STSJ Cataluña , 17 de Noviembre de 2020

JurisdicciónEspaña
Fecha17 Noviembre 2020

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA DEL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU

SECCIÓ 3ª

Recurs ordinari nº 271/2017

Part actora: GRUP MUNICIPAL D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT i CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR-POBLEACTIU (CUP-POBLE ACTIU)

Part demandada: DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT

Part codemandada: CONSORCI PER A LA REFORMA DE LA GRANVIA A L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, L'IL.LM. AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT i FOCIO, S.L.

S E N T È N C I A nº 4698

Magistrats / es:

IL·LM. SR. MANUEL TÁBOAS BENTANACHS, PRESIDENT

IL·LMA. SRA. ISABEL HERNÁNDEZ PASCUAL

IL·LM. SR. HÉCTOR GARCÍA MORAGO

Barcelona, 17 de novembre de 2020

LA SECCIÓ 3a DE LA SALA DEL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA, en nom de S.M. el Rei i en atenció a allò que disposa l' art 117.1 de la Constitució, ha dictat la present SENTÈNCIA en el recurs contenciós administratiu ordinari núm. 271/2017 seguit entre les parts que segueixen:

En qualitat de part actora, GRUP MUNICIPAL D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, la qual actua sota la representació de la Procuradora SRA. NURIA SUÑE PEREMIQUEL, amb l'assistència del Lletrat SR. FRANCESC ESPINAL TRIAS.

Com a part demandada, DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT, la qual actua sota la representació i defensa de L'ADVOCACIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

I com a part codemandada, CONSORCI PER A LA REFORMA DE LA GRANVIA A L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, la qual ha comparegut sota la representació del Procurador SR. FRANCESC XAVIER MANJARIN ALBERT, amb l'assistència del Lletrat SR. XAVIER XIFRA TRIADÚ.

AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT, la qual ha comparegut sota la representació del Procurador SR. ALFREDO MARTINEZ SANCHEZ, amb l'assistència de la Lletrada SRA. MARIA MADRID RUFIAN.

FOCIO, S.L, la qual ha comparegut sota la representació de la Procuradora SRA. LAURA ESPADA LOSADA, amb l'assistència de la Lletrada SRA. ALMUDENA GARCÍA CEBRÍAN.

En la tramitació de les presents actuacions han estat observades les prescripcions legals de rigor.

Ha actuant com a Magistrat ponent l'Il·lm. Sr. Hèctor García Morago, el qual expressa el parer de la Sala.

Matèria: Urbanisme

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

ACTUACIONS ADMINISTRATIVES IMPUGNADES. PARTS. PRETENSIONS

A través de les presents actuacions els Grups Municipals de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (GM-ERC) i CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR-POBLE ACTIU DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (GM-CUP), han impugnat les actuacions administratives que apareixen publicades al DOGC núm. 7357, de 26 d'abril de 2017, en els termes que segueixen:

Exp.: NUM000

Pla director urbanístic Gran Via-Llobregat, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha resolt, en data 27 de març de 2017, l'assumpte que s'indica a continuació:

Aprovar def‌initivament el Pla director urbanístic Gran Via-Llobregat, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat, redactat per la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme i tramitat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona.

SEGON

Per la representació processal de la part actora es va interposar el present recurs contenciós administratiu, i admès a tràmit i rebut l'expedient administratiu, li va ser lliurat i va deduir escrit de demanda, en el qual després de consignar els fets i fonaments de dret que va considerar d'aplicació, va concloure sol·licitant que es dictés Sentència estimatòria de la demanda articulada.

TERCER

Conferit trasllat a les parts demandada i codemandades, aquestes es van oposar a la demanda en els termes que seran de veure.

QUART

Rebudes les actuacions a prova, es van practicar les pertinents amb el resultat que obra a les actuacions i es va continuar el procés pel tràmit de conclusions succintes. Finalment es va assenyalar data i hora per a votació i veredicte, la qual cosa ha tingut lloc el dia 11 de novembre de 2020.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

ACTUACIONS ADMINISTRATIVES IMPUGNADES. PARTS. PRETENSIONS

A través de les presents actuacions els Grups Municipals de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (GM-ERC) i CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR-POBLE ACTIU DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (GM-CUP), han impugnat les actuacions administratives que apareixen publicades al DOGC núm. 7357, de 26 d'abril de 2017, en els termes que segueixen:

"Exp.: NUM000

Pla director urbanístic Gran Via-Llobregat, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha resolt, en data 27 de març de 2017, l'assumpte que s'indica a continuació:

Aprovar def‌initivament el Pla director urbanístic Gran Via-Llobregat, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat, redactat per la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme i tramitat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona."

A l'escrit d'interposició del recurs els actors han fet referència a l'edicte que donà publicitat a l'aprovació def‌initiva l'expedient de planejament controvertit; tanmateix, era més que evident llur propòsit d'impugnar l'aprovació def‌initiva del Pla director urbanístic Gran Via-Llobregat, del municipi de l'Hospitalet de Llobregat (PDU-GV.LL), la qual cosa es veié corroborada pels acords adoptats pels òrgans executius dels respectius partits, incorporats a aquestes actuacions a través de sengles certif‌icacions.

GM-ERC i GM-CUP han sol·licitat d'aquest Tribunal la invalidació íntegra del Pla que acabem d'esmentar.

A la demanda s'hi ha oposat el (demandat) DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (DTS) i els codemandats CONSORCI PER A LA REFORMA DE LA GRANVIA A

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (CONSORCI), L'IL·LM. AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (AdL'H) i la mercantil FOCIO, S.L (FOCIO).

D'altra banda, tant el DTS com el CONSORCI codemandat han plantejat la inadmissibilitat del present recurs contenciós administratiu, en posar en entredit la capacitat processal dels grups municipals recurrents (GGMM). I aquesta serà la primera qüestió sobre la qual ens haurem de pronunciar.

SEGON

CAPACITAT PROCESSAL DELS "GGMM" RECURRENTS. ANTECEDENTS PROCESSALS. POSICIÓ DE LES PARTS. PRONUNCIAMENT D'AQUEST TRIBUNAL

Per Resolució interlocutòria de 18 de juny de 2018 van ser rebutjades les al·legacions prèvies formulades pel CONSORCI. No obstant això, la qüestió s'ha vist suscitada novament a través de la contestació a la demanda formulada per la dita entitat i pel DTS; amb l'oposició, com era d'esperar, dels GGMM recurrents.

Els motius d'inadmissibilitat esgrimits pel DTS i pel CONSORCI -els quals, sia dit de passada, no han estat reiterats en seu de conclusions- van ser examinats per aquesta Sala i Secció en el recurs ordinari núm. 270/2017, promogut per un altre grup municipal del mateix Ajuntament contra el Pla que ara ens ocupa; i a través de la Sentència dictada en aquell litigi vam dir:

a posteriori; encara que hagi transcorregut el termini d'interposició del recurs previst a l' art. 46 LJCA; si més no, sempre i quan la dita esmena es produeixi dins del termini previst a aquests específ‌ics efectes. Així s'infereix, entre d'altres, de la STS 3ª6ª de 22 de setembre de 2014, cassació 6120/2011, o de la STS 3ª6ª de 14 d'abril de 2014, cassació 3009/2011.

En el nostre cas, les al·legacions prèvies a través de les quals havien estat suscitats els mateixos impediments processals que ara ens ocupen, van ser rebutjades per Interlocutòria de 30 de gener de 2018.

El GM rebé la notif‌icació de la susdita Interlocutòria el dia 7 de febrer de 2018 i sis dies hàbils després completà la documentació ex art. 45.2 LJCA amb l'aportació de l'escriptura pública esmentada més amunt, sense necessitat de requeriment judicial previ. Requeriment judicial previ que, atès l'escenari generat per la

Interlocutòria de 30 de gener de 2018, hauria estat preceptiu en cas contrari, d'haver pretès reconsiderar aquest Tribunal la seva posició inicial ( art. 128 LJCA).

No és pas una qüestió menor la de la legitimació dels grups que integren les assemblees representatives.

La primera Sentència del Tribunal Suprem que hem portat a col·lació li negà legitimació a un grup parlamentari en considerar que els nomenaments impugnats no incidien en els drets o interessos del grup recurrent com a tal grup. Al f‌inal del seu fonament jurídic QUART expressà que:

"Por tanto, esa capacidad procesal que se reconoce a los Grupos Parlamentarios está en función -siguiendo el criterio del Tribunal Constitucional- de su legitimación "ad causam", del interés legitimador que les lleva al proceso de amparo y que se limita a la protección de los derechos fundamentales ínsitos en la función de parlamentarios de quienes integran el Grupo."

I en el fonament de dret CINQUÈ afegí:

"...En realidad, lo que late en la demanda es una crítica a la legalidad del procedimiento del nombramiento del Presidente y Consejeros del Organismo, materia respecto de la que nuestro ordenamiento no contempla el ejercicio de la acción pública, por lo que, incluso, de habérseles reconocido capacidad procesal, no tendrían legitimación "ad causam", presupuesto esencial para la valida constitución de la relación jurídica procesal."

De la qual cosa s'infereix que la resposta podria haver estat una altra d'haver existit -com en el nostre cas"acció pública".

Més recentment, la STS 3ª5ª núm. 1847, de 18 de desembre de 2019 (cassació núm. 1364/2018) ha abordat directament la qüestió relativa a la legitimació dels grups municipals per tal d'impugnar (d'impugnar com a tals grups) normes urbanístiques aplicables al propi municipi, en l'aprovació de les quals no haurien pogut participar. Legitimació que ha estat acceptada en els termes que tot seguit veurem:

"SEGUNDO.- (...)4º. Por...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR