SAP Girona 1117/2020, 16 de Septiembre de 2020

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2020:1403
Número de Recurso238/2020
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución1117/2020
Fecha de Resolución16 de Septiembre de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció núm. 01 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.01)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1711442120188108857

Recurs d'apel·lació 238/2020 1

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 d'Olot (UPSD Civil 2)

Procediment d'origen: Procediment ordinari 278/2018

Part recurrent / Sol·licitant: COMUNITAT DE PROPIETARIS DIRECCION000, NUM000 D'OLOT, INVERSIONS XAUDIERA SOLE, SA, Eloy, Eulalio, Everardo

Procurador/a: Pere Ferrer Ferrer, Pere Ferrer Ferrer, Janina Juanola Coromina, Maria Lluisa Pascual Agustí, Joan Enric Pons Arau

Advocat/ada: Judit Lucas Fauchs, MARTA PASCUAL TORNÉ, Roberto Brell Crespo, Maria Orriols Ferreres

Part contra la qual s'interposa el recurs:

Procurador/a:

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 1117/2020

Magistrats:

Fernando Lacaba Sánchez Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Girona, 16 de setembre de 2020

FETS

PRIMER

El 17 de febrer de 2020 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari 278/2018, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 d'Olot (UPSD Civil 2), a fi de resoldre el recurs d'apel·lació interposat pels procuradors Pere Ferrer Ferrer, Janina Juanola Coromina, Maria Lluisa Pascual Agustí i Joan

Enric Pons Arau en representació de Eulalio, Everardo ; Eloy ; INVERSIONS XAUDIERA SOLE, SA, i COMUNITAT DE PROPIETARIS DIRECCION000, NUM000 D'OLOT, contra la Sentència de data 13/05/2019.

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

FALLO ESTIMO PARCIALMENTE la demanda presentada por el Procurador de los tribunales don Joan Enric Pons Arau en nombre y representación de la Comunidad de propietarios de la calle DIRECCION000, núm. NUM000, Olot y, en consecuencia, absuelvo a don Eloy de todos los pedimentos cursados en su contra y CONDENO solidariamente a INVERSIONS XAUDIERA SOLÉ, SA, don Eulalio y don Everardo a indemnizar a la parte actora en la cantidad de 57.559,26 euros más los intereses del artículo 576 LEC.

Todo ello, sin expresa condena en costas a ninguna de las partes.

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos. Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 27/07/2020.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat Carles Cruz Moratones.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

La representació de INVERSIONS XAUDIERA SOLÉ, SA sol·licita la declaració de nul·litat d'actuacions des de la citació a termini a traves de la seva representació processal a la societat INVERSIONS XAUDIERA SOLÉ,SA perquè pugui contestar la demanda i a continuació que el procediment segueixi el tràmit corresponent, que es va realitzar mitjançant edictes.

SEGON

Conforme l' article 238, 3a de la Llei orgànica del poder judicial, els actes judicials són nuls de ple dret quan es prescindeixi totalment i absoluta de les normes essencials de procediment establertes per la Llei, o amb infracció dels principis d'audiència, assistència i defensa, sempre que efectivament s'hagi produït indefensió, i l'article 240 de la mateixa llei afegeix que la nul·litat de ple dret, en qualsevol cas, i els defectes de forma en els actes processals que impliquin absència dels requisits indispensables per assolir la seva finalitat o determinin indefensió efectiva, es fan valer per mitjà dels recursos establerts en la llei contra la resolució de què es tracti o pels altres mitjans que estableixin les lleis processals.

En termes similars es regula la nul·litat d'actuacions en els article 225 i 227 de la LEC.

D'altra banda, l'article 241.1 de la mateixa llei diu que no s'admeten amb caràcter general incidents de nul·litat d'actuacions. Tanmateix, excepcionalment, aquells que siguin part legítima o ho haurien d'haver estat poden demanar per escrit que es declari la nul·litat d'actuacions fundada en qualsevol vulneració d'un dret fonamental dels esmentats a l' article 53.2 de la Constitució, sempre que no s'hagi pogut denunciar abans de recaure resolució que posi fi al procés i sempre que aquesta resolució no sigui susceptible de recurs ordinari ni extraordinari. I el mateix estableix l' article 228.1 de la LEC.

D'això en resulta que perquè sigui procedent la declaració de nul·litat de les actuacions judicials és necessari que concorrin els requisits següents:

1r) Ha d'existir una infracció processal substancial, és a dir, com assenyala el mateix precepte legal, una omissió total i absoluta de les normes essencials del procediment, per la qual cosa a contrariosensu no qualsevol infracció de les normes procedimentals pot determinar la nul·litat de les actuacions judicials.

2n) En segon terme, que com a conseqüència directa d'aquesta infracció s'hagi produït indefensió o violació d'un altre dret fonamental, a aquest efecte i respecte a la indefensió el Tribunal Constitucional ha assenyalat que la indefensió rellevant a l'efecte de la nul·litat d'actuacions no té lloc sempre que es vulnerin qualssevol normes processals, sinó només quan amb aquesta vulneració s'aparellen conseqüències pràctiques consistents en la privació del dret de defensa i en un perjudici real i efectiu dels interessos de la persona afectada per aquesta ( Sentència del Tribunal Constitucional 48/1986 de 23 d'abril). Per tant, aquesta indefensió és una mica diferent de la indefensió merament processal, i ha d'assolir una significació material i produir una lesió efectiva en el dret fonamental reconegut a l' article 24 de la Constitució ( STC 118/1983 de 13 de desembre i 102/1987 de 17 de juny) i es requereix, a més, que aquesta indefensió no ha de trobar el seu motiu en la pròpia postura processal de qui al·lega haver-la sofert, és a dir, no pot...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR