STSJ Cataluña 24/2022, 5 de Mayo de 2022

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha05 Mayo 2022
Número de resolución24/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

RECURS DE CASSACIÓ I EXTRAORDINARI PER INFRACCIÓ PROCESSAL núm. 209/2021

873/2019 Recurs d'apel·lació - Secció Civil 12 Audiència Provincial Barcelona

269/2018 Judici verbal (Règimen vista avis - 250.1.13) - Jutjat Primera Instància 8 Granollers

Recurrent: Calixto i Luz

Procurador: Mª ISABEL MARTINEZ NAVARRO

Lletrat: Rafael Mendoza Navas

Recorreguda: Margarita, Constantino i MINISTERI FISCAL

Procurador: SUSANA PAGES ROSQUELLES

Lletrat: ANTONIA ROCHA GONZÁLEZ

SENTÈNCIA nº 24/22

President:

Excm. Sr. Jesús Mª Barrientos Pacho

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lm. Sr. Fernando Lacaba Sánchez

Il·lm. Sr. Jordi Seguí Puntas

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, a 5 de maig de 2022

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per Luz i Calixto, representats davant aquest Tribunal per la procuradora Isabel Martínez Navarro i dirigits per l'advocat Rafael Mendoza Navas, contra la Sentència núm. 325/2021 dictada el dia 31 de maig de 2021 per la Secció 12ª de l'Audiència Provincial de Barcelona en conèixer del recurs d'apel·lació núm. 873/2019 interposat contra la Sentència núm. 101/2019 dictada el dia 6 de maig de 2019 pel Jutjat de Primera Instància 1 de Granollers en el Judici verbal (règim visita avis) núm. 269/2018.

La part contra la qual es recorre, Margarita i Constantino, ha estat representada per la Procuradora Susana Pagès Rosquelles i dirigida per l'advocada Antonia Rocha González.

En aquest procediment ha intervingut el Ministeri Fiscal.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER. La Procuradora Susana Pagès, en representació de Margarita i Constantino, va formular demanda de judici verbal (règim de visita dels avis) que sota el núm. 269/2018 es va seguir davant el Jutjat de Primera Instància 1 de Granollers, el qual va dictar Sentència amb data 6 de maig de 2019 la part dispositiva de la qual diu el següent:

Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Dña. Susana Pagès Rosquelles, en nombre y representación de Dña. Margarita y D. Constantino frente a D. Calixto y Dña. Luz, debo declarar y declaro que los demandantes tiene derecho a relacionarse con su nieto, Jeronimo y, acuerdo como régimen de visitas a favor de los abuelos, el siguiente:

- Durante los seis primeros meses desde que se reanuden las visitas, dos horas semanalmente en el punt de trobada del domicilio del menor, en el horario quedetermine el centro y con supervisión de los técnicos del mismo, que deberán presentar informe mensualmente del desarrollo de las visitas.

- Si existe informe favorable del punt de trobada transcurridos los seis primeros meses y por otros tres meses, el régimen de visitas consistirá en la tarde de los sábados alternos, de 16:00 a 18:00 horas, debiéndose producir el intercambio en el punt de trobada, que informará mensualmente de cómo se lleva a cabo el régimen y de la situación del menor.

- Transcurridos esos otros tres meses, si resulta el informe favorable del punt de trobada por haberse normalizado la relación entre los abuelos y el nieto, los abuelos podrá estar con Jeronimo la tarde de los sábados alternos, de 16:00 a 20:00 horas, con entrega y recogida de la niña en el domicilio paterno.

El Punt de Trobada remitirá informe mensual sobre la evolución del régimen y las propuestas que al respecto puedan realizar, sin que se pase de uno a otro tramo sin contar con informe favorable del centro.

Ofíciese al Punt de Trobada para que den inicio al régimen de visitas acordado y remitan los informes mensuales acordados a este Juzgado.

No se hace imposición de costas.

SEGON. Contra aquesta Sentència els demandats Luz i Calixto van interposar recurs d'apel·lació que, sota el núm. 873/2019, es va admetre i es va substanciar a la Secció 12ª de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 31 de maig de 2021 amb la següent part dispositiva:

F A L L A M O S: Desestimamos en su integridad el recurso de apelación interpuesto por la representación de DON Calixto Y DOÑA Luz, contra la Sentencia de fecha 6 de mayo de 2.019 ( Sentencia nº 101/2019), recaída en la primera instancia en los autos de juicio verbal nº 269/18 (Visitas abuelos), del Juzgado de Primera Instancia nº 8 de Granollers, seguidos a instancia de DOÑA Margarita Y DON Constantino, y debemos confirmar y CONFIRMAMOS INTEGRAMENTE la referida resolución.

Se aconseja a las partes que en beneficio de los hijos menores de los demandados y nietos de los demandantes, sigan una terapia familiar con la finalidad de restablecer las relaciones entre ambos núcleos familiares, lo que con seguridad ayudaría y beneficiaría a los menores de edad que en definitiva es el interés que las partes manifiestan proteger.

Condenamos a la parte recurrente al pago de las costas originadas en esta alzada.

TERCER. Contra la Sentència anterior, els apel·lants van interposar recurs de cassació i extraordinari per infracció processal. Per interlocutòria de 3 de desembre de 2021 aquest Tribunal es va declarar competent, va admetre el recurs a tràmit i, de conformitat amb l' art. 485 de la LEC, es va donar trasllat a la part contra la qual es recorre i al Ministeri Fiscal perquè en un termini de vint dies formalitzessin l'escrit d'oposició. Verificat el tràmit, es va assenyalar per a la votació i decisió dels recursos el dia 7 d'abril de 2022, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Jordi Seguí Puntas.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER. Resum d'antecedents

  1. L'objecte del present litigi és l'establiment d'un règim de relacions personals entre uns avis i el seu net nascut el NUM000 de 2015.

    La demanda dels avis paterns del menor va ser promoguda a començaments de l'any 2018 quan el net tot just havia fet dos anys, i va ser contestada pels progenitors demandats amb un escrit on s'oposaven a tota relació del nen amb els avis per mor de la concurrència de justa causa derivada principalment de l'adoctrinament religiós que els demandants pretendrien imposar al net contra el criteri dels pares.

  2. La sentència del jutjat és favorable als avis demandants i estableix un règim progressiu de relacions entre els avis paterns i el net (una visita de de hores setmanals els primers sis mesos en el Punt de Trobada del domicili del menor; en cas d'evolució positiva, els següents tres meses una visita de 16 a 18 hores els dissabtes alterns amb intercanvis al punt de trobada; i finalment, la mateixa visita els dissabtes alterns però ampliada fins les 20 hores amb intercanvis al domicili del nen), supervisat pel jutjat de l'execució i adequat al fet que els avis no coneixien el seu net de tres anys i mig per mor de l'absència de contacte d'aquells amb el seu fill Calixto, pare del menor.

  3. La sentència de segona instància confirma la del jutjat.

    Ho fa prèvia constatació que " existe una mala relación entre las partes por expresa voluntad del Sr. Calixto, que no se relaciona con sus padres desde hace unos ochos años de forma aproximada ", i que els avis ara demandants ja varen haver de demanar l'auxili judicial (sentència de setembre de 2013 i execució forçosa de setembre de 2015) per a fer efectiu el seu dret a relacionar-se amb l'altre net, nascut l'any 2011, també fill dels demandats.

    La sentència desacredita la causa justa al·legada pels progenitors demandats per oposar-se a la pretensió dels avis paterns amb aquests arguments exposats en síntesi: 1r/ el menor ja ha fet cinc anys; 2n/ l'establiment d'una visita quinzenal dels avis al net, de dues hores de durada, " no puede suponer ningún tipo de peligro de influencia respecto a la formación moral o religiosa del menor, y menos si se tiene en cuenta que los padres estarán pendientes de cualquier cosa que se le pudiera indicar a su hijo menor de edad"; 3r/ per bé que " la conflictividad entre el codemandado Sr. Calixto y sus padres es evidente y desde luego ha de influir de forma negativa sobre los menores ", s'insta cadascuna de les parts a prendre consciència del " rol" que els correspon en relació amb els fills dels demandats, exhortant-se als avis a no incórrer en una " judicialització excessiva" del seu dret a relacionar-se amb els nets i als pares a no impedir-lo (hom deixa constància d'un informe del servei tècnic del Punt de Trobada d'octubre de 2019 que al·ludiria als reiterats incompliments dels progenitors demandats de les convocatòries que reben del Punt de Trobada), a banda de convidar-los a restablir -via teràpia familiar, mediació o altres semblants- les relacions entre els demandants i el seu fill Calixto, la qual cosa de ben segur redundaria en benefici dels menors.

  4. Els demandats han formulat sengles recursos per infracció processal i de cassació integrats per un sol motiu cadascun d'ells.

    El Ministeri fiscal propugna en el seu raonat informe l'acolliment del recurs de cassació per tal que les relacions entre els avis i el net consisteixin en visites de caràcter quinzenal, amb supervisió del Punt de Trobada i presència d'una persona designada pels pares i amb remissió d'informes trimestrals al jutjat.

    La part objecte dels recursos no ha presentat escrit d'al·legacions als recursos, per bé que en el tràmit incidental de l' article 483 LEC s'havia oposat a llur admissió.

    SEGON. Recurs per infracció processal

    Motiu únic: infracció de les normes reguladores de la sentència

  5. A l'empara de l' ordinal segon de l'article 469.1 de la Llei d'enjudiciament civil (LEC) els recurrents denuncien la vulneració dels articles 216 i 289.1 de la llei processal, per tal com la sentència fa referència a una prova documental (informe del Punt de Trobada del 28 d'octubre de 2019) que " no fue propuesta por ninguna de las partes ni solicitada por el tribunal de apelación haciendo uso de las facultades que tiene...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
4 sentencias
  • STSJ Cataluña 64/2023, 16 de Noviembre de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
    • November 16, 2023
    ...Leovigildo- Alejandra. TERCERO Decisión de la Sala. Planteamiento general. En las recientes STSJCat núm. 24/2022 de 5 de mayo ( ECLI:ES: TSJCAT:2022:3892) y núm. 30/2023 de 24 de mayo ( ECLI:ES: TSJCAT:2023:5340) tenemos dicho lo "L' article 236 -4 del CCCat , integrat en el capítol destina......
  • STSJ Cataluña 30/2023, 24 de Mayo de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
    • May 24, 2023
    ...cuál es el interés del menor, no los tendrá. SEGUNDO Decisión de la Sala. En la reciente STSJCat núm. 24/2022 de 5 de mayo (ECLI:ES: TSJCAT:2022:3892) tenemos dicho lo "L' article 236-4 del CCCat , integrat en el capítol destinat a la potestat parental, disposa en el seu punt 1 que "els fil......
  • STSJ Cataluña 29/2023, 11 de Mayo de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
    • May 11, 2023
    ...del caso. Este Tribunal se viene pronunciando sobre la meritada reforma y su aplicación. En la STSJCat núm. 24/2022 de 5 de mayo (ECLI:ES: TSJCAT: 2022:3892) se dijo lo " Complementàriament, l' article 236-5.1 CCCat permet que l'autoritat judicial denegui, suspengui o modifiqui les condicio......
  • AAP Barcelona 425/2023, 14 de Diciembre de 2023
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 18 (civil)
    • December 14, 2023
    ...la guarda a la entidad pública. Las sentencias del TSJC, de 11 de mayo de 2023 ( ECLI:ES:TSJCAT:2023:5339) de 5 de mayo de 2022 ( ECLI:ES:TSJCAT:2022:3892) y de 2 de febrero de 2023 ( ECLI:ES:TSJCAT:2023:2346) hacen referencia a la reforma operada por el Decreto-Ley 26/2021 de 30 de noviemb......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR