STSJ Cataluña 652/2022, 3 de Febrero de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución652/2022
Fecha03 Febrero 2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2018 - 8033857

EMA

Recurso de Suplicación: 4217/2021

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

En Barcelona a 3 de febrero de 2022

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 652/2022

En el recurso de suplicación interpuesto por DISPROPA, SL frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona (UPSD social 1) de fecha 19 de octubre de 2020, dictada en el procedimiento nº 622/2018 y siendo recurrida TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, REBOLLO MELCIÓ & ASOCIADOS ADMINISTRADORES CONCURSALES SLP, Jesús Luis y FOGASA, ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Núria Bono Romera.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3 de septiembre de 2018, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Procedimientos de of‌icio, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 19 de octubre de 2020, que contenía el siguiente Fallo:

ESTIMO la demanda interposada per la Tresoreria General de la Seguretat Social enfront de Dispropà, S.L., de l'administració concursal de l'anterior Rebollo Melció & Asociados Administradores Concursales, S.L.P., del Sr. Jesús Luis i del Fons de Garantia Salarial, i DECLARO que la relació que va unir al Sr. Jesús Luis amb l'empresa Dispropà, S.L., del 23/01/2017 al 06/05/2018 va ser de naturalesa laboral, condemnant a tots els demandats a estar i passar per aquesta declaració.

Una vegada sigui ferma la present sentència notif‌iqueu-la a l'autoritat laboral.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMER. L'empresa Dispropà, S.L., amb CIF núm. 658973959, té associat un C.C.C. específ‌ic per a programes de formació, en el que estava d'alta des del 23/01/2017, com assimilat a treballador per compte aliena, el Sr. Jesús Luis, amb DNI núm. NUM000 . La mencionada empresa té un centre de treball situat al carrer Pirineus del Polígon Industrial La Pera de Girona (Acta de liquidació de quotes, folis 16 a 27; i Acta d'infracció, folis 28 a 32).

SEGON

El Sr. Jesús Luis es va posar en contacte amb l'ERAM per tal de comunicar la intenció que tenia de portar a terme les corresponents pràctiques (interrogatori Sra. Vicenta ). En data 20/01/2017 l'ERAM, l'empresa demandada, i el Sr. Jesús Luis, subscrigueren un Conveni de Programa de Cooperació Educativa UniversitatEmpresa/Institució (foli 141), convenis que tenen un format estàndard i en el que es fa un estudi en relació a si les corresponents pràctiques són adequades (interrogatori Sra. Vicenta ). Datat el mateix dia 20/01/2017 però sense signar, es va redactar, en el marc del citat Conveni, un Pla de Treball, que s'encapçalava referint que la Sra. Adoracion havia estat nomenada per exercir les funcions de tutora del citat Conveni (foli 142). En data 26/10/2017 l'ERAM, l'empresa demandada, i el Sr. Jesús Luis signaren un altre Conveni de Programa de Cooperació Educativa Universitat-Empresa/Institució, amb els següents pactes:

"1. L'estudiant/a tindrà com a responsable administratiu d'aquest conveni la Sra. Vicenta, coordinador de l'àrea de pràctiques d'inserció laboral (pràctiques no acadèmiques)

  1. L'estudiant/a tindrà corn a tutor/a per l'empresa/institució el/la senyora/a Adoracion que vetllarà per la seva formació segons Pla de Treball annex.

  2. Aquest conveni no tindrà reconeixement en l'expedient acadèmic de l'estudiant/a.

  3. El nombre total d'hores de dedicació de l'estudiant/a a aquest programa serà de 750 hores realitzades en el període comprés entre 26 de Octubre de 2017 al 14 de Setembre de 2018

  4. L'empresa/institució pagarà a l'estudiant/a la quantitat total de 600 euros mensuals euros, en concepte d'ajut a l'estudi.

  5. Els Convenis han de cotitzar a la Seguretat Social, tal i com s'estableix en el Reial Decret 1493/2011, de 24 d'octubre. Caldrà aplicar una retenció en concepte de l'IRPF.

  6. D'acord amb l'article 1.3 del Reial Decret 592/2014, d'11 de juliol, la relació de l'estudiant/a amb l'empresa/ institució no té caràcter laboral.

  7. En f‌inalitzar el Conveni, l'estudiant/a podrà sol·licitar a l'empresa/institució un certif‌icat acreditatiu de la tasca realitzada.

  8. En qualsevol moment, si hi ha causes que ho justif‌iquen, es podrà rescindir aquest Conveni per iniciativa de qualsevol de tes dues parts." (foli 143; per motius estilístics s'han eliminat les negretes). Aquests pactes eren substancialment idèntics als de 20/01/2017, excepte pel que fa al pacte 4 ja que en l'anterior Conveni el període comprenia del 23/01/2017 al 14/09/2017.

    L'anterior Conveni anava acompanyat del corresponent Pla de Treball, que era el següent:

    "1. Descripció de l'activitat que ha de fer l'estudiat/a

    Participació activa en el departament de marketing desenvolupant diferents processos.

  9. Lloc geogràf‌ic on es realitzarà l'activitat Calle Pirineus s/n

  10. Període en el qual es realitzarà l'activitat (1) 26/10/2017 - 14/09/2018

  11. Nombre total d'hores dintre d'aquest període (2) 750 hores

  12. Horari: Flexible

  13. Coneixements específ‌ics que ha de tenir l'estudiant/a per fer aquesta activitat:

    Aplicar els seus coneixements en un entorn de marketing i publicitat. Tècniques

    organitzatives. Fluïdesa d'idees publicitàries.

  14. Formació que adquirirà I'estudiant/a en realitzar aquesta activitat.

    Realització de cartells participació en la f‌luïdesa d'idees publicitàries, fotografíes,

    manteniment web.

  15. Forma prevista de seguiment i d'orientació a l'estudiant/a en !a realització de l'activitat:

    Periòdicament" (foli 144; per motius estilístics s'han eliminat les negretes). Aquest Pla de Treball diferia de l'anterior de 20/01/2017, tot i que també estava encapçalat per la Sra. Adoracion i sense signar, pel que fa referència al punt 1, en el que l'activitat era la de "Disseny i realització de material gràf‌ic promocional. Manteniment web. Fotograf‌ies de producte"; el punt 2, ja que el lloc geogràf‌ic era a "La Pera (Girona) - Of‌icines de l'empresa"; el punt 3, ja que el període era de 23/01/2017 al 14/09/2017; el punt 5, ja que l'horari era: "A convenir entre l'estudiant i l'empresa"; el punt 6, doncs els coneixements específ‌ics eren els: "Genèrics de la carrera. Illustrador, Indesiga, Photoshop, HTML, Fotograf‌ia"; i el punt 7 on es feia referència a l'aplicació de coneixements recollits en el punt 6 del segon dels citats Plans de Treball.

TERCER

En data 03/05/2018 la Inspecció de Treball i Seguretat Social va efectuar visita al mencionat centre de treball de l'empresa demandada situat al carrer Pirineus del Polígon Industrial La Pera de Girona. En aquella data el Sr. Jesús Luis va manifestar a la Inspecció que es trobava cursant el Grau en Audiovisual i Multimèdia impartit per l'Escola Universitària ERAM (Pla d'estudis, folis 136 a 140), restant-li per a f‌inalitzar els citats estudis el treball de f‌inal de grau i les pràctiques curriculars; que les pràctiques que realitzava en l'empresa demandada tenien caràcter extra-curricular, i consistien bàsicament en el disseny gràf‌ic, cartelleria, disseny de pàgines web..., funcions que efectuava de forma exclusiva, sense que ningú més realitzés les referides tasques; que va dissenyar la pàgina web de la citada empresa, que abans no tenia pàgina web; que el seu horari era f‌lexible, però que habitualment era de 11:00 a 15:00 hores, de dimarts a divendres; que l'empresa demandada li abonava una assignació econòmica de 660 euros mensuals; que no va gaudir de cap període de vacances, només dels festius laborals; que els dies en que havia d'absentar-se per algun motiu, l'empresa no li descomptava cap quantitat de l'assignació econòmica; que la seva tutora en l'empresa era la Sra. Adoracion

, tot i que la resta de treballadors li proposaven tasques, amb el que aprenia una mica de tot; que no sabia qui era el seu tutor acadèmic, i si es feia algun informe de seguiment o de valoració en relació a les seves "prácticas no laborales"; que anteriorment havia treballat per a l'empresa Dispropà S.L., realitzant tasques d'auxiliar administratiu; que la realització de les referides pràctiques se les va proposar la citada empresa, ja que el coneixien d'haver treballat amb ells abans, en assabentar-se de que estava cursant el grau d'audiovisuals i multimèdia, i per a encarregar-se de realitzar el disseny de la pàgina web, entre altres funcions; que tenia el compte de correu corporatiu: " DIRECCION000 " (Acta de liquidació de quotes, folis 16 a 27; i Acta d'infracció, folis 28 a 32).

QUART

La Sra. Adoracion el dia de la visita va manifestar a la Inspecció que era diplomada en empresarials, i que la seva experiència professional estava basada en l'administració d'empreses i comptabilitat; que en data 03/05/2018 no tenia coneixements de disseny gràf‌ic, administració de pàgines web...; que portava aproximadament 10 anys treballant per a l'empresa demandada, trobant-se enquadrada en el RETA, ja que el seu marit, el Sr. Remigio, tenia participacions socials en la empresa; que treballava al departament d'administració de l'empresa demandada, realitzant tasques d'administració, comptabilitat i suport comercial; que el seu horari era de 09:30 a 17:00 hores; que era la tutora en l'empresa del Sr. Jesús Luis, consistint les seves funcions bàsicament en proporcionar producte i opinar sobre la cartelleria i els dissenys que feia el Sr. Jesús Luis ; que no coneixia l'existència de cap programa formatiu en relació a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR