STSJ Cataluña 1517/2022, 7 de Marzo de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha07 Marzo 2022
Número de resolución1517/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2019 - 8055752

EBO

Recurso de Suplicación: 5531/2021

ILMO. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMA. SRA. AMPARO ILLAN TEBA

En Barcelona a 7 de marzo de 2022

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1517/2022

En el recurso de suplicación interpuesto por FUNDACIÓN PRIVADA COMPARTE frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 26 de octubre de 2020 dictada en el procedimiento Demandas nº 12/2020 y siendo recurridos Geronimo y FONS DE GARANTIA SALARIAL (FOGASA), ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Francisco Javier Sanz Marcos.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 23 de diciembre de 2019 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 2020 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo en part la demanda presentada per Geronimo, contra Fundació Privada Comparte i Fons de Garantia Salarial, sobre Acomiadament, declaro la improcedència de l'acomiadament del demandant realitzat amb efectes del dia 29.11.19, i en conseqüència:

1r. Condemno l'empresa demandada que l'indemnitzi en la quantia de 24.149,58 euros. S'adverteix a les parts que en el termini de cinc dies hauran de comunicar al Jutjat l'acord a què han arribat en relació a la readmissió o

al pagament de la indemnització, d'acord amb el que es preveu en el fonament jurídic sisè, apartat 21 entenentse, en cas de desacord, que s'opta per l'abonament de les percepcions econòmiques.

2n. Pel que fa a la relació laboral ordinària, condemno l'empresa demandada que opti entre readmetre a l'actor en el seu lloc de treball o, en cas contrari, li aboni la indemnització de 32.781,56 euros. S'adverteix a la part demandada que l'opció l'ha de realitzar en el termini de cinc dies, i si així no ho fa s'entén que opta per la readmissió, i cas que faci aquesta opció ha d'abonar al treballador una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament f‌ins la data de la reincorporació al seu lloc de treball a raó del salari de 119,75 euros diaris.

3r. Condemno l'empresa a abonar a la pa t demandant la suma de 4.295,87 euros, més el 10 % anual per mora en el pagament que es merita a partir del dia 29.11.19 f‌ins la data d'aquesta sentència.

4t. Absolc el Fons de Garantia Salarial, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària d'aquesta entitat que es puguin derivar de la insolvència empresarial."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El Sr. Geronimo,amb DNI NUM000, va iniciar la relació laboral amb l'empresa demandada en data

01.04.03, desenvolupant llavors la feina d'encarregat de comunicació; en data 14.11.09 fou nomenat director general, moment en què se li van atorgar poders per gestionar l'empresa, el contingut dels quals es dóna per reproduït i que consta en els folis 197 revers i 198. El salari als efectes d'aquest procediment és de 3.642,41 euros mensuals, inclosa la prorrata de pagues extres.

Segon

En data 29.11.19 l'empresa va notif‌icar al demandant una carta d'acomiadament disciplinari de la mateixa data i efectes, en la que se li imputaven uns fets, que es donen per reproduïts als efectes exclusivament expositius (folis 13 a 17), i que es qualif‌icaven de frau, deslleialtat i abús de conf‌iança, així com de desobediència a les instruccions de treball i transgressió de la bona fe contractual.

Tercer

El demandant era la persona que subscrivia els contractes de treball, signava les nòmines, com també les cartes d'acomiadament; igualment contractava col·laboradors i persones per desenvolupar projectes de cooperació; subscrivia també tot tipus de contractes amb subministradors de serveis -call center, telefonia, prevenció de riscos laborals, software, auditoria de comptes, renting, companyies, etc., així com tot tipus de pagaments.

Quart

El projecte o activitat "voluntaris viatgers" consistia en promocionar que persones que volien fer voluntariat a Amèrica llatina podien fer-ho sense cap cost de viatge i allotjament i manutenció per un mes, i es demanava que aconseguissin en un any 10 nous socis per la fundació. S'establia que hi havia uns trams de pagament de despesa en funció dels socis aconseguits.

Cinquè

La Sra. Eloisa va participar en aquesta activitat i va aconseguir 6 quotes i en tenia aparaulades 2 persones més, si bé f‌inalment en va fer 10. L'actor li va comunicar el 27.11.19 que devia 960,28 euros. Aquesta persona va viatjar a Buenos Aires el mes d'agost de 2019. La Sra. Estela va viatjar a Buenos Aires el mes d'agost de 2019. La Sra. Felicidad va viatjar a Buenos Aires el mes de juliol i agost de 2019.

Sisè

La Sra. Gracia tenia bitllet d'avió per anar a San Pedro Sula (Hondures) pel dia 8 de juliol i de tornada pel dia 8 d'agost; el cost dels bitllets era de 985,44 euros. També tenia bitllets per anar a Buenos Aires el dia 9 de juliol i de tornada el 8 d'agost. Es va intentar l'anul·lació del bitllet a Hondures aportant un certif‌icat mèdic però no es va aconseguir el retorn de l'import del bitllet d'avió

Setè

La Sra. Julieta, de l'associació Crecer Juntos, de l'Argentina, va demanar el 28 d'octubre de 2019 que li enviessin els diners corresponents a la manutenció i allotjament de la Sra. Lorenza, que era una voluntària de Voluntarios Viajeros i, després de comunicar-se amb la Sra. Luisa i la Sra. Magdalena, es van enviar els diners l'endemà dia 29 d'octubre.

Vuitè

Els dies 18.06.19, 31.07.19 i 30.08.19, la Sra. Marisa va emetre una factura a Fundació Privada Comparte per import de 2.120 €, 1.505,20 € i 424 €, respectivament per diversos conceptes (metodologia medición de impacto, diverses convocatòries, formació patronat, disseny, consultoria, ...).

Novè

Consta en l'acta de 17.07.19 del Patronat que el demandant va comentar que es realitzaria un treball liderat per Juan Ramón i amb l'ajuda d'una voluntària francesa, en relació a la situació de la infància i es va aprovar per unanimitat.

Desè

El 13.09.19 l'actor va encarregar a Ángel Daniel la creació d'un motlle i 40 reproduccions d'una estatueta de Gandhi. En data 02.10.19 es va pagar una factura pel prototip del premi Gandhi pel dia de la pau, per import de 968 euros.

Onzè

El projecte de fer un conte per un festival anomenat "Cometas por la Paz 2019", realitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Castelldefels, f‌inalment no es va fer per desacords amb l'orientació i contingut de la història. El treball realitzat es va pagar f‌inalment als autors, amb un total de 1.500 euros.

Dotzè

En el festival "cometas por la paz", la part actora diu que es va generar un benef‌ici de 1.153,04 euros, va computar com a despeses diverses inversions i va captar 2.400 euros en padrins i socis. La part demandada presenta factures per import de 19.804,15 euros.

Tretzè

L'entitat INEPE, a la qual el coordinador de projectes de la Fundació, Sr. Amadeo, va animar a participar en una subvenció, f‌inalment va decidir el 27 de setembre no presentar cap projecte; aquesta comunicació es va enviar a aquesta persona, així com a l'actor i a la presidenta del patronat de la fundació.

Catorzè

El mes de juny de 2019 la web de la Fundació Comparte va caure i a f‌inals d'octubre es van donar compte de que el formulari per fer les donacions no es podia descarregar. L'actor va contactar amb un tècnic per solucionar aquest problema.

Quinzè

En una reunió de l'equip de la Fundació, quan un dels treballadors va mencionar el nom d'una persona per participar en un projecte, que era l'esposa d'un altre treballador que havia estat acomiadat, l'actor va alçar la veu a aquesta persona, i va proferir l'expressió de que "no le tocara los cojones", ja que li havia fet la vida impossible -en paraules del mateix actor-, si bé, més tard li va demanar disculpes per haver-li aixecat la veu.

Setzè

Entre el demandant i els treballadors de l'empresa hi van haver desavinences en la forma de treballar i en els objectius.

Dissetè

Una f‌irma comercial va fer una donació de 300 unitats Relek Forte a f‌i d'enviar-ho a Hondures per combatre el Dengue. Després d'intentar enviar-ho a través de UPS o DHL, però degut a problemes de que era inf‌lamable i no es podia enviar per avió, no es va poder fer en un sol enviament.

Divuitè

En el moment de l'acomiadament l'empresa devia a l'actor les parts proporcionals de les pagues extres de Nadal, estiu i de les vacances.

Dinovè

L'acte de conciliació administrativa es va realitzar amb el resultat de sense avinença

TERCERO

En fecha 2 de noviembre de 2020, se dicto auto de aclaración, cuyo fallo es del siguiente tenor literal."Estimo la petició que ha formulat l'advocat Carlos Icart Bassols, de la part actora, en el sentit d'aclarir la Sentència dictada en aquest procediment el dia 26/10/2020, que queda def‌initivament redactada de la forma següent: A l'apartat 22 dels fonaments jurídics i a l'apartat 2n de la part dispositiva on diu : 32.781,56 € ha de dir : 35.925 € ."

En fecha 12 de noviembre de 2020, se dicto auto de aclaración, cuyo fallo es del iguiente tenor literal: "Rectif‌ico l'error que presenta la redacció de la Sentència número 172/2020 aclarida...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR