AAP Barcelona 334/2021, 3 de Septiembre de 2021

JurisdicciónEspaña
Número de resolución334/2021
Fecha03 Septiembre 2021

Secció núm. 14 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Carrer Roger de Flor, 62-68, pl. 1 - Barcelona

08013 Barcelona

Tel. 934866180

Fax: 934867112

A/e: aps14.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0807342120188226144

Recurs d'apel·lació 29/2020 A

Matèria: P.S. oposició a l'execució

Òrgan d'origen: Servei Comú Processal d'Execució de Cornellà (secció Civil)

Procediment d'origen: Incident d'oposició a l'execució per motius de fons 669/2018

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 0660000012002920

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 14 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Concepte: 0660000012002920

Part recurrent / Sol·licitant: BANCO DE SABADELL, S.A.

Procurador/a: JORDI FONTQUERNI BAS

Advocat/ada: BEATRIZ ANTA GALLEGO

Part contra la qual s'interposa el recurs: COMERCIAL NEGREDO JMC, S.L., Simón, Lucía

Procurador/a: ANNA ROSELL MIR

Advocat/ada: CRISTINA PEINADO AZNAR

INTERLOCUTÒRIA 334/2021

Il·lustres senyors magistrats:

Agustín Vigo Morancho Esteve Hosta Soldevila Guillermo Arias Boo

Barcelona, 3 de setembre de 2021

FETS

PRIMER

El Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Cornellà de Llobregat en l'incident d'oposició núm. 669/2018 formulada pel Sr. Simón i la Sra. Lucía a l'execució de títol no judicial núm. 653/2018 despatxada a instància de BANCO DE SABADELL, SA, contra els anteriors i COMERCIAL NEGREDO JMC, SL, va dictar el 15 d'octubre de 2019 la interlocutòria 159/2019 amb la següent part dispositiva:

Que DESESTIMO ÍNTEGRAMENTE la oposición a la ejecución interpuesta por la Procuradora de los Tribunales Dña. Anna Rosell Muñoz, en nombre y representación de D. Simón y Dña. Lucía, con expresa imposición de las costas procesales, conf‌irmando íntegramente el auto dictado por este Juzgado en fecha 7 de marzo de 2019 .

SEGON

La procuradora del Sr. Simón i la Sra. Lucía hi va interposar recurs d'apel·lació, que fou admès a tràmit. La peça separada d'oposició a l'execució es va elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que va repartir el recurs a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 20 de maig de 2021.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals, tot i que aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal de l' art. 465.2 de la LEC degut a causes estructurals, la qual cosa es fa constar als efectes de l' art. 211.2 de la LEC.

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Breu resum d'antecedents.

Contra la interlocutòria que va desestimar íntegrament l'oposició a l'execució de dos dels tres executats, Simón i Lucía (la tercera executada és la mercantil Comercial Negredo JMC, SL, que no va formular oposició), van interposar recurs d'apel·lació que van venir a fonamentar en els següents motius: 1) manca de legitimació activa de Banco Sabadell; 2) insuf‌iciència de la certif‌icació unilateral del deute; 3) prescripció dels interessos remuneratoris; 4) abusivitat de les condicions generals de l'escriptura de préstec hipotecari de 17 de desembre de 2010 en quant a la clàusula de venciment anticipat i la d'interessos moratoris.

La part executant es va oposar al recurs.

SEGON

Primer motiu: la manca de legitimació activa de Banco Sabadell.

  1. - Banco Sabadell, SA, acciona com a successor de Banco Mare Nostrum, SA, al seu torn successor d'una sèrie de caixes d'estalvis, entre les quals es trobava Caixa d'Estalvis del Penedès.

    La primera al·legació del recurs reitera l'al·legació de l'oposició a l'execució relativa a la manca de legitimació activa de Banco Sabadell, per quant -segons la part apel·lant- no consta cap documentació a les actuacions que acrediti la fusió de caixes d'estalvis, entre les que es trobava Caixa d'Estalvis del Penedès, per a constituir Banco Mare Nostrum.

    Tal i com està redactada l'al·legació, entenem que la part apel·lant només impugna la successió de Caixa d'Estalvis del Penedès per Banco Mare Nostrum, però no la posterior d'aquest per Banco Sabadell.

  2. - Conforme a l' art. 10 de la LEC, seran considerats parts legítimes els que compareguin i actuïn en judici com titulars de la relació jurídica o objecte litigiós.

    El precepte al·ludeix a l'anomenada legitimació ad causam, tant de l'actor com del demandat.

    Cal diferenciar entre l'anomenada tradicionalment legitimació ad procesum, que en la vigent LEC s'anomena capacitat per a ser part i capacitat processal, consistent en la capacitat per a ser part processal, això és, la capacitat que cal tenir per a ser subjecte d'una relació processal i poder realitzar actes processals vàlids i amb ef‌icàcia jurídica (que la tenen totes les persones físiques i jurídiques, però també la resta d'entitats, ens, organismes i grups relacionats a l' art. 6 de la Llei), de la legitimació ad causam, que en la vigent LEC s'anomena simplement legitimació, que està relacionada amb la pretensió formulada en el procés, ja que la legitimació ve donada per la relació existent entre una persona determinada i una situació jurídica en litigi en virtut de la qual és precisament aquesta persona i no una altra la que ha de f‌igurar en ell, sigui en concepte d'actora o de demandada. Les dues legitimacions es diferencien en què l'apreciació de la manca de la primera impossibilita al tribunal d'entrar en l'anàlisi de la qüestió de fons debatuda, havent d'arxivar el procés; mentre que la segona exigeix analitzar la qüestió de fons i si s'acaba estimant produeix el dictat d'una sentència desestimatòria de la pretensió de la part demandant, per manca d'acció, amb els conseqüents efectes de cosa jutjada material.

  3. - En contra del que indica la part apel·lant, a les pàgines 72 i 73 de la peça separada està unit un testimoni notarial que dóna fe de la constitució de Banco Mare Nostrum, SA, per una sèrie de caixes d'estalvis, entre elles Caixa d'Estalvis del Penedès, el 22 de desembre de 2010, així com d'una segona escriptura autoritzada el 14 de setembre de 2011 en què les anteriors caixes d'estalvis van segregar i van transmetre en bloc a Banco Mare Nostrum, SA, la totalitat dels actius, passius, drets, obligacions i expectatives, llevat de la participació de cada caixa en l'obra benèf‌ica social de cadascuna.

    Per tant, desestimem el primer motiu del recurs.

TERCER

Segon motiu del recurs.

El segon motiu de l'oposició a l'execució fou la negació que es deguessin les quantitats 'degudes', per no aportar el banc comprovants dels rebuts impagats i/o tornats pels executats, sinó només un certif‌icat del deute emès unilateralment, sense cap validesa.

La interlocutòria d'instància va desestimar l'al·legació per considerar que amb la certif‌icació notarial del saldo deutor, amb el full de liquidació amb el desglossament de les quantitats reclamades en concepte de principal, interessos remuneratoris i de demora, així com els tipus d'interès aplicats (document 2 de la demanda executiva) la part executant havia complit amb el mandat de l' art. 573.1 de la LEC, a tenor de la jurisprudència que la magistrada va citar a l'efecte, conforme a la qual no és admissible una negativa genèrica del saldo reclamat, sinó que la part executada ha de concretar la particular operació que no reconeix i practicar prova al respecte.

En el motiu la part al·lega que manquen els comprovants dels rebuts impagats i que el certif‌icat del deute emès unilateralment per l'entitat executant està incomplet i no té cap validesa.

El motiu es desestima amb base a les mateixes consideracions i jurisprudència exposades per la magistrada d'instància, que no han estat desvirtuades per la part apel·lant, a les que afegim que a la part creditora no li cal aportar els rebuts impagats amb la demanda executiva; que l' art. 572.2 de la LEC estableix que es podrà despatxar l'execució amb la certif‌icació unilateral del deute expedida pel creditor; i que la certif‌icació notarial annexada a la demanda compleix els requisits de l' art. 573.1.2n de la LEC, ja que el notari autoritzant de l'acta dona fe que la liquidació s'ha practicat, al seu judici, conforme a les condicions pactades en l'escriptura de préstec hipotecari, així com que el saldo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR