STSJ Cataluña 244/2022, 17 de Enero de 2022

JurisdicciónEspaña
Fecha17 Enero 2022
Número de resolución244/2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2018 - 8049540

AR

Recurs de Suplicació: 4447/2021

IL·LM. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

IL·LM. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

IL·LM. SR. JAUME GONZALEZ CALVET

Barcelona, 17 de gener de 2022

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 244/2022

En el recurs de suplicació interposat per Bruno a la sentència del Jutjat Social 9 Barcelona de data 9 de març de 2021 dictada en el procediment núm. 1043/2018, en el qual s'ha recorregut contra la part TANSPORTES DE AUTOMOVILES Y MERCANCIAS, S.A., ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. Jaume Gonzalez Calvet.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre reclamació quantitat, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 9 de març de 2021, que contenia la decisió següent:

Estimo en parte la demanda promovida por D. Bruno contra TANSPORTES DE AUTOMOVILES Y MERCANCIAS, S.A. y en consecuencia condeno a la parte demandada a abonar a la parte demandante 660,2 euros.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"1º.- La parte demandante prestó servicios como conductor mecánico por cuenta y bajo la dependencia de la empresa en virtud de un contrato indef‌inido a jornada completa de 40 horas de lunes a viernes, con una antigüedad de 30 de diciembre de 1996 . Percibía un salario de 2546,53 euros mensuales brutos con inclusión de la

prorrata de pagas extraordinarias. ( Hecho no controvertido)

  1. - En fecha de 1 de junio de 2017 se produjo la extinción de la relación laboral . Le despidieron al mediodía pero no retiró el tacógrafo porque entregó las llaves al día siguiente. Hacía la ruta Martorell-Seat, Puerto, Calaf, Seat-Martorell. La carga se iniciaba a partir de las seis de la mañana y se podía descargar como máximo hasta las 20 horas .(Documental y testif‌ical Sr. Eduardo )

  2. - La parte demandante vive en Girona y la empresa tiene su centro de trabajo en Barcelona. Había un acuerdo con los sindicatos en base al cual se le abonaban los gastos de desplazamientos y las dietas . Los gastos de desplazamiento de Girona a Barcelona de mayo y junio de 2017 ascienden a la suma de 660,2 euros En las nóminas de enero a junio constan abonos mensuales en concepto de dietas en concreto en el mes de mayo percibió en concepto de dietas y gastos de viaje 227,32 euros y en concepto de dietas anticipo 117,06 euros y en la nómina del mes de junio 676,53 euros . El actor estuvo en situación de incapacidad temporal de 20 de marzo a 20 de abril de 2017. Se dan aquí por reproducidas las nóminas, los partes diarios de trabajo, el informe pericial y las transcripciones de los tacógrafos aportados. ( Documental y testif‌ical del Sr. Eduardo e informe pericial )

  3. - Se intentó la conciliación previa sin avenencia. ( Hecho no controvertido)"

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La representació lletrada del treballador demandant interposa recurs de suplicació i el fonamenta en dos motius, el primer dels quals es formula a l'empara de l'apartat b) de l' art. 193 LRJS, demanant la revisió del fet provat 3r de la sentència. El segon motiu de suplicació es formula a l'empara de l'apartat c) del mateix art. 193, postulant-se la censura jurídica de la resolució recorreguda per la presumpta infracció de l' art. 217 LEC. El recurs de suplicació conclou amb la petició que es revoqui parcialment la sentència d'instància i s'estimi el recurs, condemnant l'empresa a abonar la suma total de 4.713,81 euros més el interessos moratoris de l' art. 29.3 ET.

La representació lletrada de l'empresa demandada Setram, SA ha formulat escrit d'impugnació del recurs de suplicació i ha sol·licitat la desestimació íntegra d'aquest així com la conf‌irmació de la sentència d'instància que estimava parcialment la demanda origen d'aquestes actuacions.

SEGON

El primer motiu de suplicació que planteja el treballador demandant es formula a l'empara de l' art. 193, b) LRJS i sol·licita una puntual modif‌icació del fet provat 3r del relat fàctic consistent en l'agregació d'un paràgraf al mig del text judicial original. En concret, es proposa la següent redacció, destacant-se amb negreta el redactat afegit: "...se dan aquí por reproducidas las nóminas, los partes diarios de trabajo, el informe pericial y las transcripciones de los tacógrafos aportado. Que del análisis de los tacógrafos aportados, y de su reproducción en el informe pericial, se desprende que durante el período reclamado de 01.01.2017 a

01.06.2017, una vez transcurrida la jornada ordinaria desde el inicio de registro del tacógrafo, el actor realizó 119 h y 15 min de conducción, 173 h y 15 min de otros trabajos, 143 h y 19 min Horas de disposición, 2 h y 52 min horas de Pausa Descanso, Horas de nocturnidad 32 horas y 51 minutos, distribuidas según la relación diaria obrante en las páginas 5 a 15 del informe Pericial (documental folios 56 a 77 y 102 a 200, testif‌ical del Sr. Eduardo e informe pericial).

Per a fonamentar aquesta proposta modif‌icadora es fa esment als folis 48 a 55, que correspon a l'informe pericial practicat a instància de l'actor, i als folis 56 a 77 y 102 a 200, que són la còpia dels discos tacògrafs aportats en el ram de la documental de la part actora.

Amb caràcter previ a pronunciar-se sobre la modif‌icació del fet provat 3r de la sentència, cal recordar que per a que sigui viable la modif‌icació dels fets provats és necessari la concurrència dels següents requisits: 1) Cal indicar concretament el fet provat que es vol modif‌icar i ha de proposar quin és el redactat alternatiu que proposa i quina supressió sol·licita. 2) El recurrent ha d'indicar amb claredat i precisió el concret document o perícia -indicant el foli de les actuacions- en què fonamenta la seva petició. 3) És imprescindible que la revisió proposada sigui transcendent per a la decisió del litigi. La modif‌icació d'errors materials, aritmètics o de transcripció s'han de substanciar per la via de l'aclariment ex art. 214 LEC o 267 LOPJ. 4) A més, la modif‌icació proposada ha de ser a partir d'un error evident del iudex a quo, que s'ha de deduir directament de la prova invocada, sense necessitat d'interpretacions, hipòtesis, conjectures ni deduccions, més o menys lògiques, atès que el tribunal ad quem no pot fer una nova valoració de la prova que ja ha sospesat el jutge d'instància. 5) Pel que fa a les af‌irmacions fàctiques predeterminants o la inclusió de conceptes jurídics en el relat fàctic,

s'acostumen a considerar-se com defectes processals no transcendents, llevat que produeixin indefensió. 6) No és possible la revisió de fets provats en base a la prova negativa, és a dir, no es pot atendre una petició revisora basada en l'al·legació d'inexistència de prova. 7) Es pot incorporar en el relat fàctic que es vol modif‌icar fets conformes, o sigui, aquells sobre els que les parts han mantingut una absoluta conformitat, encara que no existeixi prova documental o pericial al respecte.

En el supòsit que s'examina, la recurrent proposa introduir una redacció amb fets essencials per a la decisió de la litis, així mateix la modif‌icació postulada es concreta en un text alternatiu i, a més, s'invoca per recolzar aquesta proposta modif‌icadora prova documental i pericial que obra a les actuacions. No obstant, malgrat el compliment d'aquestes exigències formals, aquest motiu de revisió del fet provat 3r de la sentència d'instància no pot tenir una acollida favorable per vàries raons.

En primer lloc, la revisió del fet provat 3r s'estintola amb la mateixa prova pericial i documental que ha valorat i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR