanente en ninguno de sus grados.

CUARTO

Contra dicha resolución fue interpuesta la oportuna reclamación en vía previa, que no fue estimada.

QUINTO

La profesión habitual de la parte actora es la de camarero.

SEXTO

La base reguladora no controvertida de la prestación, de ser estimada la demanda, asciende a la cantidad de 908,12 euros, siendo los efectos desde el día 18/04/2020 para la IPA y 20/02/2021 para la IPT.

SÉPTIMO

La parte actora presenta la siguiente situación patológica: lumbalgia con

intervención y reintervención quirúrigcas en el año 2018 por una hernia discal L5S1, sin evidencias electromiográf‌icas de afectación radicular aguda en las EMG de septiembre de 2019 y agosto de 2020 (dictamen SGAM, documento nº 6 demandante), artosis postraumática en el tobillo izquierdo intervenido quirúrgicamente en junio de 2017 y con dos visitas a urgencias en 2019 ref‌iriendo dolor a ese nivel (documentos nº 7, 9, 12 y 13 demandante) "

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i no va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El benef‌iciari demandant interposa el recurs de suplicació estintolat en dos motius. En primer lloc, i amb correcta empara processal a l'apartat b) de l' art. 193 LRJS, en el primer motiu de recurs interessa la modif‌icació del fet provat 7è. En el segon motiu de recurs, formulat a l'empara de l'apartat c) de l' art. 193, la part recurrent denuncia la infracció dels arts. 194.1, c) i, subsidiàriament, 194.1, b) del Real Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social, en la seva redacció donada per la Disposició transitòria vint-i- sisena de la mateixa norma legal. El recurs f‌inalitza sol·licitant la revocació de la sentència d'instància i l'estimació de la demanda, declarant- se al demandant en situació d'incapacitat permanent absoluta per a tot treball i, subsidiàriament, incapacitat permanent total per a la professió habitual, derivades en els dos casos de malaltia comuna. El recurs de suplicació no ha estat impugnat per l'Entitat gestora demandada.

SEGON

Quant a la revisió fàctica interessada en el primer motiu de recurs, la part recurrent proposa la substitució del text original del fet provat 7è de la sentència d'instància per un text alternatiu, que es dona en aquest punt per íntegrament reproduït. La representació lletrada de la part recurrent senyala un total de 15 documents incorporats a les actuacions per estintolar la modif‌icació proposada.

Tal com ha explicat la jurisprudència unif‌icada així com la doctrina d'aquest Tribunal Superior, per a que sigui viable la modif‌icació dels fets provats és necessari la concurrència dels següents requisits: 1) Cal indicar concretament el fet provat que es vol modif‌icar i ha de senyalar quin és el redactat alternatiu que proposa i quina supressió sol·licita. 2) El recurrent ha d'indicar amb claredat i precisió el concret document o perícia -indicant el foli de les actuacions- en què fonamenta la seva petició. 3) És imprescindible que la revisió proposada sigui transcendent per a la decisió del litigi. La modif‌icació d'errors materials, aritmètics o de transcripció s'han de substanciar per la via de l'aclariment ex art. 214 LEC o 267 LOPJ. 4) A més, la modif‌icació proposada ha de ser a partir d'un error evident del "iudex a quo", que s'ha de deduir directament de la prova invocada, sense necessitat d'interpretacions, hipòtesis, conjectures ni deduccions, més o menys lògiques, atès que el tribunal "ad quem" no pot fer una nova valoració de la prova que ja ha sospesat el jutge d'instància. 5) Pel que fa a les af‌irmacions fàctiques predeterminants o la inclusió de conceptes jurídics en el relat fàctic, s'acostumen a considerar-se com defectes processals no transcendents, llevat que produeixin indefensió. 6) No és possible la revisió de fets provats en base a la prova negativa, és a dir, no es pot atendre una petició revisora basada en l'al·legació d'inexistència de prova. 7) Es pot incorporar en el relat fàctic que es vol modif‌icar fets conformes, o sigui, aquells sobre els que les parts han mantingut una absoluta conformitat, encara que no existeixi prova documental o pericial al respecte.

En el present cas, la part recurrent indica quin és el text alternatiu que proposa per a substituir el fet provat 7è de la sentència recorreguda i també senyala amb tota precisió els 15 documents units a les actuacions com prova per a estintolar la modif‌icació postulada. No obstant, la revisió fàctica no pot tenir una acollida favorable per les raons que seguidament s'exposen. En primer lloc, cal tenir en compte que els documents esmentats per la recurrent per a recolzar la seva modif‌icació fàctica ja han estat valorats pel magistrat d'instància, tal i com explica en el fonament jurídic primer de la sentència, pericial mèdica i documents que va ponderar de forma imparcial i objectiva, atorgant major versemblança a uns determinants informes -el dictamen de l'ICAM- en detriment d'altres davant de conclusions discordants. Per altra banda, tampoc es constata que el jutjador d'instància hagi incorregut en el algun error evident o en alguna omissió rellevant i manifesta que justif‌iqui esmenar o completar el relat fàctic original. En aquest sentit, cal recordar que, tal com ha expressat tradicionalment la doctrina de cassació ( SSTS de 16-12-67, 18-03-68, 27-03-68, 30-06-78, 6-05-85, 5-06-95, etc.), no és possible admetre la revisió fàctica de la sentència impugnada en base a les mateixes proves que han servit de fonament d'aquesta, ja que no és acceptable substituir la percepció que va tenir d'elles el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR