SAP Barcelona 409/2021, 27 de Septiembre de 2021

JurisdicciónEspaña
Número de resolución409/2021
Fecha27 Septiembre 2021

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

Secció 9ª penal

Rotlle Apel·lació nº 127-2019

Procediment Abreujat nº 252-2017

Jutjat Penal nº 2 Terrassa

Il·lms. Srs.

D. ANDRES SALCEDO VELASCO

D.JOSE LUIS GOMEZ ARBONA

Dª PILAR PEREZ DE RUEDA

SENTENCIA Nº 409/2021

Vist en grau d'apel·lació davant aquesta Secció novena de l'Audiència provincial, la causa procedent de procediment abreujat nº 252/2017 del Jutjat Penal nº 2 dels de Terrassa, en tràmit en aquest tribunal amb motiu del recurs formalitzat per la representació processal de les acusades, parts apel·lants, Melisa I Olga contra la sentència dictada per l'esmentat òrgan unipersonal el dia 3.9.2018. Ha estat designat ponent l'Il·lm. Sr. Andrés Salcedo Velasco, qui exposa la decisió de la Sala.

Barcelona, 27 setembre de 2021

ANTECEDENTS PROCESSALS

Primer

Les presents actuacions es van iniciar en virtut d'atestat de la Policia Mossos d'esquadra núm. NUM000, de 8 de juny de 2015, que va motivar la incoació de les diligències prèvies núm. 1424/2015 pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Terrassa el qual, després dels tràmits pertinents, les va remetre al Jutjat Penal per al seu enjudiciament i decisió.

El 25 de juliol de 2018 es va celebrar la vista oral amb l'absència de les encausades i amb el resultat que ha quedat degudament enregistrat a través del sistema de reproducció de la imatge i del so del Jutjat.

Obert l'acte del judici oral, es va resoldre sobre les qüestions prèvies plantejades, es va practicar la prova prèviament proposada i admesa, consistent en declaració de quatre testimonis, visualització d'imatges vídeoenregistrades dels fets i documental que tant el Ministeri f‌iscal com els lletrats de la defensa van donar per reproduïda. Seguidament el Ministeri f‌iscal va elevar les seves conclusions a def‌initives, va sol·licitar la condemna de les encausades, com a autores d'un delicte de furt de l' article 234 del Codi penal (a partir d'ara CP), sense circumstàncies modif‌icatives de la responsabilitat criminal concurrents, a les penes, per a cada una, de divuit (18) mesos de presó i inhabilitació especial per a l'exercici del sufragi passiu durant el temps de la condemna, amb indemnització per responsabilitat civil i costes.

Els lletrats de la defensa van formular les seves conclusions en disconformitat en sol·licitar la lliure absolució de les encausades i la declaració de les costes d'of‌ici, si bé van interessar, alternativa i subsidiàriament, que s'apreciés l'atenuant de l' article 21.6 CP, de dilacions indegudes.

Realitzats els informes sobre valoració de prova i qualif‌icació jurídica de fets i atorgat l'ús de la darrera paraula a l'encausat present, es va declarar el judici f‌inalitzat i les actuacions a la vista per a dictar sentència.

SEGON

A la sentència recorreguda es declaren provats els fets següents:

Ha quedat provat, i així ho declaro, que Olga, major d'edat (nascuda el NUM001 de 1992), amb DNI núm. NUM002 i amb antecedents penals no computables a l'efecte de reincidència, i Melisa, major d'edat (nascuda el NUM003 de 1987), amb DNI núm. NUM004 i sense que consti l'existència d'antecedents penals computables en aquesta causa als efectes de reincidència, amb ànim d'obtenir un benef‌ici econòmic il·lícit i posades de comú acord per a tal f‌inalitat, sobre les 13:20 hores del 4 de juny de 2015 van accedir a la farmàcia "Núria Pau", situada en la carretera de Castellar pq.110 de Terrassa, on es van apoderar de diferents productes de cosmètica i higiènics per valor de set-cents onze amb setanta-cinc (711,75) euros, abandonant l'establiment sense abonar el seu import. Els productes no han estat recuperats i la perjudicada reclama.

TERCER

La part dispositiva de la sentència apel·lada recull el següent contingut literal: "

Decisió

Condemno l'encausada Olga com a autora penalment responsable d'un delicte de furt, previst i penat en l' article 234.1 CP, sense circumstàncies modif‌icatives de la responsabilitat criminal concurrents, a la pena de dotze (12) mesos de presó i inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Condemno l'encausada Melisa com a autora penalment responsable d'un delicte de furt, previst i penat en l' article 234.1 CP, sense circumstàncies modif‌icatives de la responsabilitat criminal concurrents, a la pena de dotze (12) mesos de presó i inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Així mateix, condemno Olga i Melisa a què indemnitzin solidàriament, en concepte de responsabilitat civil i com a reparació del dany, al legal representant de la farmàcia de la carretera de Castellar pq. 110 de Terrassa, pels danys i perjudicis causats, en la quantitat de set-cents onze amb setanta-cinc (711,75) euros, amb els interessos que refereix el fonament de dret sisè d'aquesta sentència i que produeix la referida quantitat; i imposo a Olga i a Melisa el pagament de les costes processals causades.".

QUART

Contra l'esmentada resolució ha interposat recurs d'apel·lació la defensa de Melisa i la defensa de Olga . Admès a tràmit prèvia impugnació pel Ministeri Fiscal es van remetre les actuacions a aquesta Superioritat per a la seva resolució. Per interlocutòria es va designar magistrat ponent i es va senyalar per a deliberació, votació i decisió de la Sala, sense celebrar vista pública en no haver-la sol·licitat els recurrents ni considerar-la necessària el tribunal.

CINQUE .- En la tramitació del present procediment s'han observat totes les garanties i prescripcions legals excepte el termini legal de resolució degut a la càrrega de treball de la Sala i pel volum d'assumptes per a resoldre.

FETS PROVATS

S'accepta íntegrament el relat fàctic de la sentència apel·lada i s'accepten els fets provats, als quals cal afegir els següents:

Ha quedat provat, i així ho declaro, que Olga, major d'edat (nascuda el NUM001 de 1992), amb DNI núm. NUM002 i amb antecedents penals no computables a l'efecte de reincidència, i Melisa, major d'edat (nascuda el NUM003 de 1987), amb DNI núm. NUM004 i sense que consti l'existència d'antecedents penals computables en aquesta causa als efectes de reincidència, amb ànim d'obtenir un benef‌ici econòmic il·lícit i posades de comú acord per a tal f‌inalitat, sobre les 13:20 hores del 4 de juny de 2015 van accedir a la farmàcia "Núria Pau", situada en la carretera de Castellar pq.110 de Terrassa, on es van apoderar de diferents productes de cosmètica i higiènics per valor de set-cents onze amb setanta-cinc (711,75) euros, abandonant l'establiment sense abonar el seu import. Els productes no han estat recuperats i la perjudicada reclama.

El recurs d'apel·lació va ingressar a la Sala el 8.4.2019

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Contra la sentència condemnatòria dictada en la instància s'interposa recurs d'apel·lació en el que al·lega, en el seu primer motiu d'impugnació, vulneració del dret a la presumpció d'innocència i error en la valoració de la prova

Es ratif‌iquen íntegrament els fonaments que conté la sentència apel·lada.

De conformitat amb l' article 741 LE Crim, el jutge ha dictat sentència apreciant segons la seva consciència les proves practicades, les raons exposades per l'acusació i la defensa.

Els elements de prova valorats conjuntament i en consciència, conforme a l' article 741 LE Crim, que porten a considerar acreditats els fets provats són:

  1. absència a l'acte del judici de les encausades,

  2. declaració a l'acte del judici dels testimonis Gabriela, el caporal de la Policia Mossos d'esquadra amb TIP núm. NUM005 i els agents del mateix Cos policial amb TIP núm. NUM006 i NUM007,

  3. visualització de les imatges vídeo-enregistrades dels fets, i

  4. prova documental aportada a la causa i donada per reproduïda en l'acte del judici pel Ministeri f‌iscal i els lletrats de defensa.

    Els fets que es declaren provats, segons la sentència, han quedat acreditats per les manifestacions realitzades a l'acte del judici pels testimonis esmentats, que han efectuat un relat clar i coherent dels fets en el sentit de declarar allò que consta en seu de fets provats, per la visualització de les imatges vídeo-enregistrades dels fets i per la prova documental.

    Referint allò que han dit els testimonis en el plenari així com el resultat de la visualització de les imatges vídeoenregistrades dels fets i la documental que hi consta per, posteriorment, entrellaçant aquestes manifestacions, i el resultat de la visualització i contingut dels documents exposa el raonament derivat dels indicis existents.

    En concret, la Sentència recull que Luis, ratif‌icant les seves declaracions anteriors, va declarar en plenari que sobre les 13:20 hores del 4 de juny de 2015 estava treballant a la farmàcia "Núria Pau", situada en la carretera de Castellar pq.110 de Terrassa; que va veure com dues dones hi entraven amb un carro de la compra i començaven a agafar productes de cosmètica i se'ls enduien; que aquesta conducta la va conf‌irmar en veure les imatges vídeo-enregistrades de la farmàcia; que es veu clarament com aquestes dues dones agafen els productes de la farmàcia i se'n van sense pagar-los; que ell va denunciar els fets i va presentar la factura dels objectes sostrets segons el valor que tenien; que va poder relacionar els objectes sostrets en comparar l'estoc existent abans del robatori (sic) i després; i que va veure perfectament com les dues dones sostreien els productes de la zona de cosmètica.

    Purif‌icacion, afegeix la Sentència, va manifestar en el plenari que és la titular de la farmàcia; que no va veure la sostracció; que allò que li van sostreure no ho va recuperar.

    El caporal de la Policia Mossos d'esquadra amb TIP núm. NUM008, ratif‌icant la seva actuació que consta en l'atestat policial, va manifestar al plenari que instruïa les actuacions policials amb el seu company agent amb TIP núm. NUM009 ; que van ser informats de l'existència d'un furt sobre les 13:20 hores del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR