SJCA nº 17 198/2021, 23 de Junio de 2021, de Barcelona

PonenteFEDERICO VIDAL GRASES
Fecha de Resolución23 de Junio de 2021
ECLIES:JCA:2021:338
Número de Recurso340/2019

Jutjat Contenciós Administratiu núm. 17 de Barcelona

Avinguda Gran Via de les Corts Catalanes, 111, edif‌ici I - Barcelona 08075 Barcelona

Tel. 935548425 Fax: 935549796 A/e: contencios17.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0801945320198007341

Procediment ordinari 340/2019 M1

Matèria: Impugnació Ple d'Ajuntaments (Proc. Ordinari)

Entitat bancària: Banc de Santander

Per a ingressos en caixa, concepte: 4063000000034019

Pagaments per transferència bancària: IBAN ES55 0049 3569 9200 0500 1274 Benef‌iciari: Jutjat Contenciós Administratiu núm. 17 de Barcelona

Concepte: 4063000000034019

Part recurrent/sol·licitant/executant: ADMINISTRACION GENERAL DEL ESTADO

Procurador/a: Advocat/ada: Advocat/ada de l'Estat

Part demandada/executada: AJUNTAMENT DE LES CABANYES

Procurador/a: Jaume Guillem Rodriguez Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 198/2021

Jutge: Federico Vidal Grases Barcelona, 23 de juny de 2021

Federico Vidal Grases, Magistrat del Jutjat numero 17 Contenciós Administratiu de Barcelona, he vist aquestes actuacions que ha instat l'Advocat del Estat contra l'Ajuntament de Les Cabanyes, representat pel procurador Jaume Guillem Rodríguez i assistit per la lletrada Teresa Rosell Fossas . Dicto sentencia d'acord amb els següents

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El dia 19/9/2019 va entrar al Jutjat un escrit d'interposició de recurs contenciós administratiu subscrit per la part actora, en què, després de concretar la resolució objecte de recurs, sol·licitava que es tingués per interposat el recurs.

Segon

Després d'esmenar els defectes escaients, es va admetre el recurs mitjançant un Decret de 30/9/2019 i es va reclamar l'expedient administratiu, es va traslladar a l'actora perquè formalitzés demanda, i després a la demandada, i així ho van fer.

Es va produir un incident d'inadmissió que va ser resolt per interlocutoria de 20 de juliol de 2020

Tercer

Mitjançant un Decret de 3/9/202 es va f‌ixar la quantia en indeterminada . A continuació, es va obrir a prova, i ambdues parts van demanar prova documental.

Quart

A continuació es va donar a les parts el tràmit de conclusions,

Després d' oir a les parts, es va acordar presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE, que va resultar no admesa per Interlocutòria de 6 de maig de 2021. Després d'això es va donar un termini les parts per a al·legacions i va quedar l'assumpte pendent de sentència

Cinquè

En la tramitació del procediment s'han observat les prescripcions legals, i la sentència s'ha dictat en el termini legal.

Sisè

Objecte del recurs.

Aquest recurs contenciós administratiu té per objecte la pretensió anul·lativa exercitada a nom de l'Administració General del Estat contra l'Acord de l'Ajuntament de Les Cabanyes de 19 de desembre de 2018

Setè

Pretensions i al·legacions de les parts.

La part actora exposa que l'11 d'octubre de 2018 el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució 92/XII sobre priorització d'agenda social i recuperació de la convivència en el qual es refereix al discurs pronunciat per SM el Rei Felip VI el 3 d'octubre de 2017 en un missatge a la nació. El Consell de Ministres del 2 de novembre de 18 va acordar impugnar aquesta resolució davant el Tribunal Constitucional. L'Ajuntament de Les Cabanyes en el seu ple de 19 de desembre de 2018 va aprovar un Acord que manifestava el seu ple suport a la resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre priorització de l'agenda social de recuperació de la convivència aprovada l'11 d'octubre de 2018, i a continuació, la part actora cita el text íntegre de l'acord. Com a fonaments de dret al·lega la recurribilitat de l'acord per ser un acte exprés que emana d'una administració local, amb cita de l' article 106.1 CE i articulo 2 a) LRJCA i la STC 42/14 de 25 de març. Considera l'Advocat de l'Estat que es produeix una reprovació de l'actuació de SM el Rei i que es tracta d'una declaració política sobre un assumpte que no és de competència municipal. Cita l' article 27 del Codi Penal. Continua al·legant que l'acord és nul de ple dret per no ser competent l'Ajuntament per raó de la matèria amb cita de diversa sentències. Al·lega igualment vulneració dels articles 1.1, 1.2, 1.3, 2. 9.1, 56 i 168 CE. Per tot això sol·licita que es dicti sentència per la qual es declari nul·la de ple dret la resolució impugnada

L'Ajuntament de Les Cabanyes compareix i s'oposa exposant en primer lloc una relació d'antecedents i al·lega causa d'inadmissibilitat segons els articles 68 i 69 LRJCA per tractar-se d'una declaració de caràcter polític i no vinculant i es remet a l'informe 892/18 de 25 d'octubre del Consell d'Estat i diversa jurisprudència. Continua al·legant que l'acord impugnat troba empara en els drets fonamentals i les llibertats públiques consagrades per la Constitució amb cita de diversa jurisprudència. L'acord impugnat manca d'ef‌icàcia jurídica pel que no és impugnable. Després de sol·licitar la presentació d'una qüestió prejudicial davant el TJUE, sol·licita que es desestimi la demanda.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

L'Ajuntament de Les Cabanyes, el dia 19 de desembre de 2018 va adoptar, entre altres que manquen d'interès per a cas, el següent acord:

"1. Mostrar el Ple suport a la Resolució 92/X11 del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència aprovada el dia 11 d'octubre de 2018 i, especialment, al fragment reproduÏt anteriorment.2. Enviar aquest acord al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Congreso de los Diputados, al Govern de l'Estat Espanyol, a la Casa Real espanyo-la i a l'Associació de Municipis per la lndependéncia."

El contingut íntegre de la moció, reprodueix l'Acord del Parlament de Catalunya d'11 d'octubre de 2018, Resolució 92/XII. La moció de l'Ajuntament té el següent text:

Moció de ratif‌icació de l'Acord del Parlament de Catalunya sobre la prioritzaió de l'agenda social i la recuperació de la convivencia.

El Parlament de Catalunya va aprovar el dia 11 d'octubre de 2018 la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivencia.

L'Ajuntament de Les Cabanyes vol ratif‌icar el seu ACORD amb aquesta Resolució i en vol destacar especialment el punt II. Institucions i Administracions que manifesta el següent:

  1. Institucions i administracions

15 El Parlament de Catalunya, en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals:

  1. Insta totes les institucions de l'Estat a garantir la convivencia, la cohesió social i la Iliure expressió de la pluralitat política a l'Estat. En aquest sentit, reprova els actes repressius contra la ciutadania i condemna les amenaces d'aplicació de l' article 155 de la Constitució, la illegalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violéncia exercida contra els drets fonamentals.b) Insta les institucions i els partits catalans al diáleg, a l'acord i al respecte de la pluralitat de les diverses opcions de tots els catalans.

  2. Rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conf‌licto catalá i la seva justif‌icació de la violéncia exercida pels cossos policials l'1 d'octubre de 2017.

  3. Referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocrática com la monarquia

SEGON

D'entrada, procedeix indicar que el Jutjat va presentar qüestió prejudicial davant el TJUE amb la f‌inalitat de poder fonamentar aquesta sentència en la legislació europea i concretament la Carta Europea d'Autonomia Local, concretament els seus articles 4.2.3.i 4 i 8, així com també en la l Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, article 11, que diu 1.Toda persona tiene derecho a la libertad de expresión. Este derecho comprende la libertad de opinión y la libertad de recibir o de comunicar informaciones o ideas sin que pueda haber injerencia de autoridades públicas y sin consideración de fronteras.2.Se respetan la libertad de los medios de comunicación y su pluralismo.

I Igualment l' article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, que diu:

Toda persona tiene derecho a la libertad de expresión. Este derecho comprende la libertad de opinión y la libertad de recibir o de comunicar informaciones o ideas, sin que pueda haber injerencia de autoridades públicas y sin consideración de fronteras. El presente artículo no impide que los Estados sometan a las empresas de radiodifusión, de cinematografía o de televisión a un régimen de autorización previa.

El ejercicio de estas libertades, que entrañan deberes y responsabilidades, podrá ser sometido a ciertas formalidades, condiciones, restricciones o sanciones previstas por la ley, que constituyan medidas necesarias, en una sociedad democrática, para la seguridad nacional, la integridad territorial o la seguridad pública, la defensa del orden y la prevención del delito, la protección de la salud ode la moral, la protección de la reputación o de los derechos ajenos, para impedir la divulgación de informaciones conf‌idenciales o para garantizarla autoridad y la imparcialidad del poder judicial .

Mes les diverses sentències que se citen en aquell escrit d'interposició.

La Interlocutòria TJUE de 6 de maig de 2021, ve a indicar que encara quan la Carta Europea d'Autonomia Local, constitueix una norma del dret internacional que vincula als estats membres, es troba exclosa del Dret de la Unió per la qual cosa el TJUE no és competent per a pronunciar-se sobre la interpretació d'aquestes normes.

Aquesta resolució del Tribunal, a l'ésser de no admisió i no entrar en el fons de l'assumpte, no impedeix al Jutjat valorar les normes citades a l'efecte de resoldre el procediment.

TERCER

En aquest sentit, el Jutjat reitera el seu criteri, ja expressat, en la citada qüestió prejudicial en el sentit que els elements...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR