STSJ Cataluña 2679/2020, 19 de Junio de 2020

JurisdicciónEspaña
Número de resolución2679/2020
Fecha19 Junio 2020

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2019 - 0004634

mmm

Recurso de Suplicación: 5614/2019

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

ILMA. SRA. MARIA PILAR MARTIN ABELLA

En Barcelona a 19 de junio de 2020

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2679/2020

En el recurso de suplicación interpuesto por Filinox, S.A. y Paulino frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 13/3/2019 dictada en el procedimiento Demandas nº 494/2018 y siendo recurrido/a Fons de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Núria Bono Romera.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13/3/2019 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la present demanda interposada per Paulino contra l'empresa FILINOX, S.A. i, en conseqüència, declaro la improcedència de l'acomiadament del treballador realitzat amb efectes del dia 23/05/2018, per la qual cosa:

1r.- Condemno a la societat demandada FILINOX, S.A. a que opti entre readmetre a l'actor en el seu lloc de treball o, en cas contrari, li aboni la indemnització de 43.820,95.-€ (amb el corresponent descompte del període en el que l'actor ha estat en situació d'IT.), advertint a la demandada que l'opció l'ha de realitzar en el termini de cinc dies, i si així no ho fa s'entén que opta per la readmissió.

2n.- L'empresa pot optar per la readmissió del treballador en el lloc de treball que consideri adequat i a la vista de la seva incapacitat. En aquest cas no es meritaran salaris de tramitació donat que en tot aquest període l'actor ha estat en situació d'IT.

3r.- Absolc el FONDO de GARANTIA SALARIAL, sense perjudici de la seva responsabilitat subsidiària en cas d'insolvència empresarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El treballador demandant, Paulino, amb DNI núm. NUM000, acredita tenir la categoria professional d'oficial 2a. un salari diari amb prorrateig de pagues extres de 65,38.-€ i una antiguitat a l'empresa de 26/11/2.001, segons la prova documental acompanyada, especialment els documents 2, 4 i 5 corresponents al Certificat d'empresa i als l'informes de cotització de 2017-2018 aportats per l'actora i que no han estat motiu de contradicció.

Segon

L'actor que va causar baixa IT el 27/12/2017, per contingència comuna, degut a una recaiguda d'un procés de baixa mèdica anterior. La causa d'aquesta IT venia determinada per una miocardiopatia dilatada severa, dolència coronària que l'impedeix realitzar esforços. La professió habitual del treballador és la d'operari de caldereria.

Aquests extrems s'acreditin en els documents 85 (part de baixa mèdica); dictamen proposta de la Comissió d'Avaluacions d'Incapacitats de l'INSS (document 88), així com de l'informe pericial del Dr. Vicente (document

89).

Tercer

En data 23/05/2018, la direcció de l'empresa, a rel de l'informe d'investigació encarregat a l'empresa de detectius Winterman, va notificar mitjançant carta al treballador demandant quan encara estava de baixa mèdica, que procedia a acomiadar-lo, amb efectes d'aquest mateix dia per causes disciplinaries en aquests termes".. en aplicación de las previsiones del artículo 54.2, d) del Texto Refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores, y los artículos 16 y 17 del anexo 11 del convenio colectivo de la industria siderometalúrgica de la provincia de Barcelona ....." considerant que el treballador demandant havia comés faltes molt greus,

consistents en (resum): ".. la realización de Trabajos en el bar del CF Capellades de manera habitual y continuada en el tiempo, como mínimo desde el día 21.04.18, constituyendo ello un supuesto de

simulación de enfermedad, a tenor de los dispuesto en el art. 16.D del Anexo 11 del CC metal de Barcelona. Que su conducta supone una clara transgresión de la buena fe contractual y de sus obligaciones como trabajador, comportando la imposibilidad del mantener el contrato de Trabajo que nos unía hasta la fecha, en cuanto que el mismo se basaba en la buena fe y lealtad recíprocas que usted ha destruido. Que concurren elementos agravantes de su conducta, siendo: a) Que su comportamiento conlleva un fraude económico a la Seguridad social y a la empresa; b) Que prolongando su simulación de enfermedad ha evitado tener que recuperar las horas de flexibilidad que actualmente existente a favor de la empresa, y que ascienden a 59,55 . El contingut literal de l'esmentada carta es dona per reproduït al constar adjuntada amb la demanda.

L'informe de l'agència de detectius privats també queda unit a les pressents actuacions com a document núm.

  1. L'actor va signar un document de liquidació i quitança que li va entregar l'empresa el 23/05/2018. (document núm. 2).

Quart

Tant el bar com les instal·lacions esportives del CF Capellades son de titularitat municipal. L'Ajuntament de Capellades té encomanada a precari la gestió econòmica del bar a la Junta directiva del club de futbol, al no rebre aquesta entitat esportiva cap subvenció municipal. El club té diverses seccions (infantils, juvenils i sèniors) i tota la seva activitat és amateur amb una notable presència de personal voluntari que col·labora en les diferents tasques que es desenvolupen en el recinte. L'horari d'obertura del bar coincideix amb el dels entrenaments i és de dimarts a divendres de 17:30 h. a 2030 h. Els dissabtes acostuma a estar obert tot el dia, coincidint amb els partits que tenen les diverses categories inferiors del club, i els diumenges obre pel matí donat que és quan juguen els partits els equips superiors. Fet no controvertit.

Cinquè

Els ingressos aproximats que acostumen a fer-se a la caixa del bar del CF Capellades, amb coincidint amb els dies entre setmana i amb l'horari d'entrenament (de dimarts a divendres), son d'uns 20-25 euros diaris. Els caps de setmana (dissabte i diumenge) s'acostumen a fer uns 120-150 euros per dia. El demandant, és membre de la Junta Directiva del CF Capellades i mentre ha estat de baixa mèdica s'ha vingut encarregant, juntament amb la seva dona i algun altre membre més de la Junta, de gestionar i atendre el servei del bar en els horaris descrits. Aquestes dades s'han obtingut a través de les declaracions fetes pel mateix actor, de l'informe del detectiu acompanyat en el ram de prova de la demandada (document núm. 4), dels testimonis que han comparegut, així com del conjunt de la documentació aportada

Sisè

L'INSS, mitjançant una recent Resolució de data 24/01/2019, va declarar al treballador demandant, Paulino, en situació d'Invalidesa Permanent en grau Total per a la seva professió habitual d'operari de caldereria, al acreditar-se que patia d'una miocardiopatia dilatada no isquèmica en classe funcional I-II amb disfunció ventricular esquerra severa. Document núm. 88 de l'actora.

Setè

L'acte preceptiu de conciliació administrativa es va celebrar amb el resultat següent: intentat sense efecte".

TERCERO

En fecha 9/4/2019 se dictó auto de aclaración de la anterior sentencia, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente:

" DISPOSO: ESCAU aclarir la resolució dictada en les presents actuacions en data 13/03/2019, quedant la part dispositiva amb aquest literal:

DECISIÓ:

Estimo la present demanda interposada per Paulino contra l'empresa FILINOX, S.A. i, en conseqüència, declaro la improcedència de l'acomiadament del treballador realitzat amb efectes del dia 23/05/2018, per la qual cosa:

1r.- Condemno a la societat demandada FILINOX, S.A. a que opti entre readmetre a l'actor en el seu lloc de treball o, en cas contrari, li aboni la indemnització de 43.820,95.-€, advertint a la demandada que l'opció l'ha de realitzar en el termini de cinc dies, i si així no ho fa s'entén que opta per la readmissió.

2n.- L'empresa pot optar per la readmissió del treballador en el lloc de treball que consideri adequat i a la vista de la seva incapacitat. En aquest cas els Corresponents salaris de tramitació es deduiran de les quantitats rebudes per l'actor en el període d'IT .

3r.- Absolc el FONDO de GARANTIA SALARIAL, sense perjudici de la seva responsabilitat subsidiària en cas d'insolvència empresarial.".

CUARTO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora y demandada Filinox, S.A., que formalizaron dentro de plazo, y que impungaron de contrario, y que la actora formuló alegaciones al escrito presentado por la empresa en impugnación del recurso de suplicación interpuesto por la actora, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
Primero

Frente a la sentencia dictada en fecha 13 de marzo de 2019 en el Juzgado de lo Social núm.33 de Barcelona en el procedimiento en materia de despido seguido en el mismo con el número 494/2018 en fecha 20 de junio de 2019, aclarada posteriormente por auto de fecha 13 de marzo de 2019 que estima la demanda interpuesta por D. Paulino frente a la mercantil FILINOX,S.A. y FONDO DE GARANTIA SALARIAL y declaró la improcedencia del despido del trabajador de fecha de efectos 23-05-2019, recurre en suplicación quien fue parte demandada, la empresa FILINOX,S.A y también por el trabajador D. Paulino .

El recurso de la empresa pretende que estimando el recurso se dicte sentencia por la que se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 3 389/2020, 2 de Diciembre de 2020, de Palma
    • España
    • December 2, 2020
    ...ha reconocido una pensión por incapacidad permanente total para su profesión habitual. Al respecto, señala la STSJ de Catalunya, Sala Social, de 19 de junio de 2020, rec.5614/2019, "1- Como hemos adelantado, los principios rectores que informan la legislación laboral en orden a la obligació......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR