STSJ Cataluña 3183/2020, 7 de Julio de 2020

PonenteMARIA DEL PILAR MARTIN ABELLA
ECLIES:TSJCAT:2020:6655
Número de Recurso1043/2020
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución3183/2020
Fecha de Resolución 7 de Julio de 2020
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2020 - 0001096

RM

Recurso de Suplicación: 1043/2020

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

ILMA. SRA. MARIA PILAR MARTÍN ABELLA

En Barcelona a 7 de julio de 2020

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por las Ilmas. Sras. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3183/2020

En el recurso de suplicación interpuesto por Miguel Ángel frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 7 de noviembre de 2019 dictada en el procedimiento Demandas nº 359/2019 y siendo recurrida FUNDACIÓ TECNOCAMPUS MATARÓ-MARESME. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Maria Pilar Martin Abella.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Sanciones a los trabajadores, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de noviembre de 2019 que contenía el siguiente Fallo:

DESESTIMAR la demanda interposada pel treballador demandant Miguel Ángel, dirigida contra la FUNDACIÓ TECNOCAMPUS MATARÓ - MARESME, CONFIRMANT la sanció imposada al treballador de suspensió de feina i sou durant 60 dies en carta de data 22 de març de 2019, amb ABSOLUCIÓ de la Fundació demandada de les reclamacions formulades en contra seva.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- El demandant Miguel Ángel, amb DNI NUM000, va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de la FUNDACIÓ TECNOCAMPUS MATARÓ - MARESME, amb CIF G - 62034111, en data 1 de setembre de 2014, ostentant la categoria de P2 titular, amb contracte indefinit, amb jornada completa, rebent per transferència bancària un salari mensual brut, amb prorrata de pagues extres inclosa, de 2.955'42 euros, sense ostentar en el darrer any de prestació de treball cap càrrec de representació dels treballadors i prestant serveis a Mataró, més concretament a l'Escola Superior de Ciències de la Salut de la Fundació; Escola que forma part de l'estructura acadèmica de la Universitat Pompeu Fabra.

SEGON

El demandant va gaudir d'un permís no retribuït entre el 24 de setembre de 2018 i l'inici d'un permís de paternitat en data 8 d'octubre de 2018, reincorporant-se a l'empresa en data 12 de novembre de 2018.

TERCER

L'empresa entrega al treballador en data 22 de març de 2019 carta de sanció disciplinària en la que concretament, i amb efectes des del mateix dia, li imposa una sanció de 60 dies de suspensió de feina i sou per diversos fets, donant-se el contingut de la carta totalment per reproduït, sense perjudici del resum que a continuació s'exposa:

En primer lloc, s'imputa al treballador haver comès severes i molt crítiques irregularitats en la signatura de les actes d'avaluació de l'assignatura 2035, Esports Nàutics II, del curs acadèmic 2018/2019. Explica l'empresa que l'assignatura referida va ser impartida de forma compartida pel Sr. Miguel Ángel i per la professora Concepción, que ca cobrir la paternitat del demandant. Explica l'empresa que en la seva fitxa tècnica o Pla Docent de l'assignatura s'especifica que aquesta té una forma d'avaluació final que deriva de l'avaluació continuada i una avaluació final, i assegura l'empresa que el Sr. Miguel Ángel va atorgar la corresponent avaluació als alumnes de l'assignatura sense realitzar l'examen final, sense tenir en compte les avaluacions de les proves corresponents al temari impartit, ni el resultat de les proves pràctiques dutes a terme per la professora que el va substituir, ni dels centres de pràctiques, i que en data 17 de gener de 2019 va signar l'Acta Global d'Examen atorgant a tots els alumnes una qualificació de 9 o excel.lent, sense que en definitiva, a parer de l'empresa, les notes reflecteixin la realitat, sense correspondre's amb cap mena d'avaluació objectiva i sent en definitiva falses. Considera per tant l'empresa que els fets constitueixen la comissió d'una falta molt greu contrària a la bona fe contractual i de significatiu abús de confiança en el desenvolupament del treball.

L'empresa imputa en segon lloc al treballador no haver assistit a una reunió convocada per al dia 5 de novembre de 2018 per a determinar el nombre de seminaris a impartir i el seu contingut, sent el demandant un dels professors responsables d'impartir alguns dels seminaris, excusant la seva presència i sense posar-se en contacte amb els altres docents que havien d'impartir els seminaris a efectes de consensuar i contrastar les matèries acadèmiques a incloure, provocant segons l'empresa una manca de coordinació i comunicació que va originar problemes per continguts duplicats.

S'imputa en tercer lloc al Sr. Miguel Ángel que, sent professor responsable de l'assignatura Prescripció de l'Exercici Físic per a la Salut, i havent de repartir la impartició de l'assignatura amb la professora Frida, va fixar les notes dels alumnes sense reunir-se amb l'altra docent per tal de dur a terme una valoració consensuada de les notes a atorgar, sense tampoc revisar l'avaluació de l'assignatura duta a terme per la professora, presentant en canvi com a vàlid un informe realitzat per ella sense incorporar al mateix el seguiment i la valoració de la part de docència de la que s'encarregava el demandant.

En quart lloc, l'empresa imputa al treballador el contingut d'una queixa presentada per alumnes en data 4 de març de 2019, en la que concretament s'atribueixen al demandant Sr. Miguel Ángel constants manques de puntualitat, poques classes teòriques, manca d'avaluació de seminaris pràctics realitzats, manca de retroalimentació sobre el resultat dels casos pràctics presentats pels alumnes i la ja referida avaluació igual a tots els alumnes en l'assignatura objecte el primer fet imputat.

Finalment, s'imputa al treballador demandant el resultat gens satisfactori obtingut en una enquesta de docència impartida corresponent al primer semestre del present curs acadèmic realitzada als estudiants, el que segons l'empresa demostraria la palmària deixadesa en l'exercici de les funcions docents i el baix rendiment del Sr. Miguel Ángel .

La Fundació remarca a la carta haver seguit el procediment sancionador regulat a l'article 61 del conveni propi, amb trasllat del plec de càrrecs i valoració de les al.legacions de defensa presentades en el seu moment pel Sr. Miguel Ángel, però finalment decidint imposar la sanció expressada anteriorment per incompliments dels previstos a l'article 59 c) 9 del conveni de la Fundació i a l'article 54.2, lletres b), d) i e), de l'Estatut dels Treballadors.

QUART

El demandant s'ocupava en el moment dels fets imputats a la carta de les dues assignatures referides a la carta: Esports Nàutics II i Prescripció de l'Exercici Físic per a la Salut.

CINQUÈ

Durant el seu permís de paternitat, el Sr. Miguel Ángel va ser substituït per la professora Concepción per a la impartició de l'assignatura 2035, Esports Nàutics II, esmentada a la carta.

SISÈ

En el moment d'avaluar l'assignatura, el Sr. Miguel Ángel no va dur a terme l'examen final que es preveia com a obligatori a la fitxa tècnica o Pla Docent de l'assignatura corresponent, atorgant a tots els alumnes en l'Acta Global d'Examen de l'assignatura, en data 17 de gener de 2019, un 9 o excel.lent, que no derivava del sistema d'avaluació obligatori i invariable.

SETÈ

El Sr. Miguel Ángel no va acudir a la reunió del dia 5 de novembre de 2018 esmentada a la carta.

VUITÈ

En la impartició de l'altra assignatura, Prescripció de l'Exercici Físic per a la Salut, el Sr. Miguel Ángel compartia la docència amb la professora Frida .

NOVÈ

Els alumnes van presentar en data 4 de març de 2019 la queixa referida a la carta de sanció.

DESÈ

Es va dur a terme l'enquesta entre els alumnes a la que es refereix la carta de sanció.

ONZÈ

Per tal d'imposar la sanció, la Fundació va seguir el procediment sancionador regulat a l'article 61 del conveni de l'entitat.

TRETZÈ

El treballador va complir la sanció a partir del dia 22 de març de 2019 tal i com se li indicava a la carta.

CATORZÈ

El Sr. Miguel Ángel ha estat promocionat per la Fundació a Responsable de Laboratori en data 1 de setembre de 2019.

QUINZÈ

En data 14 de maig de 2019 es va celebrar sense avinença la conciliació entre les parts, havent-se presentat papereta de conciliació en data 16 d'abril de 2019 i demanda judicial en data 13 de maig de 2019."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR