STSJ Cataluña 416/2019, 8 de Mayo de 2019

PonenteHECTOR GARCIA MORAGO
ECLIES:TSJCAT:2019:12232
Número de Recurso192/2015
ProcedimientoRecurso ordinario
Número de Resolución416/2019
Fecha de Resolución 8 de Mayo de 2019
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA DEL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU

SECCIÓ 3ª

Recurs ordinari nº 192/15

Part actora: ASSOCIACIÓ GENT PER VALLDOREIX, ASSOCIACIÓ DE VEÏNS PROGRESISTES DE VALLDOREIX, CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, INICIATIVA PER CATALUNYA-VERDS, MOVIMENT D'ESQUERRES, PARTIT SOCIALISTES DE CATALUNYA Y PROCÈS CONTITUENT

Part demandada: DEPARTA MENT DE TERRITORI I SOSTENIBILAT

Part codemandada: ENTITAT MUNICIPAL DESCENTRALITZADA DE·VALLDOREIX, AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS Y PROMUSA

SENTENCIA nº 416

Magistrats / es:

IL·LM. SR. MANUEL TÁBOAS BENTANACHS, PRESIDENT

IL·LMA. SRA. ISABEL HERNÁNDEZ PASCUAL

IL·LM. SR. HÉCTOR GARCÍA MORAGO

Barcelona, 8 de mayo de 2019

LA SECCIÓ 3ª DE LA SALA DEL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA, en nom de S.M. el Rei i en atenció a allò que disposa l' art 117.1 de la Constitució, ha dictat la present SENTÈNCIA en el recurs contenciós administratiu ordinari núm. 192/15 seguit entre les parts que segueixen:

En qualitat de part actora, ASSOCIACIÓ GENT PER VALLDOREIX, ASSOCIACIÓ DE VEINS I VEINES PROGRESSITES DE VALLDOREIX, CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS, MOVIMENT D'ESQUERRES, PROCÉS CONSTITUENT I PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA, la/el qual actua sota la representació del Procurador/de la Procuradora SR/SRA. FRANCISCO JAVIER MANJARÍN ALBERT, amb l'assistència del Lletrat/de la Lletrada SR/SRA. DOLORS CLAVELL NADAL.

Com a part demandada, DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT, que ha comparegut sota la representació i defensa de L'ABOGACIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

I com a parts codemartdades, ENTITAT MUNICIPAL DESCENTRALITZADA DE VALLDOREIX, la/el qual ha comparegut sota la representació del Procurador/ de la Procuradora SR/SRA. IVO RANERA CAHÍS, amb l'assistència del Lletrat/ de la Lletrada SR / SRA. LADRA LÓPEZ DOMÈNECH, AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS la/el qual ha comparegut sota la representació y defensa del Lletrat FRANCESC PALAU SABATER,

PROMUSA la/ el qual ha comparegut sota la representació del Procurador/de la Procuradora SR/SRA. ALBERT RAMBLA FÁBREGAS, amb l'assitencia del Lletrat/de la Lletrada ALBERT ABULÍ I NÚÑEZ

En la tramitació de les presents actuacions han estat observades les prescripcions legals de rigor.

Ha actuant com a Magistrat ponent I'Il·lm. Sr. Hèctor García Morago, el qual expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

ACTUACIÓ IMPUGNADA, PARTS I PRETENSIONS

A través d'aquest procés L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I VEÏNES PROGRESSITES DE VALLDOREIX, CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS, MOVIMENT D'ESQUERRES i PROCES CONSTITUENT han impugnat l'aprovació def‌initiva de la Modif‌icació puntual del Pla general metropolità als àmbits de Valldoreix i altres del municipi, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, adoptada per Resolució de 13 d'abril de 2015, del titular del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (DOGC 6889-10.6.2015).

SEGON

Per la representació processal de la part actora es va interposar el present recurs contenciós administratiu, i admès a tràmit i rebut l'expedient administratiu, li va ser lliurat i va deduir escrit de demanda, en el qual després de consignar els fets i fonaments de dret que va considerar d'aplicació, va concloure sol·licitant que es dictés Sentència estimatòria de la demanda articulada.

TERCER

Conferit trasllat a les parts demandades, aquestes es van aposar a la demanda en els termes que seran de veure

QUART

Rebudes les actuacions a prova, es van practicar les pertinents amb el resultat que obra a les actuacions i es va continuar el procés pel tràmit de conclusions succintes. Finalment es va assenyalar data i hora per a votació i veredicte, la qual cosa ha tingut lloc el dia 8 de mayo de 2019.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

ACTUACIÓ IMPUGNADA, PARTS I PRETENSIONS

A través d'aquest procés L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I VEÏNES PROGRESSITES DE VALLDOREIX, CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR, INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS, MOVIMENT D'ESQUERRES i PROCES CONSTITUENT han impugnat l'aprovació def‌initiva de la Modif‌icació puntual del Pla general metropolità als àmbits de Valldoreix i altres del municipi, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, adoptada per Resolució de 13 d'abril de 2015, del titular del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (DOGC 6889-10.6.2015).

De la litis s'han apartat L'ASSOCIACIÓ GENT PER VALLDOREIX i el PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA.

Així les coses, els def‌initivament recurrents han sol·licitat d'aquest Tribunal el dictat d'una Sentencia amb els pronunciaments que passem a transcriure:

  1. -Declari la nul litat del acord del Conseller de Territori i Sostenibilitat, de data 15 d'abril de 2015, pel qual s'aprova def‌initivament la MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA GENERAL METROPOLITÁ ALS ÁMBITS DE VALLDOREIX I ALTRES DEL MUNICIPI, DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, PER A LA REESTRUCTURACIÓ DE ZONES VERDES A VALLDOREIX, MIRA-SOL I LA FLORESTA, promoguda per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

  2. Com a correlatiu necessari de l'objecte del recurs, es declari així mateix la nul litat dels CONVENIS URBANÍSTICS que formen part dels antecedents necessaris de que porta causa la tramitació i aprovació de la modif‌icación puntual objecte del present recurs, i en concret:

  3. A. el Conveni de 29 de març de 2012 entre l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallés, l'empresa municipal PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAR DEL VALLES S.A. (PROMUSA)

  4. B.- EL conveni de 29 de març de 2012 de CESSIÓ DE FINQUES SECTOR MONMANY entre l'Ajuntamet de Sant Cugat de Vallès, l'entitat Municipal Descentralizada de Valldoreix (EMD Valldoreix) i la companyia mercantil ERIDE 2005 SL.

  5. C.- Els convenis i adhesions als CONVENIS relatius a la Mod.Puntual PGM Zones Verdes Valldoreix que consten referenciats en els els folis 6282. I a 62823de l'expedient administratiu, així com els subscrits posteriormente entre juny, de 20 des de juny de 2012 f‌ins a juny de 2018- posteriors tots ells a la daa dea l'aprovació inicial de la MPGMZV impugnada- subserits amb diversos propietaris de f‌inques urbanes situades al llarg dels Tórrents de Valldoreix.

  6. D-el CONVENI URBANÍSTIC entre l'Ajuntame11t de Sant Cugat del Vallès i la Entitat municipal Descentralitzada de Valldoreix signat en data 27 de novembre de 2018 en la mesura que les determinacions urbanístiques que es contenen en la MPGMZPV venen condicionades o s`ìntrodueixen per raò de dits CONVENIS quina declaració de nul litat procedeix con a part integrant del document d`aprovació def‌initiva de la MPGMZV anul lat.

  7. - Amb imposició expressa de costes a les administracions codemandades, ja sigui de forma solidària o en la proporció que determiní el Tribual.

A les pretensions dels actors s'hi han oposat el DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (DTS), L'IL LM. AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS (AdSCV), L'ENTITAT MUNICIPAL DESCENTRALITZADA DE VALLDOREIX (EMDdV) i S.P.M. PROMOCIONS MUNICIPALS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS, S.A (PROMUSA). Dit això no sense assenyalar les pretensions d'inadmissibilitat que segueixen:

-La formulada pel DTS i per L'EMDdV pel que fa a la invalidació de convenis sol·licitada pels recurrents, i

-Les formulades per PROMUSA i per L'EMdV a propòsit de la posible manca de legitimació dels recurrents.

SEGON

CONTINGUT DE LA RESOLUCIÓ IMPUGNADA I NORMATIVA APLICABLE

Com ja hem assenyalat, la Resolució impugnada es va fer pública a través del DOGC nº 6889, de 10 de junio de 2015, i el seu tenor literal és el que passem a reproduïr:·

"Exp: 2010/42569/M

Modif‌icació puntual del Pla general metropolità als àmbits de Valldeoreix i altres del municipi, al terme municipal de Sat Cugat de Vallés

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha resolt, en dara 13 d'abril de 2015, l'assumpte que s'indica a continuació:

Aprovar def‌initivamente la Modif‌icació puntual del Pla general metropolità als àmbits de Valloreix i altres del municipi, de sant Cugat del Vallès, promoguda i tramesa per l'Ajuntament, incorporant d'of‌ici les prescripcions següents:

-1 S'elimina dels plànols d`ordenació la vinculació de la clau 6br del domini públic hidràulic

-2 S'elimina de l'article 21 l'edif‌icabilitat bruta prevista a cadascun dels polígons d'actuació

-3 s'inclou a l'article 15, referent a la zona de verd privat protegit (clau 8ª), la prohibició d'edif‌icar en coherència amb el previst a la memòria del document".

En un altre ordre de coses -i tenint molt preset que la modif‌icació putual que ara ens ocupa (MPGM, d'ara endavant), en la versió mès actualitzada va ser aprobada inicialmente el 21 de maig de 2012-, per a la resolució d'aquesta litis caldrà estar a la versió del text refós de 2010 de la Llei d'Urbanisme (TRLU) vigente des de l'dia 1 de març de 2012 [Disposició transitòria 4ª, lletra b) TRLU].

TERCER

EXTREMS RELLEVANTS DE LA MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL IMPUGNADA

1.3 OBJECTIUS

Com a resuitat de la situació descrita en l'apartat anterior podem resumir els objectius d'aquesta modif‌icació en els quatre conceptes següents:

Objectiu 1

Optimitzar les dotacions d'espais lliures a l'àmbit de Valldoreix, tot recuperant per l'us ciutadà els entorns des torrents de Nonell i Clavell, per tal de conf‌igurar uns parcs urbans lineals públics a l'entorn de les rieres, a que estingui connectats i permetin generar nous recorreguts per a vianants.

Objectiu 2

Preservar com a espais lliures uns terrenys ubicats a Can Busquets, actualmente classif‌icats de sòl urbanitzable no delimitat (clau 21), i a Can Monímany, classif‌icats de sòl urbá, en zona 20ª/10 i 6b, i que presenten una clara vocació d'incorporar-se al Parc Natural de Coliserola, forman tues reservese destinades a proteger i tutelar el sòl o urbanitzable

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR