STSJ Cataluña 284/2022, 5 de Julio de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución284/2022
Fecha05 Julio 2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SECCIÓ D'APEL.LACIÓ PENAL DE LA SALA CIVIL I PENAL

Rollo de Apelación de Jurado Nº 7/2022

Audiencia Provincial de Barcelona (Oficina del Jurado)

Procedimiento de Jurado núm. 27/2021

Juzgado de Violencia sobre la Mujer n º 1 de DIRECCION000

Causa de jurado 1/2020

S E N T E N C I A Nº 284

TRIBUNAL

Angels Vivas Larruy

Carlos Mir Puig

Roser Bach Fabregó

En Barcelona, 5 de julio de 2022

Visto por la Secció d'Apel.lació Penal del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, integrada por el tribunal expresado al margen, el recurso de apelación interpuesto por Ramón representado por el procurador Diego Sánchez Ferrer, y defendido por el abogado José Luis Bravo García. Ha intervenido el ministerio fiscal representado por el Sr. Víctor Alegret Teijeiro Suarez. Ha sido acusación particular de una parte Juan Ignacio y el menor de Victor Manuel, representados por la procuradora Encarnación Pérez Nofuentes y defendidos por la abogada Caterina Sánchez Cerezo; y de otra Inés, y Armando representados por el procurador Daniel González Gonzalez y defendidos por el abogado Miguel Capuz, contra la sentencia del tribunal del Jurado nº 27/2021. Las acusaciones han impugnado el recurso. Ha correspondido la ponencia por turno a la magistrada Angels Vivas Larruy, quien expresa aquí el criterio unánime del Tribunal.

ANTECEDENTES

PROCESALES

1- El día 29 de marzo de 2022 en la causa antes referenciada, recayó sentencia (ST nº 22/2022) del magistrado Joan Francesc Uría Martínez como magistrado presidente del Tribunal del Jurado constituido en la audiencia provincial de Barcelona, en cuya relación de hechos probados se hacen constar como tales los siguientes:

"Entre febrer i març de 2019 Ramón ( Felipe), major d'edat i sense antecedents penals, i Tarsila ( Adoracion), nascuda el NUM000 de 1975, establiren entre ells una relació de parella sentimental estable, sense convivència.

Conforme anaren passant els dies, Felipe es va anar imposant a Adoracion, controlant-la i menystenint-la en públic i en privat, fent que la dona se sentís inferior, i al llarg de la relació foren diverses les discussions entre Felipe i Adoracion en el curs de les quals aquesta fou agredida per aquell.

Així, cap al 19 d'abril de 2019 Felipe colpejà Adoracion a les costelles; la nit del 14 al 15 de juny l'empentà, al temps que la tractava de "puta" i "guarra", i posteriorment, aquesta mateixa nit, la colpejà a la cara i la part superior del cos, produint-li inflor en cara i ull.

Adoracion patia diabetis de grau I i era insulinodependent, necessitada d'injectar-se el fàrmac diàriament, i a causa d'aquesta malaltia es trobava en estat d'especial fragilitat, amb menys recursos dels que sense eixa patologia tindria qualsevol per fer front en solitari a situacions adverses.

Felipe era coneixedor de la patologia de Adoracion i la necessitat que aquesta tenia de medicar-se.

La nit del 17 de juny de 2019 Adoracion es trobava físicament molt malament i trucà repetidament per telèfon a Felipe perquè anés a casa seva a ajudar-la. Assabentat finalment Felipe del que Adoracion li demanava, anà a l'habitatge d'aquesta, situat a l'avinguda DIRECCION001, núm. NUM001, de DIRECCION002, al qual arribà poc desprès de les 22:45 hores. En arribar Felipe a casa de Adoracion aquesta es trobava en un estat de gran deteriorament físic, amb dificultat respiratòria creixent i mancada d'articulació motora, que l'impedia fer res per ella mateixa, entre altres símptomes que evidenciaven la necessitat d'intervenció immediata d'un altre que l'auxiliés, i d'això qualsevol persona dins els paràmetres de la normalitat s'hauria adonat, i Felipe s'adonà.

Això no obstant, Felipe no prestà cap ajuda a Adoracion, i fins passades les 03:39 hores del dia 18 va estar contemplant com la dona s'anava deteriorant cada cop més, perdia la consciència i se li anava apagant la vida, i mentre la contemplava, els patiments de Adoracion anaren clarament i perceptiblement en constant augment.

Finalment, Adoracion patí una hiperglucèmia tal que li provocà una fallada multiorgànica i la mort.

La mort de Adoracion no s'hagués produït si Felipe, en veure l'estat en que aquesta es trobava quan arribà a l'habitatge de la dona o com s'anava deteriorant, hagués demanat l'auxili dels serveis d'emergències mèdiques, i si Felipe no feu res per ajudar Adoracion va ser perquè volia que es produís la mort d'aquesta, o perquè preveia que es podia produir i li era igual que morís.

Entre les 23:42 hores del dia 17 i les 03:39 del dia 18, aproximadament, Felipe, sense el permís de Adoracion, feu gravacions de vídeo amb un telèfon mòbil, filmant la cara i el cos despullat de la dona, i el seu progressiu deteriorament, i la gravà per mostrar les imatges a tercers, fent veure, en algunes seqüències, que es disposava a ajudar Adoracion, i així construir-se una coartada per al cas que, segons com anessin les coses, s'engegués una investigació sobre els fets."

  1. - En esa misma sentencia se contiene la siguiente parte dispositiva:

    "1. Absolc lliurement Ramón d'un dels delictes de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere dels que va ésser acusat pel Ministeri Fiscal i les acusacions particulars del menor Victor Manuel, sota la representació legal del seu pare, i de Inés i Armando.

  2. Condemno Ramón, com a autor responsable d'un delicte d'assassinat amb acarnissament, comés sobre persona especialment vulnerable per raó de malaltia, a les penes següents: presó permanent revisable, amb inhabilitació absoluta durant el temps d'aquesta condemna; i prohibició d'atansament a menys de mil metres de les persones d' Victor Manuel, Inés i Armando, dels seus domicilis i llocs d'estudi o treball, i prohibició també de comunicació amb aquests, directament o indirecta, i per qualsevol mitjà, i totes dues prohibicions per un temps superior en deu anys al de la pena de presó; i l'imposo la mesura de llibertat vigilada per un temps de deu anys, a complir amb posterioritat a la pena privativa de llibertat.

  3. El condemno, com a autor responsable de tres delictes de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere, a les penes següents, per cadascú dels delictes: sis mesos de presó i accessòria d'inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps d'eixa condemna; privació del dret a tenir i portar armes durant un any i un dia; i prohibició d'atansament a menys de mil metres de les persones d' Victor Manuel, Inés i Armando, dels seus domicilis i llocs d'estudi o treball, i prohibició també de comunicació amb aquests, directament o indirecta, i per qualsevol mitjà, i totes dues prohibicions per un temps superior en sis mesos al de la pena de presó.

  4. El condemno, com a autor responsable d'un delicte de maltractament habitual, a les penes següents: sis mesos de presó i accessòria d'inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps d'eixa condemna; privació del dret a tenir i portar armes durant tres anys; i prohibició d'atansament a menys de mil metres de les persones d' Victor Manuel, Inés i Armando, dels seus domicilis i llocs d'estudi o treball, i prohibició també de comunicació amb aquests, directament o indirecta, i per qualsevol mitjà, i totes dues prohibicions per un temps superior en sis mesos al de la pena de presó.

  5. El condemno, com a autor responsable d'un delicte contra la intimitat, a les penes següents: un any de presó i accessòria d'inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps d'eixa condemna; i multa de dotze mesos, a raó de deu euros de quota diària.

  6. El condemno a indemnitzar Victor Manuel en cent cinquanta-quatre mil dos-cent seixanta-vuit euros (154.268 €), Inés en cinquanta-quatre mil vuit-cents cinquanta-un euros (54.851 €), i Armando en vint mil cinc-cents seixanta-vuit euros (20.568 €), més interessos legals en tos els casos.

  7. Imposo el condemnat el pagament de nou desenes parts de les costes processals causades en aquesta instància, incloses les de les acusacions particulars, i declaro d'ofici la restant desena part".

  8. Contra dicha sentencia, Ramón ha interpuesto en tiempo y forma recurso de apelación, que se ha sustanciado ante este tribunal de acuerdo con los correspondientes preceptos legales, hasta llegar a la vista oral y pública del recurso, a la que comparecieron todas las partes personadas para reiterar y reproducir las tesis de cada una de ellas en defensa de sus respectivas posiciones en el proceso.

  9. La causa tuvo entrada en la Secció d'Apel.lació Penal el día 12 de mayo de 2022. La vista ha tenido lugar el día 28 de junio de 2022, deliberándose la causa y quedando pendiente de la redacción de la sentencia, lo que se hace en el día de la fecha que consta al encabezamiento.

HECHOS

PROBADOS

Se admiten como tales los asiŽ declarados en la sentencia de instancia.

FUNDAMENTOS JURÍDICOS
  1. Recurre el apelante al amparo del apartado b) del art. 846 bis a) de la LECRIM y se articula conforme a lo dispuesto en los arts. 846 bis a, c, y e) por los siguientes motivos:

    1. Por infracción de precepto constitucional o legal.

    2. Por infracción del derecho a la presunción de inocencia que establece el art. 24.1 CE, de conformidad con lo previsto en la art. 5.4 de la LOPJ en relación al 852 de la LECRIM.

    3. Por infracción del derecho a un proceso con todas las garantías consagrado en el art. 24 CE, habiéndose producido indefensión de conformidad con lo previsto en el art. 5.4 de la LOPJ en relación al art. 852 Lecri.

    Finaliza su recurso solicitando que se estime el recurso y se condene al acusado a la pena de dos años de prisión por delito de homicidio imprudente con las accesoria legales y responsabilidad civil ajustada a tal ilícito.

  2. Todas las impugnantes interesan la confirmación de la sentencia en sus términos y la desestimación del recurso.

  3. Primer motivo del recurso: Por infracción de precepto...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR