STSJ Islas Baleares 628/2021, 18 de Noviembre de 2021

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Islas Baleares, sala Contencioso Administrativo
Fecha18 Noviembre 2021
Número de resolución628/2021

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00628/2021

N.I.G: 07040 33 3 2018 0000120

Procedimiento: PO PROCEDIMIENTO ORDINARIO 0000124 /2018 /

Sobre EXPROPIACION FORZOSA

De D/ña . HIJOS DE MIGUEL MASCARO SA

Abogado: MANUEL ISIDRO LOZANO MURILLO

Procurador: MAGDALENA CUART JANER

Contra D/ña. CONSELLERIA DE TRABAJO COMERCIO E INDUSTRIA, Celsa, Diego, Coral, Edmundo,

Daniela, Delia

Abogado: LETRADO DE LA COMUNIDAD,, MIGUEL ARROM OLIVER,,,,

Procurador :, BERTA JAUME MONTSERRAT, BERTA JAUME MONTSERRAT, BERTA JAUME MONTSERRAT, BERTA JAUME MONTSERRAT, BERTA JAUME MONTSERRAT, BERTA JAUME MONTSERRAT

SENTÈNCIA núm. 628

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza. Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 18 de novembre de 2021

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions número 124 de 2018, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandant, la mercantil Hijos de Miguel Mascaró SA., representada per la procuradora dels Tribunals Sra. Cuart Janer i assistit per l'advocat Sr. Lozano Murillo, i, d'altra, com a Administració demandada, la de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, representada i assistida pel seu advocat. En la qualitat de part codemandada han intervingut els Srs. Diego, Celsa, Coral, Felicisima i Edmundo i Daniela i Delia, representats per la procuradora Sra. Jaume Monserrat i dirigits pel lletrat Sr. Arrom Oliver.

L'objecte del recurs és la resolució dictada el dia 5 de febrer de 2018 pel conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern Balears, mitjançant la qual es va declarar la caducitat del procediment d'expropiació forçosa sobre

la porció de terreny necessari per a l'emplaçament dels treballs, instal·lacions i serveis de l'explotació minera A Sa Punta-Can Canonge (zones a i b) per haver transcorregut 3 mesos des de que l'Administració hagués requerit a l'interessat per tal que presentés la documentació necessària per tramitar-lo.

La quantia es f‌ixà en indeterminada.

El procediment seguit ha estat el del tràmit del procediment ordinari previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol i Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini pref‌ixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es va posar de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a les representacions de l'Administració demandada i de la codemandada perquè la contestessin, així ho varen fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència conf‌irmatòria dels actes administratius recorreguts.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts. Proposta i admesa que fou en forma, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 30 de juny de 2021.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la resolució dictada el dia 5 de febrer de 2018 pel conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern Balears, mitjançant la qual es va declarar la caducitat del procediment d'expropiació forçosa sobre la porció de terreny necessari per a l'emplaçament dels treballs, instal·lacions i serveis de l'explotació minera A Sa Punta-Can Canonge (zones a i b) per haver transcorregut 3 mesos des de que l'Administració hagués requerit a l'interessat per tal que presentés la documentació necessària per tramitar-lo.

Acord que va suposar, a més, l'arxiu de les actuacions.

En el requeriment operat per la resolució de 29 de juliol de 2016, anterior i antecedent de la de febrer de 2018, s'especif‌icava que es feia en execució de la sentència nostra núm. 195 dictada el dia 25 de març de 2015 a les actuacions 147 de 2006. En concret, es deia:

"formuli una relació concreta i individualitzada dels béns o drets que consideri de necessària expropiació. Per donar compliment a aquest precepte s'haurà de presentar, a mes a mes, la següent documentació:

  1. Dels terrenys concedits, els volums concrets d'extraccions, amb els plànols taquimètrics, que s'han realitzat f‌ins a la data d'avui, amb els punts UTM corresponents de manera que amb una línia recta entre cada dos punts es tinguin delimitades les superfícies corresponents.

  2. Dels terrenys concedits, els volums concrets d'extraccions, amb els plànols taquimètrics, que manquen per extreure f‌ins a l'any 2026, amb els punts UTM corresponents de manera que amb una línia recta entre cada dos punts es tinguin delimitades les superfícies corresponents.

  3. Ritme anual d'explotació previst f‌ins a l'any 2026.

  4. Relació de béns que es consideri necessari per a l'extracció prevista en la lletra b), Projecte def‌initiu d'explotació i restauració, que contindrà la documentació prevista en l' article 15 i concordants de la Llei 10/2014, d'ordenació minera de les liles Balears. A més el projecte contindrà:

    - Dividir la superfície delimitada en els punts a) i b) en quadrícules de 10.000 metres quadrats, amb les UTM corresponents, indicant el calendari d'explotació i restauració de cada una d'elles i la cota mínima a assolir.

    - Indicar el tipus d'explotació que es dura a terme: si es continuarà amb l'extracció d'àrid o de bloc ornamental.

    - Àrees de protecció previstes, que no seran objecte d'explotació, segons el projecte presentat l'any 1995 i a més les indicades en els articles 3 i 4 de RGRM. També indicarà la manera d'explotació prevista en les árees confrontants amb les àrees de protecció.

  5. Pla de restauració de la zona explotada fora de l'àrea objecte de concessió (part Nord de a Punta).

  6. Acreditació de la disponibilitat i/o la titularitat dels terrenys delimitats a les lletres a), b) i f), en el seu cas.

  7. Estudi d'impacte Ambiental, tal com s'indica en la Disposició transitòria segona de la Llei 10/2014".

    La part actora qüestiona la referida declaració de caducitat en tant assenyala que la qüestió fonamental del litigi és que ja ha estat tramitada íntegrament la fase de declaració de la necessitat d'ocupació pet tots els tràmits previstos als articles 17 a 20 de la Llei d'Expropiació forçosa. El que pretén l'Administració, af‌irma, és reiniciar la tramitació de l'esmentada fase.

    Afegeix que també és objecte d'impugnació la resolució del dia 29 de juliol de 2016, i que hem transcrit en part, en tot allò que supera o s'excedeix de la declaració d'inici del procediment expropiatori.

    Es fa ressò del que nosaltres diguérem a la sentència núm. 195 de 25 de març de 2015, i més en concret, en el 4t fonament de dret, declarant que la declaració de necessitat d'ocupació de la f‌inca es trobava implícita en l'aprovació dels Plans de Labors dels anys 2003 a 2005 de la citada concessió minera. Dirà aquí que la resolució de 29 de juliol de 2016 suposa una vulneració de la sentència ferma i els efectes de la cosa jutjada.

    "la fase de declaración de la necesidad de ocupación ya fue íntegramente tramitada y que la Sentencia f‌irme de ese Tribunal de 25 de marzo de 2015 determinó que, de conformidad con lo establecido en el art. 105.3 de la Ley de Minas en relación con el art. 17.2 LEF, la declaración de la necesidad de ocupación de la f‌inca de la Familia Nicolau se encontraba implícita en la aprobación de los Planes de Labores de 2003 a 2005 de la Concesión de Explotación "Sa Punta-Ca'n Canonge" nº 2255.

    Por este motivo, las cuestiones resueltas por dicha Sentencia constituyen cosa juzgada, con los efectos establecidos en los arts. 207 y 222 LEC, no ajustándose a Derecho en consecuencia que se reinicie la fase de declaración de la necesidad de ocupación, ni que se reabra el debate sobre los mismos aspectos que ya fueron ampliamente discutidos en el recurso contencioso-administrativo 147/2006 y resueltos mediante la citada Sentencia f‌irme de fecha 25 de marzo de 2015, cuyo contenido debe prevalecer".

    A la contestació, la demandada, en 1r lloc, fa referència a quina sia - identif‌icació - la resolució recorreguda i sobre la qual af‌irma que es tracta de la de 5 de febrer de 2018 mitjançant la qual es va declarar la caducitat, tal com nosaltres hem remarcat a l'encapçalament i a l'inici del 1r fonament de dret. En relació a la de juliol de 2016 signif‌ica que quan es presenta el termini havia superat en escreix els dos mesos concedits ja que la suspensió que, com a mesura cautelar, havia sol·licitat de l'Administració no li fou estimada.

    Assenyala el següent:

    "No habiéndose recurrido, ni en tiempo ni en forma, la Resolución de 29 de julio de 2016, resultaría que el contenido de la misma - incluido su punto dispositivo 3° - ya no puede atacarse de modo directo.

    - Si la Resolución que pone f‌in al procedimiento - la de 5 de febrero de 2018 - se limita a declarar la CADUCIDAD del procedimiento expropiatorio por razón de haber transcurrido más de tres meses desde el último requerimiento de documentación sin que la entidad concesionaria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR