SAP Tarragona 261/2021, 20 de Mayo de 2021

JurisdicciónEspaña
Fecha20 Mayo 2021
Número de resolución261/2021

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4312342120188043434

Recurs d'apel·lació 600/2019 D

Matèria: Judici verbal altres supòsits

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Reus

Procediment d'origen: Judici verbal (reclamació possessió - art. 250.1.4) 251/2018

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4249000012060019

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274

Benef‌iciari: Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Concepte: 4249000012060019

Part recurrent / Sol·licitant: Ernesto

Procurador/a: Lola Gomez Gener

Advocat/ada: Lluís Gibert Serrano

Part contra la qual s'interposa el recurs: Concepción, Coral

Procurador/a: Elena Gallego Lopez

Advocat/ada: Luis Miguel ALCAÑIZ SAEZ

SENTÈNCIA NÚM. 261/2021

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

JOAN PERARNAU MOYA (President)

LUIS RIVERA ARTIEDA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 20 de maig de 2.021.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat pel Sr. Ernesto representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Gómez Gener i defensat pel Lletrat Sr. Gibert i Serrano, contra la Sentència de 16 de febrer de 2.019 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 6 de Reus, judici verbal núm. 251/2018, al qual f‌igura com a part demandant la Sra. Coral representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Gallego López i assistida pel Lletrat Sr. Alcañiz Sáez, i com a parts demandades l'apel·lant i la Sra. Concepción .

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

ESTIMO la demanda interpuesta por D. Coral, acuerdo la constitución de la servidumbre de acceso a la red eléctrica, a favor de D. Coral, y condeno a Ernesto y Dª. Concepción a permitir la realización de las obras necesarias para la instalación de los elementos necesarios para dicho acceso.

Se condena en costas a los codemandados.

En data 03-04-2019 es va dictar Interlocutòria amb la següent part dispositiva:

" ESTIMO la demanda interpuesta por D. Coral, acuerdo la constitución de la servidumbre de acceso a la red eléctrica, a favor de la f‌inca registral nº NUM000, situada en la CALLE000, nº NUM001, propiedad de D. Coral, y condeno a Ernesto y Dª. Concepción a permitir la realización de las obras necesarias para la instalación de los elementos necesarios para dicho acceso."

Segon

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal del Sr. Ernesto d'acord a les al· legacions contingudes al seu escrit.

Tercer

Per la seva banda, per la representació processal de la Sra. Coral es va impugnar la sentència d'instància.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats .

  1. Interposa el Sr. Ernesto el present recurs d'apel·lació contra la sentència d'instància que estima la demanda formulada per la Sra. Coral en exercici d'una acció de constitució de la servitud d'accés a la xarxa elèctrica.

  2. Al·lega el recurrent falta de capacitat dels litigants i, subsidiàriament litisconsorci passiu necessari; igualment impugna el fons de l'assumpte al considerar que la vivenda de la demandant te accés a les instal·lacions de distribució elèctrica al disposar de la preceptiva cèdula d'habitabilitat així com de llum a l'immoble.

Segon

Falta de legitimació passiva - Litisconsorci passiu necessari .

  1. Ja al seu escrit de contestació a la demanda (folis 70 i ss.), la part recurrent havia al·legat que "Se'ns planteja una demanda per tal de constituir una servitud forçosa d'accés a la xarxa general elèctrica sobre uns elements comuns que formen part de la comunitat de propietaris. En aquest sentit els meus representats tot i formar part d'aquesta comunitat no són els propietaris dels espais en qüestió, sinó que ho és la comunitat de propietaris" .

  2. Per tal de donar adequada resposta al motiu, hem de tenir en consideració les següents dades:

    a.- tal i com reconeix la pròpia part actora a la seva demanda, la seva f‌inca està integrada en el règim de propietat horitzontal (foli 2 revers) (igualment v. folis 20 revers, 29 revers), si bé "no han constituido comunidad de propietarios" (foli 2 revers);

    b.- de la mateixa forma, exposa la Sra. Coral a la seva demanda que "Por lo que respecta al lugar concreto donde debían llevarse a cabo la instalación indicada se corresponde con la pared exterior del jardín delantero del edif‌icio que constituye un elemento común del mismo [sic] . Extremo que se desprende de la propia inscripción de constitución del régimen de propiedad horizontal ......." (foli 3);

    c.- la propietat horitzontal està integrada pels immobles de demandant i demandats, establint l' article 553-15-9 del CCC que "9. En los casos en que el número de propietarios sea inferior a tres, y mientras se mantenga esta situación, el régimen de funcionamiento de la organización de la comunidad es el que el artículo 552-7 establece para la comunidad ordinaria indivisa." ; (per la seva banda, l'article 552-7 disposa: "1. La administración de la comunidad corresponde a todos los cotitulares. 2. La mayoría de los cotitulares, según el valor de su cuota, acuerdan los actos de administración ordinaria, que obligan a la minoría disidente. 3. Los actos de administración extraordinaria se acuerdan con la mayoría de tres cuartas partes de las cuotas. Si los impone la ley, los puede emprender cualquier cotitular, incluso con la oposición de los demás, con derecho a resarcimiento y a los intereses legales devengados desde el momento en que los reclama. 4. Los cotitulares disidentes que se consideren perjudicados por el acuerdo de la mayoría pueden acudir a la autoridad judicial, la cual resuelve y puede, incluso, nombrar a un administrador o administradora. 5. La responsabilidad de los cotitulares por las obligaciones que resultan de su administración es mancomunada de forma proporcional a sus cuotas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR