STSJ Cataluña 2365/2021, 29 de Abril de 2021

JurisdicciónEspaña
Fecha29 Abril 2021
Número de resolución2365/2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2018 - 8020158

CR

Recurso de Suplicación: 631/2021

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

ILMO. SR. SALVADOR SALAS ALMIRALL

En Barcelona a 29 de abril de 2021

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2365/2021

En el recurso de suplicación interpuesto por Marcelina frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona (UPSD social 1) de fecha 11 de mayo de 2020 dictada en el procedimiento Demandas nº 369/2018 y siendo recurrido/a INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MUTUA MC MUTUAL, MUTUA EGARSAT, SISTEMA D'EMERGENCIES MEDIQUES, SA y INSTITUT D'ASSISTÈNCIA SANITÀRIA, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Salvador Salas Almirall.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de mayo de 2018 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de mayo de 2020 que contenía el siguiente Fallo:

DESESTIMO la demanda origen de les presents actuacions, promoguda per la Sra. Marcelina enfront de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, de la Tresoreria General de la Seguretat Social, de MC Mutual, d'EGARSAT, de l'empresa Sistema d'Emergències Mèdiques, S.A., i de l'empresa Institut d'Assistència Sanitària, i, en conseqüència, ABSOLC els demandats de les pretensions de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. La Sra. Marcelina, amb DNI NUM000, enquadrada al Règim General de la Seguretat Social prestava els seus serveis professionals a jornada complerta per l'empresa Sistema d'Emergències Mèdiques, S.A. (en endavant SEMSA), amb la categoria professional de "METGE/SSA ASSISTENCIAL 1" inclosa en el grup professional GRUP A (contracte, folis 203 i 204), i lloc de treball: "METGE/SSA GIRONA HELICÒPTER"; consta una antiguitat de 11/07/2007 (nòmina, foli 361). Compaginava l'anterior relació laboral amb la prestació dels seus serveis professionals per l'Institut d'Assistència Sanitària (en endavant IAS) com a metgessa d'urgències, realitzant tasques principalment en la Unitat de Suport Vital Avançat del servei SEM-112 (ambulància medicalitzada) i, de forma residual, al Servei d'Urgències de l'Hospital Josep Trueta, amb una jornada del 50%; la seva categoria professional era la de: "FACULTATIU/VA PLANT.VN.III", i el seu grup professional el de : "G.1 AS-TGS FAC. PLANT. N.III"; consta una antiguitat de 01/01/2011 (nòmines, folis 126 a 139).

SEGON

La Sra. Marcelina va sofrir un accident de treball el dia 20/12/2014, quan actuava com a metgessa assistencial d'helicòpter "USVAM" amb caiguda en baixar del mateix (comunicat d'accident, folis 52 i 53; no controvertit). En data 16/12/2015 la Comissió d'Avaluació d'Incapacitats va emetre dictamen proposta, referint contingència d'accident de treball, i determinant el següent quadre residual: "FRACTURA LUXACIÓ COLZE ESQUERRE, NO DOMINANT, LIMITACIÓ FUNCIONAL

de treball inclou la manipulació de càrregues així com la mobilització de pacients, afegint també el risc de postures forçades mantingudes, derivada de les tècniques d'emergències. Aquesta mobilització de càrregues i pacients, amb o sense llitera comporta el risc de manipulació de càrregues amb pesos superiors a 10Kg. D'acord a les característiques intrínseques de les tasques dels serveis d'emergències, no es pot adaptar el lloc de treball a les limitacions de la treballadora.

És per això que es recomana el canvi de lloc de treball a metge assistencial en central de coordinació, que pot ser benef‌iciós per a la salut del treballador, ja que es redueixen els pesos en la manipulació manual de càrregues i les postures forçades associades a aquesta manipulació. Aquestes recomanacions son permanents i han de ser revalorades d'aquí a un any. El treballador ha de mantenir el seguiment mèdic continuat amb Salut Laboral del SEM" (foli 367).

SETÈ

Mitjançant carta de 07/11/2017, SEMSA va comunicar a l'actora l'extinció de la seva relació laboral "[...] mitjançant un acomiadament per causes objectives, en virtut de l'establert a l'article 52.a) de l'Estatut dels Treballadors (per ineptitud sobrevinguda amb posterioritat a l'inici de la seva relació laboral amb SEMSA). La data efectiva de l'extinció de la relació laboral serà el dia 7 de novembre de 2017" (foli 368). En aquesta carta es diu que el lloc de treball habitual de l'actora era "[...] com a Metge Assistencial 1 a l'helicopter de Girona." En el professiograma del lloc de treball: "Metge Assistencial uSVam Aeri" es f‌ixa, per a la "Manipulació manual de càrregues" un grau 4 (foli 302).

VUITÈ

En reconeixement de 29/11/2017 efectuat a l'IAS es diu que: "[...] per treballador especialment sensible, es realitza aptitud amb limitacions d'esforços per protecció de la columna lumbar: aconsellem evitar càrregues de més de 10 Kg de forma continuada/repetitiva o 12 Kg de forma discontínua; i aconsellem evitar els moviments repetitius de f‌lexo-extensió de columna vertebral" (informe IAS, foli 86).

NOVÈ

En reunió de 19/12/2017, es va valorar el cas de l'actora per la Comissió de Treballadors Especialment Sensibles de l'IAS, que: "[...] va concloure canviar dins el contracte d'Urgències, augmentant del 50 al 75% de jornada laboral, desvinculant la seva activitat del SEM-112 que es realitza en la Unitat de Suport Vital Avançat; passar tota l'activitat a les tasques del Servei d'Urgències, com metgessa adjunta d'urgències, Passa a realitzar un total de 75% de jornada laboral en aquest servei i es complimenten així les limitacions de la aptitud actual de la treballadora" (informe IAS, foli 86). En el professiograma del lloc de treball: "FACULTATIU/VA URGÈNCIES

- SEM" es f‌ixen com a tasques: "La seva tasca assistencial representa el primer esglaó de l'assistència mèdica, i la seva tasca principal és realitzar el diagnòstic del pacient, iniciar el tractament i estabilitzar-lo en el lloc on és de la situació emergent o urgent.

Les activitats relacionades amb l'assistència i amb l'atenció integral dels usuaris és desenvolupen al propi servei d'urgències de l'hospital quan és el propi usuari o pacient que és desplaça a aquest servei, o al lloc on és produeixi la urgència, ja sigui al domicili del pacient, a l'ambulància, ..., quan aquest no pot desplaçar-se, i tenen com a objectiu l'atenció immediata a pacients amb malalties o lesions greu, que necessiten ser traslladats a un servei d'urgències urgentment.

L'activitat assistencial pot ser realitzada en el centre o al domicili del pacient, i consisteix en l'assistència urgent o no programada d'aquells usuaris que sorgeixen de forma espontània, i se'ls ha de donar una atenció ràpida i adequada, valorant- los i establint un criteri de prioritat alhora d'atendre'ls.

[...]" (foli 194).

DESÈ

En el dictamen mèdic de sol·licitud de la incapacitat permanent (en endavant IP) de l'ICAM, de 09/02/2018, es recull el següent diagnòstic i limitacions funcionals: "Hernia discal L5-S1. Rizolisi. Microdiscectomia L5-S1 D amb foraminotomia. Radiculopatia S1 D recuperada "ad integrum" per EMG de 21/09/17. Seqüeles algiques", dictaminant-se: "Sense Presumpció IP"; apareix com a professió la de "METGE SEM-UCIES" (PDF folis 71 i 72).

ONZÈ

En el dictamen proposta de la Comissió d'Avaluacions d'Incapacitats, de 14/02/2018, en el que es va recollir pràcticament el mateix quadre residual que al citat dictamen de l'ICAM, es va proposar la no qualif‌icació de l'actora com a incapacitada permanent: "[...] por no presentar reducciones anatómicas o funcionales que disminuyan o anulen su capacidad laboral.

LESIONES NO BAREMABLES"; es f‌ixa com a professió de la treballadora la de : "MEDICO ASISTENCIAL HELICOPTERO" (PDF foli 74). Per resolució de l'INSS es va resoldre denegar amb data 15/02/2018 la prestació d'Incapacitat permanent: "POR NO ALCANZAR, LAS LESIONES QUE PADECE, UN GRADO SUFICIENTE DE DISMINUCION DE SU CAPACIDAD LABORAL, PARA SER CONSTITUTIVAS DE UNA INCAPACIDAD PERMANENTE [...]", afegint: "LESIONES NO BAREMABLES" (PDF foli 63). Formulada per l'actora reclamació prèvia en data 06/04/2018, per resolució de l'INSS de 26/04/2018 es va resoldre desestimar-la (PDF foli 87).

DOTZÈ

Per resolució de l Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de 27/04/2018, es va reconèixer a l'actora un grau de discapacitat del 33%, amb efectes des del dia 10/04/2018 (folis 348 i 349). En el Resum del Dictamen Tècnic facultatiu, s'avaluen com a def‌iciències: "LIMITACIO FUNCIONAL D'UNA EI" i "LIMITACIÓ FUNCIONAL DE L'ESE", sense superar el barem de mobilitat, al que s'atorguen 3 punts (foli 352).

TRETZÈ

La professió habitual del Sra. Marcelina és la de metgessa assistencial.

CATORZÈ

La Sra. Marcelina acredita el període mínim de cotització per a causar dret a la prestació. Per al cas d'estimació de la demanda, la base reguladora de la prestació és:

De 121,40 euros diaris en relació a MC Mutual (no controvertit).

De 1.928,91 euros mensuals que, per 24 mensualitats, dona un total de 46.293,84 euros en relació a EGARSAT (no controvertit).

QUINZÈ

La Sra. Marcelina pateix de: Hernia discal L5-S1, realitzant-se rizòlisis, i microdiscectomia L5-S1 Dreta amb foraminotomia. Radiculopatia S1 Dreta recuperada "ad integrum" segons electromiograf‌ia de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR