STSJ Cataluña 339/2022, 3 de Febrero de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución339/2022
Fecha03 Febrero 2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA.

SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO.

SECCIÓN CUARTA.

Recurso de apelación contra sentencia. Recurso de Sala número 1156/2020 (recurso de Sección número 166/2020).

Partes: Aureliano, representado por el Procurador Carlos Testor Olsina y defendido por el Letrado Tomàs Torrent Palou, contra Servei Català de la Salut, representado por el Procurador Alfredo Martínez Sánchez y defendido por la Letrada Rosa Villanueva Ibáñez, y Hospital de la Cerdanya, representado por el Procurador Jesús Sanz López y defendido por Miguel Ángel Andreu Moreno.

En aplicación de la normativa española y europea de Protección de Datos de Carácter Personal, y demás legislación aplicable, hágase saber que los datos de carácter personal contenidos en el procedimiento tienen la condición de conf‌idenciales, y está prohibida la transmisión o comunicación a terceros por cualquier medio, debiendo ser tratados única y exclusivamente a los efectos propios del proceso en que constan, bajo apercibimiento de responsabilidad civil y penal.

Sentencia número 339 de 2022.

Ilustrísimos/as Señores/as Magistrados/as:

Presidenta Núria Bassols Muntada.

José Manuel de Soler Bigas.

Juan Antonio Toscano Ortega.

En la ciudad de Barcelona, a tres de febrero de dos mil veintidós.

La Sala de lo Contencioso-Administrativo (Sección Cuarta) del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, constituida para la resolución de este recurso de apelación contra sentencia, ha pronunciado la siguiente sentencia en el recurso de Sala número 1156/2020 (recurso de Sección número 166/2020), en que es parte apelante Aureliano, representado por el Procurador Carlos Testor Olsina y defendido por el Letrado Tomàs Torrent Palou, siendo partes apeladas Servei Català de la Salut, representado por el Procurador Alfredo Martínez Sánchez y defendido por la Letrada Rosa Villanueva Ibáñez, y Hospital de la Cerdanya, representado por el Procurador Jesús Sanz López y defendido por Miguel Ángel Andreu Moreno.

Ha sido ponente Juan Antonio Toscano Ortega, Magistrado de esta Sala, quien expresa el parecer de la misma.

ANTECEDENTES DE HECHO

.

PRIMERO

La sentencia apelada contiene el fallo del tenor literal siguiente: " DESESTIMAR el present recurs contenciós administratiu ordinari núm. 395/2017-B promogut pel, Sr. Aureliano contra el SERVEI CATALA DE

LA SALUT i l'HOSPITAL DE LA CERDANYA tot conf‌irmant l'actuació administrativa impugnada per ser ajustada a dret. Sense l'expressa imposició de costes ".

SEGUNDO

Contra dicha sentencia se interpone recurso de apelación por la parte actora, siendo admitido por el juzgado a quo con remisión de lo actuado a este tribunal ad quem previo emplazamiento de las partes procesales, personándose las partes apelante y apelada este órgano judicial en tiempo y forma.

TERCERO

Desarrollada la apelación, se señala día para deliberación y votación del fallo, lo que tiene lugar en la fecha f‌ijada.

CUARTO

En la sustanciación del procedimiento se han observado y cumplido todas las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO

.

PRIMERO

Objeto del recurso de apelación, pretensiones y motivos.

Primero

Sobre el objeto del recurso de apelación.

Se impugna en la presente alzada por la parte actora, Aureliano, la sentencia número 94/2020, de 25 de mayo, dictada por el Juzgado de lo Contencioso-Administrativo número 9 de los de Barcelona y provincia en su recurso contencioso-administrativo número 395/2017 seguido por los trámites del procedimiento ordinario entre aquel actor y el Servei Català de la Salut y el Hospital de la Cerdanya, resolución judicial en cuyo fallo se expresa:

" DESESTIMAR el present recurs contenciós administratiu ordinari núm. 395/2017-B promogut pel, Sr. Aureliano contra el SERVEI CATALA DE LA SALUT i l'HOSPITAL DE LA CERDANYA tot conf‌irmant l'actuació administrativa impugnada per ser ajustada a dret. Sense l'expressa imposició de costes ".

En sus fundamentos de derecho primero y segunda, la sentencia apelada delimita el objeto del recurso contencioso-administrativo y expone las pretensiones y los motivos de las partes en los términos siguientes.

" PRIMER.- Constitueix l'objecte del present recurs contenciós administratiu la desestimació presumpte de la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada pel recurrent en data 8 de juliol de 2016 que va tenir entrada davant el Servei Català de la Salut en data 15 de juliol de 2016 mitjançant la qual sol·licita una indemnització pels danys i perjudici derivats d'una assistència sanitària defectuosa que se li va prestar a l'Hospital de la Cerdanya.

SEGON

En la demanda, la part actora sol·licita que es declari la responsabilitat de l'administració demandada i se la condemni a indemnitzar-la en la quantitat de 43.439,75 euros que haurà d'actualitzar-la amb l'índex de preus al consum. I del relat de fets que reproduïm d'un mode literal, i que reitera en el seu escrit de conclusions després de valorar la prova practicada,

"(...) ANTECEDENTS DE FET

Primer

El dia 12 de març de 2016 a les 4:39 el Sr. Aureliano nascut del dia NUM000 de 1975 es presenta Urgència de l'Hospital de Cerdanya amb dolor abdominal i vòmits. Aleshores no hi havia torsió testicular, doncs no tenia dolor al testicle i aquest dolor persisteix. El dolor era una torsió testicular remet sol. Si hagués tingut torsió testicular l'endemà ja no li hagués fet mal.

S'adjunta informe de l'Hospital de la Cerdanya de 12 de març de 2016 com DOCUMENT NUMERO 1.

El dia 13 de març de 2016 a les 9:21 hores el meu representant el Sr. Aureliano, acudeix al servei d'urgències de l'Hospital de la Cerdanya, perquè de forma repentina i per primer cop li fa mal el testicle.

Segons consta a l'informe d'urgències de l'exploració física consta "adenopatías múltiples inguinales, dolor con eritema a nivel de zona testicular izquierda con dolor en la palpación en zona de epidídimo, no signos de hidrocele y no dolor por torsión".

S'adjunta informe del servei d'urgències de l'Hospital de la Cerdanya com a DOCUMENT NUMERO 2.

La diagnosi es de "orquitis i epididimites"

I el tractament i recomanacions d'alta són:

-Prendre Dexketoprofeno 25 mg cada 8 hores durant 4 dies

-Prendre augmentin 1000/25 mg: 2 comprimits cada 12 hores durant 7 dies

- I es recomana una ECROESCROTO-PARTES BLANDAS aproximadament en 4 dies per controlar l'edema escrotal.

Si fa un anàlisi de sang que s'adjunta com DOCUMENT NUMERO 3

Així doncs, es en aquell moment que apareix la torsió testicular no el dia abans perquè es en aquell moment que presenta dolor al testicle.

Segon

El 18 de març de 2016 a les 18:08 hores torna al servei d'urgències derivat de radiologia per haver detectat torsió testicular.

S'adjunta informe d'urgències d'aquell dia com a DOCUMENT NUMERO 5.

El resultat de l'ecograf‌ia d'escrot"... teste esquerre augmentat de tamany heterogeni amb calcif‌icacions i sense vascularització. S'observa un bucle dels vasos espermàtics esquerres també sense captació doppler". Porta el metge que fa l'ecograf‌ia a diagnosticar una torsió i infart testiculars.

S'adjunta el informe de l'ecograf‌ia com a DOCUMENT NUMERO 4.

Aquell mateix dia el traslladen al Centre Mèdic Althaia de Manresa per extirpar-li el testicle esquerre. El donen d'alta hospitalària el 21 de març de 2016.

Se li recomana repòs relatiu de dues setmanes durant les quals ha de fer cures de la ferida i prendre diversos medicaments, temps durant el qual va haver d'estar a casa.

S'adjunta el informe l'estudi histopatològic del Centre Hospitalari Sant Joan de Déu de Manresa com a DOCUMENTS 6 i 7.

Després d'aquestes dues setmanes va estar en una altre setmana de recuperació amb seguiment i control per part de l'Hospital de Cerdanya.

Tercer

El Sr. Aureliano presentava el què s'anomena mèdicament "síndrome escrotal agut".

El més rellevant de la síndrome escrotal aguda es que pot estar causada per una torsió testicular, pel què cal descartar aquesta possibilitat amb la major seguretat possible.

Tot i que els símptomes de la epididimites és similar a la de la torsió testicular no consta en la descripció, ni l'absència de signes d'un o altre patologia. No es fa cap test d'orina que és un signe propi de l'orquiepididimitis, si es creia que aquesta era una possibilitat.

Els protocols d'urgències indiquen que en una situació com la que va patir el Sr. Aureliano cal fer una ecograf‌ia d'urgència per descartar, si és el cas, la patologia mes greu possible com es la torsió testicular, que és la que malauradament f‌inalment es va conf‌irmar. D'haver-se practicat l'ecograf‌ia, com era preceptiu, i d'haver actuar d'acord amb el protocol en aquests casos, intervenint quirúrgicament, el dia 13 de març quan va urgències el Sr. Aureliano, se li hauria diagnosticat aleshores la torsió testicular ni hauria salvat el seu testicle esquerre (...)".

S'adjunta dictamen pericial del Dr. Santos com a DOCUMENT NUMERO 8.

Quart

La quantif‌icació de la indemnització que correspon al Sr. Aureliano s'ha de fer d'acord amb la Ley 35/2015, de 22 de setiembre, de reforma del sistema para la valoración de los daños y perjuicios causados a las personas en accidentes de circulació, doncs la Disposició Addicional Tercera hi remet i l'estableix com a referència per una futura elaboració d'un barem indemnitzatori pels danys soferts en l'activitat sanitària.

  1. les lesions temporals es quantif‌iquen d'acord amb la Taula III del barem

    El perit valora dos dies d'internament hospitalari a raó de 75 euros/dia i 17 dies de baixa impeditiva a raó de 52 euros/dia que fan un total de 1034 euros. La resta de dies són els què el perit considera que haguessin estat els mateixos si s'hagués actuat correctament procedint també a intervenció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR