STSJ Cataluña 218/2021, 18 de Enero de 2021

JurisdicciónEspaña
Número de resolución218/2021
Fecha18 Enero 2021

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2020 - 0004632

EMA

Recurso de Suplicación: 4407/2020

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMO. SR. EMILIO GARCIA OLLÉS

En Barcelona a 18 de enero de 2021

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 218/2021

En el recurso de suplicación interpuesto por Celestino frente a la Sentencia del Juzgado Social 11 Barcelona de fecha 21 de febrero de 2020 dictada en el procedimiento nº 429/2018 y siendo recurrido CONSORCI DE L'AUDITORI I L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA y MINISTERIO FISCAL, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Emilio Garcia Ollés.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28 de mayo de 2018, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21 de febrero de 2020, que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda interposada per Celestino contra CONSORCI DE LAUDITORI I LORQUESTRA i el MINISTERI FISCAL, i declaro la procedència de lacomiadament notif‌icat amb efectes del dia 30 d'abril de 2018, tot convalidant lextinció del contracte de treball, sense dret a indemnització ni a salaris de tramitació, per la qual absolc lempresa demandada de totes les peticions deduïdes en contra seva.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer. L'actor acredita una antiguitat del 22-5-2000, en el marc d'una relació laboral indef‌inida, la categoria professional de solista de viola i una retribució salarial de 63.187,35 euros bruts a l'any, incloses les pagues extres.

Lempresa demandada és una entitat de dret públic integrada per lAjuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, com a entitats fundadores que shi regeix pels seus propis estatuts (no controvertit, linterrogatori de lempresa - foli 77-, doc. 1 de lactor i doc. 1 a 2 i 37 a 38 de la demandada)

Segon

Resulta daplicació el conveni col·lectiu del Consorci de lAuditori i l'Orquestra i de lEntitat autònoma de lOrquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya, així com, de manera supletòria, el Conveni Col·lectiu i Acord de condicions laborals de lAjuntament de Barcelona (doc. 39 a i 40 de la demandada).

Tercer

Conforme la Sentència núm. 362/2016, de 25-10-2016, que es dona per completament reproduïda, el Jutjat Social núm. 3 de Barcelona va declarar que entre lactor i la Sra. Rebeca existia una relació laboral especial del servei de la llar familiar des del mes de maig de 2002 f‌ins el mes d'octubre de 2015, consistent en tenir cura de les f‌illes del demandant, condemnant-li a pagar la suma de 2.277 euros més el 10% d'interès per mora. No consta que la dita sentència fos recorreguda. Pel Jutjat Social núm. 23 de Barcelona es va dictar un decret el 23-2-2017 acordant lembargament del béns de lactor per cobrir l'import de 2.456,0eur os en concepte de principal i 491,20 euros en concepte d'interessos i costes, estenen la Inspecció de Treball posteriorment a la citada sentència un informe el 25-10-2017 (no controvertit i folis 189 a 192 i doc. 11 de la demandada).

Quart

En data del 16-6-2016 Sra. Rebeca va presentar una demanda d'acomiadament contra lempresa demandada de la que va conèixer el Jutjat Social núm. 20 de Barcelona (actuacions 486/2016-A), si bé per una interlocutòria de 23-5-2017 se li va tenir per desistida de la seva demanda.

En aquesta demanda van ser aportats per la Sra. Rebeca els documents relacionats en el certif‌icat emès pel citat Jutjat Social n(doc. de lactor i folis 97 a 97 girat i doc. 12 de la demandada).

Cinquè

El Jutjat Social núm. 1 de Barcelona va dictar la seva Sentència núm.192/2018, de 26-3-2018, en matèria de tutela de drets fonamentals, que es dona per completament reproduïda, conforme a la qual sacorda (folis 39 a 62 i doc. 13 de la demandada):

"1.- El cese de los actos o comportamientos que provocan el acoso por parte de D. Severiano amparados por los demás codemandados.

  1. - Condeno al CONSORCI DE L 'AUDITORI I L 'ORQUESTRA SIMFÒNICA DEBARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA (OBC), y a D. Jose Carlos a abonar, de forma conjunta y solidaria, la cantidad de 32.793,16 euros en concepto de daños materiales y morales.

  2. - Condeno a D. Severiano a abonar a la actora la cantidad de 50.000 euros en concepto de daños morales".

Sisè

Lanterior sentència, que es dona per completament reproduïda, va ser conf‌irmada per la dictada per la Sala Social del TSJ de Catalunya, núm. 524/2019, d'1-2-2019, en el rec. núm. 5591/2018. Només va recórrer en suplicació lempresa davant la impossibilitat de lactor de consignar limport de la condemna (folis 230 a 247 girat, doc. 30 de lactor i doc. doc. 14 de la demandada).

Setè

Al moment de dictar-se la sentència d'instància anteriorment expressada, l'empresa va concedir un permís retribuït a lactor amb la f‌inalitat de realitzar les oportunes investigacions respecte del contingut de la dita resolució judicial, permís que va ser prorrogat f‌ins el 30-4-2018 (doc. 3 a 4 de a demandada).

Vuitè

Lempresa va obrir un expedient disciplinari a lactor que va ser notif‌icat al comitè d'empresa el 20-4-2018, presentant-se escrit d'al·legacions el 22 del mateix mes i any (doc. 5 a 6 de la demandada i testif‌ical Srs. Alfredo i Anselmo ).

Novè

L'empresa demanda va comunicar a lactor i al comitè d'empresa amb data i efectes del dia 30-4-2018 el seu acomiadament disciplinari en relació al fets sancionats, qualif‌icats de molt greus conforme l art. 24.1, apartats e) i f) del conveni col·lectiu d'empresa, i dels apartats c) i d) de lŽ art. 54.2 de lET.

El text literal de la citada carta extintiva és el següent (folis 13 a 17 i doc. 7 a 9 de la demandada): "Exp. 01-CAO-18

Barcelona, 30 d'abril de 2018

Sr. Celestino

Senyor Celestino,

El passat 20 d'abril de 2018, se li va fer entrega del corresponent plec de càrrecs que donava inici a l'expedient sancionador que es procedia a incoar en contra seva per la comissió de presumptes irregularitats laborals que es recollien en el citat comunicat.

En data 23 d'abril de 2018 vostè ha procedit a presentar el seu corresponent escrit d'al·legacions, el qual donem aquí per íntegrament reproduït. Dutes a terme totes les formalitats exigides al respecte pel nostre conveni col·lectiu, els fets que li eren imputats en l'inicial plec de càrrecs, que igualment donem aquí per íntegrament reproduïts, han quedat conf‌irmats.

Pel que fa a les seves al legacions, i encara que no sigui estrictament necessari, si entenem convenient efectuar les següents consideracions:

- En primer lloc, respecte a la negació de la veracitat de qualsevol af‌irmació o fet que pretengui descriure alguna conducta efectuada per vostè, la mateixa es tracta únicament d'una manifestació de part.

- En segon lloc, pel que fa a la manca de fermesa de les declaracions judicials en què es basa l'expedient, si bé és certa, també ho és que aquestes declaracions constitueixen la primera constatació de la conducta per vostè mantinguda, de summa gravetat i transcendència.

En aquest sentit, per més que la documentació hagués estat aportada per la Sra. Rebeca en les seves demandes de dates 16-6-16 i 23-5-17, no es pot oblidar que en el primer procediment, del que va conèixer el Jutjat Social nº 20 de Barcelona, la Sra. Rebeca va desistir; i en el segon, precisament en matèria de tutela de drets fonamentals que ha donat lloc a l'expedient sancionador, és, com diem, on es constata en seu judicial per primera vegada l'assetjament per vostè protagonitzat.

Resulta evident que, al marge de la possible responsabilitat d'aquesta institució -de la que també es coneix en el procediment nº 463 / 2017-3 del Jutjat Social nº 1 de Barcelona, entenem que els fets per vostè comesos són sancionables i hem d'adoptar les decisions que legalment ens corresponen.

Òbviament, les actuacions dutes a terme pel Consorci de l'Auditori i l'Orquestra des de juny de 2016 es poden considerar suf‌icients o no -la qual cosa està eventualment declarat en el referit procediment del Jutjat Social nº 1-, però de cap manera pot escudar-se en això per evitar la seva responsabilitat personal i directa, per la qual ha estat condemnat.

- Respecte a la possible prescripció, considerem que no concorre la mateixa, tant per qüestions merament processals com pel fet que la constatació de la seva conducta prové d'una sentència de data 26 de març de 2018, i en ella, així mateix, es constaten fets dels quals hem tingut coneixement un cop dictada.

- Finalment, no se li està derivant a vostè cap responsabilitat sinó que, tot el contrari, se li està imputant directament la que, insistim, ha estat declarada pel Jutjat Social nº 1 de Barcelona, sense que el fet que no existís una borsa de treball pugui justif‌icar de cap manera el seu comportament.

D'aquesta manera, no havent quedat desvirtuats els fets que van comportar l'obertura de l'expedient, s'ha constatat que el passat 29 de març d'enguany es va rebre la sentència dictada pel Jutjat Social nº 1 de Barcelona en el procediment nº 463/2017-3, seguit a instància de la Sra. Rebeca en matèria de drets fonamentals contra aquest Consorci, Sr. Desiderio i contra vostè mateix. Com li consta perfectament, aquesta sentència, totalment estimatòria de la demanda, determina que:

-S'ha de procedir al cessament dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR